Изключително полезна тема по пътя на ПРОМЯНАТА ще представи Дора Добрева
на 26 ноември (събота) от 10:00 часа  
“Фреш старт за младежи с хранителни нарушения”

doradobreva

Дора Добрева е консултативен психолог, преминала с обучения и в школа по позитивна психотерапия и по когнитивно поведенческа терапия. От 2012 година има частна практика, като най-често работи когнитивно поведенчека терапия, тъй като според нея дава най-бързи и трайни резулатати при повечето затруднения, които карат хората да търсят психологическа помощ. От 2013 година е част от обучителния екип на РААБЕ.
Управител е на консултативен център „Светът е шарен“, част е от екипа на терапевтична общност „Феникс“ и Център „Инсайт“. Работи по различни програми за подпомагане на учители, хора със зависимости и млади хора с хранителни нарушения.

hranene

Дора Добрева е категорична, че хранителните нарушения влияят на голям брой области в живота на човека и затова е необходимо да се обърне сериозно внимание именно на тази тема.
В своята лекция “Фреш старт за младежи с хранителни нарушения”, тя ще обърне внимание на симптомите на хранителните нарушения, начините за това как да изместим фокуса си и как да се справим с живота си сами, като имаме здраво отношение както към храната, така и към себе си.

Повечето от нас имат желание да изглеждат добре и може да е естествено да искат да стегнат тялото си. Не е задължително човек да има хранително нарушение, ако просто иска да се повтали, но е важно да си зададe въпроса защо иска това.

Въпросът „Имам ли проблем или не“, може да бъде понякога труден за отговор. Когато мислиш, че храненето, теглото и тялото са най-важното нещо и когато мислиш, че това контролира живота ти – ето тогава има проблем.

За хранително нарушение говорим, когато човек има нарушен контрол върху храненето, теглото и тялото. Често това, което отключва хранителното нарушение, не е просто едно единствено събитие. Някои често срещани такива събития и състояния могат да бъдат скръб, гняв, подигравки, високи изисквания към себе си, загуба на близки хора, стрес, ниско самочувствие, злоупотреба, чувство на срам или вина, самота и ред други. Фокусирането върху храната и тялото се превръща в начин на живот и способ човек да преживява трудни житейски ситуации. Храната може да заглушава чувства, а повръщането и може да дава усещане за пречистване и краткосрочно облекчение. Справянето с живота по този начин не е особено целесъобразно. Чувствата, които са истинската причина за развитието на хранителните нарушения, остават незабелязани на пръв поглед. Тогава те остават непреработени. Много от хората, които страдат от хранително нарушение, не знаят причината за това състояние на напрегнато отношение към храната, теглото и тялото.

Трудностите в ежедневието, които не ни се удава да преодолеем, понякога водят до симптоми. Симптомите могат да бъдат тревожност, депресия, работохолизъм, наркотици, самонараняване, телесни заболявания, хранителни разстройства и други. При някои хора се наблюдава превключване от едни към други симптоми в различни периоди. Често е трудно да се разбере, какво лежи в основата на хранителното нарушение, за да бъде то такова, каквото е. С дълги разговори човек може да се превърне в детектив, ако иска да разбере какво наистина е отключило хранителното разстройство. Това обаче не винаги е необходимо.

Необходима е работа със собствените чувства и тя понякога е трудна и уморителна. В този процес могат да бъдат открити нови страни на личността, които да помогнат за по-добро разбиране на личните потребности и това дава мотивация за нов вид справяне.
Хранителните нарушения влияят на голям брой области в живота на човека поради това, че контролът върху храната и тялото подкопава и ограничава други области от живота.

Очакваме ви да си подарим прекрасно време ЗАЕДНО!

logo (1) Място на провеждане:

Пловдив, ул. Иван Перпелиев № 5
Пловдивски Културен Институт
032/664433 или 0884 777 050