Каквото и да е докосването ви до йога – дали сте чели нещо, гледали сте по телевизията, някой е споделил нещо с вас или просто практикувате, може би се питате каква е приликата или разликата с традиционните форми на спортуване. Дали йога е поредната фитнес мода? Или може би има нещо повече от това?

В традиционните физически упражнения, главната цел е да се работи върху определени мускули и да работим с тях до точката, за която инструкторите казват „до отказ”. Дори в тичането, аеробиката и спортуването, главната цел е да се предизвикват мускулите и сърдечно-съдовата система до точката, в която те ще бъдат подтикнати да се изградят наново с по-голяма сила и повече потенциал.

В този смисъл, упражненията имат важна роля в това да се запази тялото силно и в добра форма. Всеки, който се занимава редовно със спорт знае колко вярна е старата приказка – „Използвай го или го губиш”.

И така – дали йога е поредната форма на упражнения?

Повечето хора с дълга йога практика ще ви кажат, че йога е повече от упражнения за тях. Преди всичко, йога оформя тялото по много приятен, деликатен и  комплексен начин.
Много видове упражнения фокусират върху подсилването на определена мускулна група. Редовното практикуване на асани в йога, обаче, допринася за цялостно физическо оформяне на тялото. Това ще заздрави всички мускули и в същото време ще разтегне и повиши гъвкавостта на всички мускулни групи. Резултата от този комплексен подход е, че вместо да се развиват определени мускулни групи, йога и йога терапията създават чудесен баланс в тялото чрез подсилване на слабите мускули, разтягане на стегнатите и подобряване на връзката между здравето и диапазона на възможности за движение на тялото.

И дори повече от това – йога осигурява това, което е известно като функционален фитнес. Не просто тренира мускулите чрез повторение на едни и същи упражнения отново и отново. Йога асаните също така ангажират ума, предизвиквайки го да се развива, което кара мускулите да работят по по-координиран и интелигентен начин и подобрява връзката между ума и тялото.

Как точно йога ни помага да преодолеем стреса? Какво точно се случва в тялото ни?

Вегетативната нервна система – мостът между мозъкът и тялото ни, има два дяла – симпатиков и парасимпатиков. Симпатиковата нервна система повишава нивото на адреналина, повишава сърдечната честота, кръвното налягане, дихателната честота и мускулния тонус. Тя се активира при състояния на опасност или общуване. Парасимпатиковата нервна система осигурява запазване на енергията, баланса на основните жизнени процеси, регулира съня, индуцира релаксацията, разпределя хранителните вещества в тялото и играе ролята на самооздравителна система. Двата дяла действат като антагонисти – когато едната система е включена, тя обикновено потиска действието на другата.

Повишената активност на симпатиковата нервна система е източник на стрес – физически и емоционален. Колкото по-дълго продължава стресовото състояние, толкова повече се задълбочава то. Умът впряга всичките си ресурси, за да намери решение на проблема. В тези случаи се използват и дедуктивните способности на лявото мозъчно полукълбо, и холистичния подход на дясното мозъчно полукълбо. Когато честотата на техните потенциали съвпадне (синхронизация), се стимулират центровете на удоволствието в хипоталамуса. Те от своя страна стимулират парасимпатиковата нервна система. За момент настъпва активация и на провокиращата стреса симпатикова нервна система, и на парасимпатиковата нервна система. Екстаз и осъзнаване – моментът на „Еврика!”. Поддържането на това състояние се нарича състояние на единение.

Традиционните упражнения стимулират симпатиковата нервна система, която е отговорна за реакцията на организма срещу стрес. Това може да провокира ендокринната система и да се произведат токсини, като свободни радикали и млечна киселина.

raztyagane

Точно обратното на това – дългите разтягания и бавното дишане, на които се набляга при йога, стимулират парасимпатиковата нервна система, която поставя тялото в режим на покой. Това позволява на тялото да се поднови и предоставя така нужната релаксация.

Докато си почива тялото, почива си и ума. Йога не само подсилва тялото, а и помага да се постигне покой на ума. Със спокоен и пречистен ум, много практикуващи установяват, че без усилие се освобождават от вредни навици – преяждане, тютюнопушене, употреба на алкохол и др.  Йога е терапия за освобождаване от много психофизиологични неразположения, като хранителни проблеми, тревожност или депресия.

Не е учудващо, че много лекари все по-често препоръчват на своите пациенти йога терапия, като един ефективен, научно обоснован начин за справяне с множество проблеми – не само емоционални, но и като помощно средство при преодоляване на страничните ефекти от лечение на рак или овладяване на симптомите на мултиплена склероза.

Ако все още не сте опитали йога и нямате яснота какво точно правят тези практики за тялото ни, време е да пробвате. Ще бъдете очаровани от многобройните ползи за здравето, силата, баланса и чувството за благополучие, които идват с тези деликатни практики.

По материали на:
http://yogauonline.com
http://www.bbc.co.uk/science/humanbody/