Случвало ли Ви се е, докато правите някоя йога поза и дишате дълбоко и бавно, изведнъж да почувствате как сълзи на тъга или гняв се стичат по лицето Ви или сърцето Ви сякаш ще експлодира от радост в гърдите? Нормално е някои емоции да се изразят, когато упражняваме йога асани (пози).  Дори, това е почти задължително да се случи в някои по-интензивни пози, специално насочени към разтваряне и освобождаване на натрупано в тялото напрежение.

Когато правим йога пози (асани), дихателни упражнения (пранаяма) и медитация, ние предизвикваме процеси на разбуждане в енергийтого си тяло, включващо подтиснати емоции и чувства, застояла енергия и дори спомени. Ние складираме всички тези неща във физическото си тяло под формата на напрежение в определени области. Най-обичайните места за натрупването на това напрежение са таза, корема, гърба, раменете, врата, челюстта и сърцето. Когато не си позволяваме да почувставеме и изживеем емоциите си, тези зони могат да се превърнат в привично място, където се натрупва все повече и повече енергия от подобно естество, ставайки потенциално огнище за болест или контузия. Заемайки йога пози, ние учим психиката си на примирение, като по този начин става възможно да се отпуснем достатъчно, за да могат тези енергии да се освободят и така даваме шанс на емоциите да се изразят. А това може да се прояви като сълзи, треперене, силен страх, несигурност, тъга или нещо друго.

thanksgiving

Ключът за адекватно справяне с изплувалите емоции е да ги приветстваме, вместо да се опитваме да ги надмогнем, продължавайки да отбягваме чувстването.  Опитайте се да се отнасяте с чувствата си, все едно са отделни  същества и проявете милост към тях. Но най-вече, опитайте се да ги признаете като свои, без да ги отхвърляте и потъпквате. Също както, когато сте заели трудна йога поза, открийте границата на некомфортното и се установете там с дъха си, приемайки емоционалния си свят в състоянието, в което се намира в момента, и от там градете доверие в себе си и себеприемане.

Ако някоя поза ни се струва особено непостижима, това може да е, не защото не сме достатъчно гъвкави, а по-вероятно се отнася до част на тялото, в която сме натрупали страх, гняв, срам, печал или друго чувство, с което ни е трудно да се справим. Важно е да осъзнаем, че чувството не може да ни нарани, то просто търси начин да бъде изразено. Когато не му се  противим, приветствайки го и позволявайки му да се прояви, ние почитаме духа си. Естествено, не всички емоции, които изплуват по време на йога практиката, са негативни… Има моменти, в които може да потънете в абсолютно блаженство и да не можете да скриете усмивката, разтегнала лицето Ви или да искате да се смеете безкрай. Разбира се, това са просто различни начини на проявление на натрупаната енергия и те също трябва да бъдат приветствани и оценени!

Емоциите ни са барометър за душата и ако се вслушваме внимателно в това, което тялото се опитва да ни каже, ще бъдем възнаградени с истинска, вътрешна свобода. Въпреки  че не е лесно, почитането на тези чувства е важна част не само от йога практиката, но от живота изобщо.

Нека си пожелаем късмет в това пътешествие!

Да се срещнем на постелките! Винаги си заслужава да опитаме.  😉

Автор: Анелия Ненчева