Задавали ли сте си въпроса, как някои хора запазват баланс по време на йога практика по начин, който ни изглежда невъзможен?

Смятате ли, че вашите мисли и вашите емоции са свързани с начина, по който тялото ви се държи в поза?

Когато практикуваме йога, ние не само работим върху физическото ни тяло. Работим също и върху нашата енергия и нашето съзнание.  С напредване в нашата Йога практика, можем да забележим резултатите от цялата тази работа в живота ни: чувстваме се по-комфортно в телата си, имаме повече енергия, нашите емоции стават по-стабилни и умовете ни по-фокусирани.

Най-важният аспект на Йога е, че тя ще ви помогне да успокоите ума си. Когато изпълняваме асаните, фокусът винаги трябва да е навътре: да усещаме тялото си в позата, да забележим въздействието на  позите върху различните части на тялото, как дъха се променя чрез практиката …

Като обърнете внимание навътре, се упражнявате в една от осемте степени на йога, наречена Пратяхара. Да забравите заобикалящата ви среда е първата стъпка, която ще ви отведе към концентрацията (умът е концентриран върху едно нещо в даден момент). Това ще забави импулсите на ума и ще ви доведе по-близо до медитация, която е пълно спокойствие на ума.
Причината, поради която това е най-важният аспект в Йога е, че умът е източник на нашата реалност.

Ако се научим да балансираме ума,
> можем да бъдем свободни от всякакви ограничаващи мисли, които носят негативност в живота ни;
> можем да се отпуснем дълбоко и да позволим на нашите органи да се подмладят;
> можем да се свържем с нашата интуиция и да взимаме по-мъдри решения в живота си.

Балансирането на ума ще има положителен ефект върху баланса на емоционалното /енергийното и физическото тяло.

Балансирането на енергийното тяло се случва тогава, когато освободим негативната енергия  и увеличим позитивната. За щастие, не е нужно да се разбере какво означава това, за да работи. По време на йога практика освобождаваме телата си от негативна енергия (тревожност, гняв, стрес), за да запълним пространството с нова положителна енергия.

Комбинацията от балансиращи и разтягащи пози оказват влияние върху нервната ви система, което ви позволява да се освободите по-дълбоко, отколкото бихте направили с други видове упражнения. Ние държим емоционален стрес в различни части на тялото, а с физическото освобождаване на блокажите, освобождаваме и задържаните емоции. Всяка част от тялото е свързана енергийно  към една от нашите чакри и с определена емоция.

yoga_shutterstock

Балансът във физическото тяло е тясно свързан с другите две – емоционално и ментално. Като овладеете физическият аспект и подобрите силата и гъвкавостта, необходими за тялото да се държи в поза (което Йога определено ще ви помогне да подобрите), енергийният и ментален аспект ще помогнат  да навлезете по-дълбоко в практиката.

Важно е, когато се опитвате да балансирате, да фокусирате поглед в една точка – Drishti (дришти – точката на фокус в поза). Фокусът ще привлечено вниманието ви навътре (Пратяхара) и ще поддържа ума концентриран в осъзнаване на тялото в поза. Колкото по-малко мислите за това, толкова повече ще позволите на тялото ви да направи това, което трябва да направи! Винаги е добре да се съсредоточите върху тялото си и да осъзнаете неговата сила.

Като начинаещи, е необходимо да се фокусирате повече върху физическия аспект на позата – как се движи всяка част на тялото, кои мускули се ангажират. След като разберете и почувствате физическата част, може да добавите енергийния и ментален аспект, за да навлезете по-дълбоко в практиката и да се разгърнете в цялостно преживяване на това, което всяка поза представлява за вас.

Колкото повече овладявате баланса на тези три аспекта по време на йога практиката, толкова по-осезаеми ще са и ползите от тази практика в живота ви. Истинската йога се случва тогава, когато приложите тези ползи, за да подобрите начина, по който се справяте със ситуации в живота си, което води до положителен ефект върху хората около вас и целия свят.

Толкова мощна може да бъде вашата йога практика!

Автор:  Miriam Lach
Превод:  Марияна Стракова
Източник: http://www.miriamlachyoga.com