„Имате ли представа каква част от подаръците, които поднасяме на децата си, всъщност не са искани или оценявани?“, пита Оливър Джеймс, най-продаваният автор в сферата си, създал многобройни книги за връзката между децата и техните родители.

Статистиката сочи, че британците могат да се похвалят с втория най-голям годишен разход за играчки в света, който възлиза средно на 508 паунда на дете (около 1150 лв).

„Предоставянето на материални стоки за деца – във все по-скъпи форми, докато растат – е 100% подкрепа за индустрията, която печели от това“, казва Джеймс.

„От друга страна, семейните почивки определено са ценени от децата – както в момента, така и по-късно, в паметта им. Така че, ако планирате да похарчите пари за нещо, ясно е кой вариант е по-логичен“, допълва психологът.

Изследванията многократно са показали, че независимо от факта, че възрастните купуват играчки на децата си, те смятат пътуванията за далеч по-пълноценни подаръци. Децата, казва Джеймс, са по-различни. Те просто ценят различни аспекти от пътуването.

„Първата и най-проста грешка, която ужасно много родители правят, е объркването на нещата, които смятат за вълнуващи, когато отиват на почивка с децата“, според психолога. „Много от „интересните“неща на новото място са смъртно скучни за по-голямата част от децата – културата, например, в почти всичките й форми. Така че вашето дете ще мърмори заради намерението ви да го влачите със себе си“.

Какъв тип ваканция е най-подходящ за децата?

От голямо значение е почивката да не е пропиляно време в техните очи. „Децата виждат света по различен начин“, обяснява Джеймс и продължава: „чрез консумация например: начинът, по който френските кафенета имат Orangina вместо Fanta, е очарователен за тях, както и детайли, за които биха си спомняли дълго време след края на почивката.“

Това е аргумент да не налагате културата на семейната почивка. „Дайте подарък на двегодишно дете и то ще остане запленено от кутията му, а не от него“, казва Джеймс. Същото е и с пътуванията. Трябва да оставим децата да изследват собствените си начини за намиране на чудеса в заобикалящата ги среда, съветва психологът. Според Джеймс, това, на което децата наистина придават стойност по време на семейните почивки, е рядката възможност да прекарват повече време в игри и закачки с техните родители.

„Животът на децата може да бъде също толкова стресиращ, колкото и този на възрастните“, обяснява психологът. „Почивката ни премахва физически от високо натоварения ежедневен живот, където всеки се фокусира върху постигането на целите си. Това са моменти, в които всеки може да се отпусне и да се чувства игрив в компанията на семейството си.“

Разбира се, играчките също са за забавление. Или трябва да бъдат. Дните на настолните игри обаче свършиха. Все по-модерните играчки разширяват пропастта между членовете на семейството, изолират децата в собствената им стая и вътрешен свят.

Да говорите глупости с родителите си, да споделяте фунийка сладолед и моменти от времето, в което интересите ви са наистина взети под внимание – това е, което носи стойност на децата, обяснява Джеймс. И със сигурност ще го запомнят, след като и последната играчка замине на бунището.

Семейната почивка прави децата по-умни

Това може да ви звучи прекалено хубаво, за да е истина. Но д-р Маргот Съндърланд твърди, че семейните почивки дават тласък на развитието на мозъка при децата и им помагат да изградят умения за концентрация.

Източник: profit.bg