DSC_0076Марияна Стракова –  създател и автор на сайта „Промени живота си”, основател на Център „Промяна“ Пловдив, идеолог и организатор на Фестивалите Уикенд на Промяната и Седмица на Вдъхновението, директор на Пловдивски Културен Институт. Сертифициран преподавател по Хатха йога, Виняса Флоу йога, Ин йога, Йога за деца, Йога за деца и родители, Йога терапия, Медитации, Рейки терапия, Енергийна терапия, Кристалотерапия, Ароматерапия, НЛП и др. Провежда индивидуални лични сесии, консултации, групови и индивидуални йога практики, медитации, терапии. Организира семинари, практични сесии и обучения за личностно развитие, участва като лектор в различни форуми за здравословен начин на живот. Изследовател на самата себе си, ментор и ценител на човешката душа, вдъхновител за позитивна промяна,  неуморен търсач на доброто във всеки и във всичко. Автор на медитации, статии и публикации в редица издания.

Казвам се Марияна и имам огромното удоволствие да споделя с вас моя личен опит и натрупани знания в резултат от пътя, който извървявам с дъщеря си вече повече от 23 години. Едно от най-вдъхновяващото и трансформиращо училище за мен е това на собствените ми деца, в което продължавам с любопитство и търпение да се обучавам.
Изграждането на увереност, уважение и положителна нагласа, умението ни да общуваме със себе си, света и хората, които ни заобикалят определят степента ни на удовлетвореност, успех и щастие в личен, социален и професионален план. Всички ние се учим да общуваме, но понякога с цената на болка, разочарования, притеснения и силен стрес.
Когато дъщеря ми започна да изрича своите първи думички, все още не знаех, че ще има говорни пречки и изпитания. В последствие вече бях сигурна какво се случва – тя заекваше. Не приемаме това за сериозно до момента, в който не видим последствията от него. Не бих искала да описвам безкрайните неприятни ситуации, сълзите и ужаса в очите й от присмеха на различни хора, без значение от пол, възраст и професия. Борехме се ежедневно със страхове от провал, неприемане, съмнения в себе си, неувереност и гняв. Съвсем естествено се оказах в ролята на приложния психолог до детето си ежедневно във всякакви ситуации.

Работата ми, която изцяло и ежедневно ме свързваше с процеса на комуникация и същевременно бариерите, пред които беше изправено собственото ми дете ме провокираха да се запозная и изучавам различни техники, практики и методи за постигане на емоционален баланс, усъвършенстване на комуникативните умения, поведенчески модели, нетрадиционни методи на лечение, подобряване на здравето, самоусъвършенстване и личностно развитие. Разширих своите познания в сферата на психология, медитация и визуализация, невро-лингвистично програмиране (НЛП), техника за емоционална свобода (ТЕС), рейки, нумерология, аромотерапия и в други области, които подпомагат самопознанието, самолечение и поддържане на физически, емоционален е ментален баланс. Все повече се убеждавах, че това, което изричаме; начинът, по който реагираме на ежедневните предизвикателства – каквито и да са те, са резултат от емоционалното ни състояние и най-вече от чувството за себеприемане и себеуважение.

След едно прекрасно пътуване до Индия преди повече от 12 години открих и вдъхновението на йога – най-вълнуващото пътешествие към себе си. Това сякаш сглоби напълно пъзела за справяне с говорния дискомфорт на дъщеря ми, с която започнахме да практикуваме заедно и редовно йога. Йога промени и осмисли живота ни, отношението към самите нас и хората, изпълни дните ни с вдъхновение, светлина и любов към себе си, към всички и всичко. Получи се най-добрата симбиоза от знания, техники и опитности, чрез които резултатът в цялостното израстване на дъщеря ми като личност и преодоляване на говорните пречки е изумителен.
Казват, че „когато ученикът е готов, се появява учителят” и животът постоянно ми потвърждава това. Когато поискам нещо да науча или развия, се появява правилната информация, правилният човек и правилният начин, за да го получа. И независимо от факта, че вече повече от пет години преподавам йога, водя консултации и семинари с деца и възрастни в търсене на емоционален баланс и справяне с ежедневните предизвикателства, продължавам да гледам на всеки свой ден и на всяка своя среща като на великолепна възможност да науча нещо ново.
Благодаря на всичките си прекрасни, вдъхновяващи и удивителни учители през годините и за всички получени уроци, които ме изградиха да съм това, което съм. С цялото си сърце благодаря на моите деца и на хората, с които работата ме среща и от които продължавам да се уча всеки ден.
Сега мога смело да кажа, че ние често поучаваме децата си и контролираме пътя им, но те много правилно ни показват посоката – посока, която изгражда и нас самите, усъвършенства ни, напомня ни за истински важните и ценни неща, мотивира ни за чисти и светли действия. Когато осъзнаем силата в себе си, започваме да проявяваме самоуважение към качествата и способностите си, да се харесваме и приемаме, за да пишем дневника на собствените си постижения и сбъднати мечти.

Цялостното ни израстване и изграждане като личности е път, който извървяваме ежедневно. Прекрасно е, когато се учим; великолепно е, когато го използваме и божествено е, когато го споделяме. Силното желание да споделим натрупания опит и да подкрепим повече хора по пътя към преодоляване на житейски и емоционални изпитания, постави началото на сайта „Промени живота си” като виртуален дом за здраве, вдъхновение и мъдрост, и Център „Промяна” – Пловдив като място за спокойствие, знание, подкрепа, споделеност, прекрасни преживявания и пътешествие към собствената ни душа.
„Управлявай живота си! Силата е в теб!” – това е, което искам повече хора да повярват и това, на което да учим децата си.
Вярвам, че все повече хора осъзнават това, което носят в себе си; искат да се освободят от страха и ограниченията, да разгръщат своите духовни потенциали и уникални способности; да следват сърцето си и да творят живота си! Ключът се крие в нашите мисли, в нашето отношение, увереност и решителност да предприемаме осъзнати действия, но понякога просто се нуждаем от подкрепа, споделеност и съмишленици.
При нас ще намерите точно това. 😉 ).

Ако желаете да планувате консултация, терапия или индивидуална сесия, както и гостуване на Марияна във Вашия град, можете да се свържете чрез info@change-life.eu или чрез Facebook Change your life.

Запознайте се с още уникални и отдадени професионалисти – част от нашия екип,
които ще ви дадат най-доброто знание, разбиране,  подкрепа и  вдъхновение.

Преподаватели

Психолози

Консултанти