Меркурий е планетата, която отговаря за комуникацията, интелекта, мисленето, обмяната на информация, общуването, пътуванията, търговията, сделките, и писането!
На 11 януари до 31 януари 2018 година Планетата Меркурий влиза в знака на строгия, сериозния и регламентиран знак Козирог.
Меркурий в знака Козирог ще ни накара да бъдем много по-предпазливи, по-честолюбиви и много по-търпеливи във всяка една житейска ситуация. Ще търсим през този период рационални решения в комуникацията си, ще бъдем по-трезви и с едно по-логическо мислене. Ще търсим във всяко свое начинание да сме последователни и сериозни.

В комуникацията си ще се затворим доста, няма да сме много словопохотливи, ще си замълчаваме често и няма да изказваме това, което искаме. Затвореност, страх и комплекси.
Ще искаме да получим потвърждение чрез факти за всяка ситуация, за да се опираме на закона, на доказателства. И всичко може да става много бавно, постепенно и това да ни накара да не бъдем уверени на сто процента. Ако трябва да спорим и да водим конфликти ще проявяваме голямо спокойствие и въздържание, ще знаем по какъв начин да се аргументираме и как да убедим отсрещната страна, за да защитим своята позиция. За сметка на това няма да ни липсва концентрацията и способност за планиране.

В този период в общуването ни може да си имаме някой проблем свързан с това, че ще търсим в разговора си винаги целта, а във всяка изречена дума – смисъл. Ако това не го получим ще бъдем най-ярките противници за събеседника си. Трудно ще показваме мислите и чувствата си, ако въобще ги показваме пред някого, ще се мъчим да държим и да скрием всичко от себе и от другите. Интелектуалните  ни заложби в този период малко или много ще бъдат по консервативни, ще искаме в комуникацията си да получаваме и ще даваме една отчетливост, точност, подреденост. Няма да ни харесва спонтанността и неточността. Тъй като това е времето ни свързано с много  прагматичност  и практичност.
Интелектуалното ни развитие може да бъде леко засегнато и затруднено, ще умеем много умело да сдържаме своите лаконични мисли и чувства. Така че ще се насочим само и единствено на практичната страна на живота.

Трудно ще усвояваме всяка нова информация и знания, но усвоени вече ще ги използваме и имаме за винаги.
При пътуванията ни е възможно също да имаме някаква лека забавеност, леки затруднения и закъснения, да не минават с такава лекота и бързина. Въоражете се с търпение и спокойствие, ще ви е нужно! На какво трябва да се научим през този период – просто само и единствено да слушаме!
Когато общуваме с другите винаги ще седи една бариера между нас и тях, една голяма дистанция, която ще трябва да преборим. Може да бъдем много всеотдайни и отдадени на хората, да желаем да ги разберем, но винаги ще страним  по един или друг начин от тях по-малко или повечко.

Много труден и сложен може да се окаже за някой от на нас, особено ако трябва да даваме някакви съвети и отговори по наболели въпроси. Вътрешния ни страх, неувереността ни, може да доведе до ниска самооценка. Като съвет може би ще трябва да наистина да бъдем малко повече уверени в собствените си възможности и потенциали. Да избягаме от страха, да не му се подаваме. Да знаем и да вярваме в себе си, да изразяваме всичко което чувстваме и мислим, а не първо да премисляме дали е вярно, правилно или точно.
Освободете ума и емоциите си, дайте им порив и поле за изява, събирани са дълбоко в нас, те единствено могат да ни блокират и да ни създадат проблеми!

Ивелина Рускова – астролог
За контакти: 0888 899 057
E-mail: astroiva@abv.bg