„Есента е сезон, в който промяната на времето влияе пряко на нашия външен и вътрешен свят, но ние сме тези, които решаваме дали това влияние ще окаже върху нас положителен или негативен ефект.“  Това каза в ефира на Дарик Радио, йога преподавателят, автор и създател на сайта „Промени живота си“, директор на Пловдивски Културен Институт, Марияна Стракова.

По думите й, ако успеем да видим и оценим цветовете и изобилието на есенния сезон и го проектираме вътре в нас, то ще даде своите плодове под формата на вдъхновение във всички сфери на нашия живот.

„Вдъхновението не е нещо, което получаваме от действията си. То е това, което влагаме в действията си. То е това, което дава живот и смисъл на всичко, което правим“, обясни Марияна Стракова.

Именно Вдъхновението е поставено във фокуса на първия по рода си Фестивал „Седмица на Вдъхновението – Week of Inspiration`2017” , който ще се проведе в периода 13 – 19 ноември в Пловдив. Проектът се реализира от Фондация Пловдивски Културен Институт с подкрепата на Община Пловдив.

„Седмица на Вдъхновението е естествено продължение на успешно реализираните досега четири формата на Фестивала „Уикенд на Промяната. Нашата обратна връзка и одобрение, които получаваме от участниците и посетителите, ни даде вдъхновение да разширим проекта и да го направим още по-мащабен и продължителен“, заяви  директорът на Пловдивски Културен Институт.

Тя отбеляза, че в рамките на седмицата са предвидени изнесени събития в няколко средни училища под надслов „АРТ МЕЖДУЧАСИЕ“, които имат за цел да провокират учениците към нови вдъхновения и опит със средствата на изкуството и експеримента. В отворени дискусионни срещи децата ще споделят какво ги вдъхновява и как виждат своето бъдеще. През седмицата ще има отворени класове с различни теми и активности за малки и големи.

Кулминацията в седмицата ще бъде на 18 и 19 ноември, когато ще се проведе Уикенд на Вдъхновението в сградата на Пловдивски Културен Институт.

В шест тематични панела – изкуство, демонстрации, движение, образование, детско творчество и култура ще бъдат представени над 50 отделни събития – изложби, арт работилници, театрални импровизации, лекции, танцови и спортни класове, духовни практики, представяния и беседи.

„Седмица на Вдъхновението“ е платформа за себепознание и мотивация, но също така и за придобиване на нов опит и умения в различни сфери на живота.  Събитието е синтез между изкуство, образование и психология, който събира заедно хора от различни култури, възрасти и социален статус.

Изкуство и вдъхновение, хармония и баланс между себе си и другите, между традиции и настояще – това е МИСИЯТА на Фестивала.