Йога не започва със стоене на глава или с носене на определен цвят или дреха, символизираща йога традиция. Йога започва, когато я интегрирате в ежедневието си и започнете да осъзнавате себе си и връзката си със света.

Йога е начин да овладеем негативните аспекти на нашия характер и да развием позитивни качества, които да ни издигнат и да променят както нас, така и атмосферата около нас, нашето излъчване. Когато ние изразяваме нашите положителни качества, тогава имаме и положително въздействие и за другите. И това е всъщност йога.

Тук ще видите само няколко начина, чрез които можете да вземете йога с вас и извън часовете по йога:

 Дишане. Както учите техники на дишане, за да ви помагат и поддържат по време на трудни пози, вземете това знание с вас навън. Когато изпаднете в стресова ситуация, вместо да се опитвате да избягате от нея, поемете дълбоко дъх, усмихнете се и позволете на ефекта на успокоение чрез дишане да ви помогне да преминете през тази ситуация.

Състрадание. Йога ни учи да уважаваме тялото си и да се научим да приемаме и обичаме това, което сме в момента. Защо да не вземем малко от това състрадание със себе си в ежедневието? Опитайте се да не съдите другите и себе си. Научете се да приемете останалите и това което са и се опитай да разберете и да уважавате разликите. Ако всички бяха точно като нас, светът би бил едно ужасно скучно място.

Сила. Ако практикувате йога съм сигурна, че сте започнали да усещате разликите и това, че ставате по-силни. Дори може би сте поели някои рискове на постелката и сте опитали различни и по-предизвикателни пози. Забавлявайте се и не се страхувайте да поемате рискове от време на време и в ежедневието си.

Бъдете концентрирани. Ако мислите, че е трудно да останете концентрирани докато практикувате йога, то сигурно знаете че в истинския свят това е още по-трудно.  Просто има прекалено много неща, които ни разсейват. Но искам да опитате едно просто упражнение. Когато говорите с някого (вашия партньор, дете, колега), опитайте се да бъдете абсолютно фокусирани върху човека и разговора. Забравете за това, което трябва да свършите след това или за стресиращата среща, от която току-що идвате и отдайте цялото си внимание. Бъдете добър слушател и изпитайте колко е хубаво да бъдете изцяло в настоящия момент и как другия човек отсреща реагира на това.

yoga_off_map

Благодарност. Не е трудно да намираме неща, за които да сме благодарни докато преминаваме през различните асани в йога класа си. Благодарен съм, че тялото ми може да направи някои пози и че дишането ми ме води през тях. Благодарен съм на учителя и на музиката и на всички учители, които са били преди това. Каквато и благодарност да изпитвате на постелката си за йога, вземете част от нея извън класа си днес и покажете малко благодарност на хората в своя живот. Обадете се на добър приятел и му благодарете за това, че е част от живота ти.

Нека да се наслаждаваме на изумителното пътуване към себе си и духовното ни израстване както на йога постелката, така и извън нея.

Автор: Хала Куори

Източник: http://www.offthematintotheworld.org/