Кариерата на много хора днес се намира в застой. Да станат сутрин и да отидат на работа не е толкова вълнуващо преживяване, даже напротив- представлява задължение. Хората се чувстват разочаровани; вярват, че шефът им не ги оценява или се отнася с тях несправедливо. Често не разбират, че собствените им действия ги дърпат назад. В проучване, проведено сред повече от 950 работници, по инициатива на Vital Smarts, беше установено, че 97% твърдят, че имат навици, които ограничават кариерата им (Career-Limiting Habbits), които ги препъват в достигането на 100% от възможностите им в работата. Vita Smart потвърждава, че тези навици костват на работниците развитието и повишенито, които очакват. В проучването, което е публикувано на страницата на фирмата, се споменават 5 навика, ограничаващи кариерното развитие. Те включват:
1. Ненадеждност
2. Позиция от типа „това не е моята работа”
3. Отлагане (забавяне)
4. Противопоставяне на промените
5. Отрицателна позиция
Ако не се намирате там, където трябва да се намирате, анализирайте, защото някое от горе изброените може би ви дърпа назад. Ако вашият шеф или друг ръководител ясно определи, че спадате към някоя от по-горните групи, действайте!

Ако кариерата ви се намира в застой и мислите, че вашите собствени действия ви задържат използвайте 5-те най-добри начина да излезете от „блатото” и да извлечете възможните ползи от работата ви.

Запишете желания резултат
До къде искате да стигнете? Понякога сме негативни или отлагаме, само и единствено, защото работим нещо, което мразим и не можем да видим на къде отиваме. Отделете време, за да запишете желанията си, след което работете усърдно в тази посока. Гледайте да имате списъка винаги пред вас на видно място. Помнете, че мястото, където сте сега, не е задължително да е това, където ще сте утре. Погледнете на настоящето си положение, като на стълба и станете колкото може по-позитивни и всеотдайни, за да направите една добра стъпка.

Определете кои са спънките ви – запишете ги
Какво ви дразни в работата? Шефът? Фирмата? Отделете няколко минути, за да запишете всички неща, от които сте недоволни. После ги разпределете в три категории: такива, които са под ваш контрол; такива, на които можете да повлияете и такива, които не можете да контролирате. Поставете един голям Х на тези, които не са под ваш контрол. Сега помислете какво можете да направите, за да преодолеете останалите пречки. Много пъти отношението ни е отрицателно, понеже се чувстваме притиснати. Този подход ви позволява да разпознаете въпросите, които можете да контролирате по някакъв начин и в последствие да изградите план за справяне с тях.

Съгласувайте интересите и комуникацията
Следвайте собствения си стил. Може би сте самоуверен? Може би сте спокоен мислител? Или сте бъбривец? Забележете как изглеждате пред другите. След което, много важно, наблюдавайте стила на шефа ви. Има ли разлика между начина на комуникация на вашият шеф и собствения ви стил? Ако той е от типа „трябва да стане веднага”, а вие се нуждаете от време, за да обработите информацията и да направите план, шефът може да ви възприеме като флегматичен. Може да си помисли, че се противопоставяте на промяната, защото не работите достатъчно настоятелно. Променете подхода си, така че да отива на стила на вашия шеф. Използвайте същите думи, които използва той, използвайте неговия тон и подход, в степен, в която можете. Неподходящият стил води до много недоразумения, свързани с ефективността.

RANO_Kariera_znaczy_wiele_4453807

Проучете своите алтернативи

Потърсете си наставници или специалисти от пазара на труда, за да обсъдите възможностите ви за промяна. Потърсете съвети и обратна връзка, за това, какво правите добре и какво ще ви струва да се промените. Огледайте се около вас. Кой успява и защо? Действайте като детектив, с любопитство и желание да учите повече. Много хора от момента, в който разберат, че са придобили ограничаващи за кариерата им навици, „застиват” там. Откажете да сте отричащ. Съзрете възможността за учене, за да осъзнаете,че сте в застой и да видите „знаците”, за да се размърдате. Изпробвайте различни неща, за да разберете какво работи за вас и какво – не. Това може да бъде един интересен процес. Вземете решението, да се учите от това.

Внимавайте по отношение на вътрешния ви монолог

Мислите, че шефът е някакъв идиот? Мразите фирмената култура? Ненавиждате хората по коридорите? Колкото повече си повтаряте колко ужасно е всичко това, толкова повече отрицание ще предавате, чрез отношението си. Помнете, че повечето хора, включително и ръководителите на фирмата, не са имали благоприятната възможност да бъдат научени на добри ръководни навици. Обикновено правят най-доброто, което могат. Опитайте се да им дадете шанс. Опитайте се да помогнете колкото на тях, толкова и на фирмата като цяло. Ако осъзнавате, че колкото и да опитвате, не можете да понасяте човекът или хората, които са на ръководни позиции, може би е дошло времето да си потърсите друга работа. Умът ни не може да се фокусира върху две неща едновременно. Ако сте убедени, че колегите ви са ужасни, ще бъде много трудно сутринта да се събудите с ентусиазъм за работата, която ви очаква.

Помнете, че контролираме мнението си за хората около вас повече отколкото си мислим. Енергично започнете да променяте навиците, които ви ограничават в кариерата, с навици които ще й дадат тласък.

Автор: Beverly D. Flaxington
Източник: http://valiapavlidou.blogspot.gr/2014/12/5.html
Превод: Марина Маркова