Автор: Марияна Стракова

Астма и бронхит са две хронични белодробни болести, които могат да доведат до увреждане на белите дробове. Те трябва да се лекуват своевременно, за да се предотвратят всякакви усложнения.

Астма

Това е много общо респираторно състояние, което включва  стеснение на бронхиалните канали (бронхи). Това са канали от трахеята към дробовете и през тях се пренася кислорода, който вдишваме до всички части на дроба и осигуряват пътя на въглеродния диоксид навън, когато издишваме. Това стеснение на бронхите предизвиква трудности при дишането – особено при издишване.
Типичната криза се характеризира с внезапно скъсяване на дъха и хрипове, понякога придружени от кашлица. Астматиците винаги имат възпаление на дихателните пътища в някаква степен, но и изпитват усещане за раздуване, отделяне на слуз, кашлица и съкращаване на мускулите около дихателните пътища при пристъп или внезапен порив. При всички тези затруднения, дишането става повърхностно, учестено и затруднено. Пристъпите на астма често са близо до засушаване и се провокират от инфекции като обикновена настинка и синузит, вдишани дразнители или алергени, като дим или прах, хранителни алергени, физиологични промени, физическо усилие и дори от лекарства.
Добрата новина е, че според лекарите това е обратимо хронично заболяване на дробовете. Откриването на причините и лекуването на симптомите на по-ранен етап може да помогне да се овладеят пристъпите, които влошават състоянието.

Бронхит

Бронхита е по-критично състояние на дробовете в сравнение с астма – хронично обструкционно белодробно заболяване. Това е сериозна инфекция на дробовете и бронхиалните канали, която може да стане хронична.
При това заболяване е на лице възпаление на бронхите, причинено от бактериална или вирусна инфекция. Може да се развие внезапно след хрема (остър бронхит) или може да е постоянен или да се появява периодично през годините, като причинява дегенерация на бронхите и дробовете (хроничен бронхит). Цвета на секрета показва до колко сериозно е състоянието. От една страна, началните симптоми за остър бронхит са хрема, течащ нос, треска, болки в мускулите и евентуално болки в гърба. Най-често срещаното продължение е непрестанна кашлица. От друга страна, хроничния бронхит се характеризира с кашлица със секрет и други симптоми в зависимост от емфиземата.
Определени хора са по-податливи от други – мъжете са по-предразположени от жените в съотношение десет към едно, като причините за това не са съвсем изяснени. Пушачите са 50 пъти по-застрашени от хроничен бронхит от непушачите. Обикновено възниква зимата, при висока влажност, при студен климат или при силно замърсена среда. Преохлаждане, преумора, прекалено пушене са отключващи фактори.

Йога

Йога е система, която включва в себе си физическо и ментално развитие и от нея могат да се възползват хора от всички възрасти.
Тя включва асани (пози на тялото) и Пранаяма (изкуството на контрол на дишането) и сред физическите ползи е да намалява стреса, подобрява кръвообръщението, помага при респираторни проблеми като астма, бронхит и подобрява общото здраве.
Йога упражненията отпускат и раздвижват тялото, увеличават притока на въздух в дробовете, което помага да работят по-добре, да дишаме по-леко и пълноценно и да поемем контрола върху заболяванията.

„Простият” процес на дишане е нещо, което повечето от нас приемат, като даденост. Въпреки, че удивителните ни тела са проектирани да вършат това без каквото и да е съзнателно усилие, това не е така за хората с астма и бронхит.
Пранаяма или йога дишане е клинично доказано, че помага при много и различни заболявания. И докато да се научим да дишаме правилно носи ползи за всяко човешко същество, за хората с астма и бронхит, то е изключително важно.
Дишането е най-естественият телесен процес – най-важният аспект на живота. Въпреки, че може да поддържате живота в продължение на седмици без храна и в продължение на дни без вода, не можете да преживеете повече от няколко минути без да дишате. Дишането е свързано с всички аспекти на човешкото съществуване.

yoga_praktic

Какво е Пранаяма

Пранаяма означава разширение на жизнената сила чрез контрол на дишането.
Прана = жизнена сила и Йама = контрол или дисциплина. Аям = разширение.
Името астма произлиза от гръцката дума „задъхвам се”. При пранаяма се практикуват различни дихателни техники, които предизвикват и разширяват релаксацията, концентрацията (дхарана) и медитацията (дхияна).

Пранаяма се отнася до това да направим несъзнателния акт на дишане – съзнателен. От изключителна важност е да дишаме правилно, за да направим този процес по-ефикасен и да балансираме нивата на кислород, въглероден двуокис и другите разтворени в кръвта газове. Малцина от нас са имунизирани срещу постоянния стрес и напрежение в живота в наши дни, повечето от нас дишат повърхностно, използвайки само половината или две трети от капацитета на дробовете. Хората с астма хронично имат учестено дишане – често до два, три пъти по-бързо от нормалното, което отнема от клетките естественото им гориво за сметка на снабдяването с кислород.
Колкото повече стрес, напрежение и емоции изпитваме, толкова по-ограничено става дишането, като реакция на симпатиковата нервна система. Това прави безкраен цикъла на стрес, безпокойство и повърхностно дишане. Като последствие – лишаване на тялото от нужните за доброто здраве кислород и прана. Нужна е много практика за да се развие наистина съзнанието, необходимо за да се поддържа здравословен автономен баланс.

