Днес е един от големите зимни празници – Игнажден, който предхожда Коледа. Другите названия на този празник са Игнат, Млада година.

На този ден имен ден празнуват Пламен, Пламена, Огнян, Игнат и др.

Според народното поверие на този ден е началото на новата година, затова в някои области на България го наричат Нов ден. И понеже е нова година, много важно е какъв човек ще влезне пръв в къщата, добър или лош. От това зависи каква ще е цялата година. Човекът, който пръв влиза в къщата, се нарича „полезник“. На него домакинята дава игнатово кравайче и той сяда начело на трапезата. Рано сутринта на Игнажден жените наклаждат огъня, слагат гърне с вариво и приготвят тесто за хляб, от което омесват колаци за всеки член на семейството и един колак, който оставят за Бъдни вечер. На Игнажден се приготвят също така малки гевречета („подкови“), поръсени със сусам. От Игнажден до Коледа младите и нераждали жени не работят, за да раждат по-леко. В различните краища на България съществуват различни обичаи, свързани с този празник. В Източна България например сутринта на Игнажден стопанката дава на кокошките кадено жито, което разпръсква в кръг. Според поверието през новата година кокошките ще се множат и няма да ходят по чуждите дворове.

На този ден не се дава нищо в заем, за да се запази изобилието и плодородието в семейството. Преди изгрев слънце на празника се почистват и комините на къщите. Саждите се хвърлят на кръстопът или на двора, за да няма бълхи през лятото. В Югозападните краища на България в огнището се запалва специално отрязано дъбово или крушово дърво, което трябва да гори до Йордановден (6 януари).

Усмихнете се и  благодарете  за този ден и всички позитивни неща, които ще видите и направите. Вземете съзнателно решение да не се поддавате на мрачни мисли, а да  изпълните деня си с добронамереност, светлина и удоволствие.

Отворете днес най-съкровения дом – сърцето си и запалете светлината там, за да видите колко много има в него. 

Какво ще пуснете в него днес? За какво ще отворите сърцето си днес? Какво ще дарите от сърцето си днес?
Осъзнайте силата, красотата, любовта, вярата, надеждата, куража, упоритостта, вдъхновението, искреността, чистотата, които носите дълбоко скрити в него. Цялата истина и всички отговори са скрити в сърцето ви.
Почувствайте колко много сърца на любими и важни за вас хора туптят във вашето, във вашия истински дом. Толкова сте богати, нали? 
И дръжте съмненията за това, колко сте уникални, великолепни и можещи, далеч от вашия храм. Следвайте сърцето си и пазете светлината на духа! 

С любов,
Марияна