С удоволствие Ви каним отново на поредната
Антистрес работилница с психолога Атанас Ангелов
на 24 март (неделя) от 11:00 до 17:00 часа
в Пловдивски Културен Институт

Какво всъщност представлява Антистрес работилницата?
Създаваме заедно Кръг на Доверието! Чрез различни подходи и интерактивни игри  се насочваме съм  осъзнаване и изразяване на чувства, проблеми, мисли и идеи, надежди и конфликти, стремим се към повишаване на занижена самооценка и освобождаване на нервно напрежение, учим се на начини за справяне със стреса и ежедневното напрежение.

Групата е в помощ и подкрепа на тези, които се нуждаят от:
– вентилиране на ежедневния стрес и напрегната работа;
– разрешаване на вътреличностни и междуличностни конфликти;
– по-добро себепознаване;
– постигане на добра емоционална зрялост;
– личностово развитие и функциониране

Що е то стрес и има ли почва у нас?
Стресът в живота ни е неизбежен, още повече в забързаният начин на живот, който водим. В ежедневието си ние се сблъскваме с множество ситуации и непрекъсната необходимост от правене на избори, всеки от които е до някаква степен стресиращ. Стресът е нормален спътник в ежедневното ни функциониране. Например събуждането от сън и ставане от леглото е стрес за тялото ни – от един режим на работа, организмът ни се пренастройва в друг режим на работа.

Стресът най-общо може да бъде дефиниран като реакция на организма да се адаптира към промените в заобикалящата го среда. Краткотрайния стрес като събуждането сутрин не ни застрашава. Всъщност той повишава възможностите ни да се адаптираме към света около нас и условията на живот. Но когато е прекалено интензивен – например при смърт на близък, както и при продължителни стресови ситуации – развод, конфликти на работното място и др. се блокира възможността на организма да се справя благодарение на собствените си ресурси и се появяват физически и психични проблеми.

Хроничният стрес повишава образуването на тромби в кръвоносните съдове, които могат да доведат до инфаркт и инсулт. Създава предпоставки за диагнози като намалена фертилност, автоимунни процеси, депресия, нарушена концентрация и памет и много други. Високите нива на кортизол в кръвта ни имат изключително силно въздействие върху целия организъм и особено върху нервната ни система. Това е една от причините често да се разболяваме в резултат на някаква стресова ситуация. Нарушава се сънят, започват оплаквания като хронична умора, ставни болки, главоболия и мигрени, високо кръвно налягане, тревожност и депресия. Много хора са изненадани, че редица случаи на стерилитет, на инсулинова резистентност, на заболявания на щитовидната жлеза и половите органи са също пряко следствие на дълготраен стрес.

Стресът намалява способността на имунната система да се бори с вирусите и бактериите, които окупират тялото ни. Имунната система се бори с болести като произвежда лимфоцити. Тези клетки се свързват с вирусите и ги унищожават. При стрес производството на лимфоцити намалява и за тялото е по-трудно да се справи с болестта.

При стрес се наблюдават и различни емоционални прояви като: тревожност, депресия, гняв, избухливост и вътрешно напрежение. Налице са и поведенчески промени като: промени в апетита, в съня, нарушения в концентрацията, лесно забравяне.

Стресът се превръща в постоянен спътник в ежедневието ни, но когато е твърде голям или твърде продължителен обаче, или когато не разполагаме с адекватни механизми за справяне, той води до нарушения в телесното и психичното ни функциониране, които могат да се проявят под формата на различни заболявания. В ежедневието понятието „стрес“ често се използва за да обозначи състояние, което е свързано с дискомфорт, но не изисква кой знае какво внимание. Това обаче не е така. Последиците от прекомерния или продължителен стрес са сериозни и колкото по-рано се вземат мерки за овладяването му, толкова здрави и по-удовлетворени ще се чувстваме в ежедневието си.

                                    

ПРОГРАМА:
11:00 – 12:00 ч. интерактивна игра за събуждане и въвеждане в групата
12:00 – 12:15 ч. кратка почивка
12:15 – 13:15 ч. тематична психологическа беседа
13:15 – 14:15 ч. обедна почивка
14:15 – 15:15 ч. арома-терапевтична беседа
15:15 – 15:30 ч. кратка почивка
15:30 – 16:30 ч. интерактивна игра за позитивен завършек на работилницата
16:30 – 17:00 ч. време за въпроси и отговори

Водещ: Атанас Ангелов – психолог и психотерапевт. В практиката си използва хуманистичния психотерапевтичен подход в съчетание с аромапсихология. Работи в подкрепа на хора с характерологични разстройства, неврози (стресови състояния, фобийни разстройства, паническо разстройство и др.); депресивни епизоди; тревожности; зависимости и др. Преминал през множество обучения, групова терапия, индивидуална терапия, супервизия и интервизия. В това число спадат: мотивационно интервюиране; биофийдбек; интервю личен опит; транзакционен анализ. Участвал с презентация на научен доклад в няколко психологически конференции, като продължава да се обучава и квалифицира.

Такса участие: 50 лв.
Само с предварително записване на 0884 777050 – Рецепция ПКИ, на лично съобщение във FB Page – Пловдивски Културен Институт или на мейл event@pki.bg. Участието Ви се гарантира с минимално капаро – 20 лв.

Последвайте събитието във Фейсбук на: Живот в лекота – Антистрес работилница с Атанас Ангелов

logo (1)

Място на провеждане:
ул. Иван Перпелиев № 5 
Пловдивски Културен Институт
За информация: 032/664433 или 0884 777 050 – Рецепция ПКИ
Facebook: Пловдивски Културен Институт

Пловдивски Културен Институт – НАЙ-ДОБРОТО от НАЙ-ДОБРИТЕ в сърцето на града!