Научете нужното и направете колкото може по-широко проучване на холистичните методи за лечение, за да допълните лечението предписано от вашия лекуващ лекар. Има множество предложени методи за лечение, но както винаги при включени медикаменти, обикновено се лекуват симптомите, а не проблема. Някои изследвания достигат до извода,  че лошите навици на дишане могат да са причина за белодробни заболявания, което поддържа идеята за  практикуване на Пранаяма, за да се изградят правилни дихателни навици.

Как работи Праняма

Дишането засяга дейността на всяка една клетка и това, което е по-важно – то е в пряка зависимост с работата на мозъка. Човек вдишва между 7 и 15 пъти в минута, 21 600 пъти на ден. Вдишването захранва изгарянето на кислорода и глюкозата, произвеждайки нужната енергия, за да се захрани всяка мускулна контракция, секреция на жлеза или ментален процес.
При вдишване, дробовете се пълнят с кислород. Когато издишаме, изхвърляме въглероден двуокис и други отделени от кръвта газове. Когато дишането ни е на автопилот, то не е балансирано и ефикасно – не се издишва целият въздух от дробовете. Въглеродният двуокис остава в дробовете и дихателните пътища, а това намалява обема на вдишания нов кислород. Чрез дълбоко дишане и пълно издишване, много по-малко количество стар кислород и въглероден двуокис остават в дробовете и това подобрява ефикасността на всяко вдишване.

Редовното практикуване на Пранаяма позволява да поемете контрол върху дъха си. Това води до ефективно, ефикасно и оптимално дишане и до 50% повече кислород пренесен в кръвта. Това е допълнителна храна за всеки мускул и клетка. Това също създава мост между съзнателните и несъзнателните области на ума, което като резултат осигурява по-естествен и релаксиран ритъм на тялото и ума. Чрез практиките, енергията заключена в нервните състояния и несъзнателните ментални области може да бъде освободена за използване в по-креативни и приятни дейности.

Дишането и отражението му върху живота

Бавното, дълбоко и ритмично дишане пречиства и стимулира спокойно и доволно състояние на ума. Когато дишате неправилно се нарушава ритъма на мозъка, което води до физически, емоционални и ментални блокажи. Това от своя страна е причина за вътрешни конфликти, дисбаланс, личностни разстройства, разрушителен стил на живот и болести.
Чрез пранаяма се установяват правилни дихателни навици, процеса се обръща и негативните цикли са прекъснати и се постига по-щастливо, по-здравословно и по-балансирано състояние на ума.
В допълнение към промяната качеството на живота, продължителността също е производна на ритъма на дишане. Древните йоги и риши са изучавали природата много детайлно е са забелязали, че животните с бавно дишане като питони, слонове и костенурки имат по-дълъг жизнен цикъл. В същото време, тези с учестено дишане като птици, кучета и зайци живеят едва по няколко години.

От тези си наблюдения те осъзнали колко е важно да се диша бавно, за да се увеличи продължителността на живота при човека. Тези, които имат кратки и учестени вдишвания е по-вероятно да живеят по-кратко от тези, които дишат бавно и дълбоко. На физическо ниво това е така, защото дишането е пряко свързано със сърцето. Бавното дишане поддържа сърцето по-здраво и го подхранва по-добре, което предразполага към по-дълъг живот.
Дълбокото дишане също така увеличава усвояването на енергия чрез пранаяма коша, разширява силата, жизнеността и като цяло – доброто физическо състояние. Пранаяма спомага за здраво тяло като премахва блокажите в пранаяма коша, позволявайки повишено усвояване на прана. След практики много хора чувстват ума си по-релаксиран и тих. Много техники в пранаяма използват кумбака или задържане на дъха, за да се постигне контрол върху потока прана, да се успокои ума и да се контролира процеса на мислене. Щом веднъж ума е в покой и прана протича спокойно през надисите и чакрите, вратата към еволюция на съзнанието се отваря, водейки практикуващия към по-високи измерения на духовно преживяване.

В „Науката за Пранаяма”, Свами Шивананда пише, „Има тясна връзка между дъха, електрическите импулси в нервите и контрола на вътрешната прана или жизнените сили. Прана става видима на физическо ниво като движение, действие и на ментално ниво като мисъл. Пранаяма е средството, чрез което един йога опитва да осъзнае вътре в своето собствено тяло цялата космическа природа и да постигне съвършенство чрез достигане до всички сили на вселената.”

Пранаяма практика

Практиката се базира на цикъл на дишане от 4 части, който е фокусиран върху:
> Вдишване (пурака) – контролиране на вдишването на Прана (въздух), поддържайки процеса плавен и ефикасен
> Вътрешно задържане на прана (антара кумбхака) – контролиране на задържането на въздух в дробовете след вдишване
> Издишване (рекака) – контролиране на издишването на използвана прана и други газове от дробовете
> Външно задържане (бахиа кумбхака) – контролиране на задържането на празни дробове след издишване.

