Йога е прекрасен начин за подпомагане физическото развитие на децата, за оформяне на здраво и гъвкаво тяло, за балансиране на емоциите и повишаване на концентрацията и паметта.

Чрез изпълняване на различни асани (йога пози) и под формата на игра децата опознават и обикват своето тяло, научават се да наблюдават и осъзнават усещанията.  Физическите движения  подобряват гъвкавостта на тялото  и координацията, засилват опорно-двигателния апарат и мускулната активност, подпомагат изграждане на правилна стойка и поддържане на добър физически тонус.

Практикуването на различни дихателни техники подпомага разгръщането на белите дробове и повишава капацитета на дишане, подобрява жизнените функции на целия организъм, увеличава количеството на виталната енергия в тялото, води до балансиране на нервната система и подобряване работата на мозъка. Чрез тях се цели децата да осъзнават дъха, да се научат да дишат правилно и дълбоко, чрез дъха да стимулират вниманието си и да успокояват ума.

Child_Yoga

Използване на различни игри – рисуване, танци, песни, имитации, сюжети, визуализации, помагат на децата да се приобщят в група, да общуват свободно и да изразяват себе си. Тези  практики пробуждат  желание за опознаване на вътрешните им способности, развиване на творческия им потенциал и себеизразяване.

Чрез релаксиращи техники децата успокояват, отпускат и стабилизират емоциите и ума, научават се да извикват в съзнанието си образи, картини, позитивни твърдения, възпитавайки търпение и  контрол.
Йога подпомага децата  да се изградят като цялостни хармонични личности, да преодоляват бързо вътрешното напрежение, емоционални кризи, трудности или конфликти, предизвикани от сблъсъка им със света. Йога повишава жизнената енергия и увереността, възпитава самоуважение, толерантност към другите, учи на търпение, постоянство и ценности, изгражда умение за контрол на ума и взимане на правилни решения.

Залата на Център „Промяна” се намира в самия център на град Пловдив и е много добре отоплена, с постелки за практика, осигурява комфортна, релаксираща атмосфера.

60 мин. практика –  йога пози /асани, дихателни техники, игри, песни, визулизации, кратки медитативни практики и релаксация. Използвайки въображението и творческото начало у децата, се работи върху моторни умения, сила и координация, гъвкавост и фокусиране.

Йога присъства в цялостната програма при работа с деца с говорни нарушения и резултатите от интегриране на различни техники, доказва постигането на трайни резултати.

Научете още за Ползите от Йога за Децата