Може би звучи просто, но не е. Повечето от нас имат развити лоши дихателни навици и за преодоляването им и усвояването на нови ефикасни и ефективни дихателни навици е нужно време, търпение и отдаденост. Контролирането на дъха изисква използването на ума, за да устои на естествените и автоматични импулси и желания на тялото да диша, особено по време на задържане на дъха.

PranaYama

Ползите от Пранаяма

Анатомично дихателните практики подобряват силата на диафрагмата и капацитета на дробовете, за да подобрят ефикасността на респираторната система, увеличава се способността за усвояване на количеството въздух, навлизащо в кръвоносната система. Този кислород помага да се осигури естествена енергия за мускулите и мозъчните функции и в резултат се постига:

* Увеличаване ефикасността на всеки дъх
* Увеличаване на капацитета на дробовете
* Увеличаване притока на кислород до всички части на тялото
* Увеличаване на концентрацията, креативността и когнитивните функции на мозъка
* Увеличаване на релаксацията и спокойствието чрез освобождаване на напрежението
* Подобрен контрол върху ума и тялото, което помага да се контролират емоциите и да се освободи напрежението
* Подобрен абдоминален и диафрагмен контрол и сила

Специфични състояния, които се повлияват от подобрения контрол върху дишането:
>> Астма
>> Бронхит
>> Алергии
>> Балансиране на кръвното налягане
>> Свързани със стреса сърдечни заболявания
>> Хиперактивност
>> Безсъние
>> Хронична болка
>> Някои психологични състояния
>> Метаболитни и ендокринни дисбаланси

Колко често трябва да практикувам Пранаяма

Няма точна формула за това, но както при всичко, практика, практика, практика е това, което води до резултати. Добре е да се отделя поне по 15 минути на ден, фокусирани върху дъха и работещи върху четирите цикъла на дишане. Това може лесно да бъде направено сутринта, преди да станете от леглото или вечер преди заспиване, но дори ако се прави 3 пъти на седмица, би довело до резултати.

Преди да започнете своята Пранаяма практика

В пранаяма използваме дишане през носа. Това може да е най-трудната част от пранаяма за някои хора и особено за астматиците, които хронично дишат през устата, което може да е причина за лошо дишане. Това е много важно за затоплянето, овлажняването и филтрирането на въздуха, който приемаме в тялото си, правейки го най-подходящ за чувствителните дихателни пътища. Дишането през носа спомага също така за правилен контрол на диафрагмата, което прави хипервентилацията по-трудна.

Определете време за вашата практика и не приемайте храна поне час и половина преди това, понеже пранаяма се прави най-добре на празен стомах. Но винаги е добре да сме хидратирани, така че пийте вода преди, по време ако е нужно и след своята практика.

Подгответе ума и тялото си, като умствено релаксирате и освободите всяко чувство на безпокойство или очаквания. Откажете се от припряност  да направите практиката. Няма цели. Приемете къде сте във всеки момент, позволявайки на дъха да води вашата практика. Спрете за момент, ако се чувствате напрегнати. Ако това състояние продължава – преустановете практиката.

Избягвайте дрехи, които ви ограничават физически – нужно е да се постигне пълно разтваряне на вашите гърди и корем.

Изберете тихо място, където няма да бъдете обезпокоявани. Вашето легло или пода са добро място, така че може да легнете по гръб, което изисква по-малко усилия за диафрагмата. Ако се почувствате изнервени, визуализирайте че можете да дишате спокойно през ноздрите си и осъзнайте, че прекъсвате лошите навици и ги замествате със здравословни. Това изисква време.

Има много дихателни техники, които са достъпни за вас, но е добре да се упражнявате под ръководството на йога инструктор. Винаги е добра идея да се експериментира и да се установи какво се постига с всяка техника. И имайте едно на ум, че това, което не работи днес – може да работи утре. Осъзнавайте и се постарайте да наблюдавате какво се случва и как практиките се отразяват на тялото и ума ви.

prana prakticКакто с всяко ново нещо, постоянството и упоритостта са мантрата на деня. Твърдо установените навици са крайно упорити, трудни за определяне и дори още по-трудни за промяна. Бъдете мили и любящи към себе си осъзнавайки,  че са нужни години, за да се стигне до това, което е в момента и отучването няма да стане за един ден.

Опитайте да направите поне 5,10 или 15 минути дихателна практика няколко пъти през деня. Помнете, че трябва да сте релаксирани, осъзнати, спокойни и фокусирани върху плавното, дълбоко и без усилия дишане.

Внимание: Никога не насилвайте дъха. Бъдете търпеливи със себе си. Наблюдавайте. Освободете се от всякакви очаквания. Не анализирайте, не съдете и не критикувайте. Просто наблюдавайте.
Смяната на навиците на дишане отнема време. Това е пътуване без крайна точка. Няма цели, няма място, на което трябва да сте.

Използвани източници:
http://www.yogabound.com
http://www.abc-of-yoga.com