Характерна за йога практиките е релаксацията.  По време на изпълнението на асаните мускулите не остават релаксирани. След всяка асана практика се практикува пълна релаксация (шавасана) и цялостна релаксация с  йога-нидра. Имаме мускулна релаксация и при практикуване на пранаяма и медитация. Ако се практикува последователно продължително време, релаксацията настъпва естествено.

Медицината като наука също използва релаксацията като техника. Психиатри използват методи на лечение, които  по един или друг начин водят до форма на релаксация – ментална или физическа. Пример в това отношение е автогенната неутрализация на Лут, при която релаксираният пациент постепенно започва да приема и изразява своите мисли. Друг метод – систематична десенсибилизация на Уолт, включва релаксация комбинирана с визуализации на предмети или ситуации, които предизвикват страх у пациента. Тези мисли или картини се развиват и стават все по – ясни и ярки с прогресирането на лечението, евентуално водещи пациента до разбирането на страха сам по себе си.  Примерно: момче, страхуващо се от училище, може да визуализира изграждането на училището. След което въображаемо да застане пред училището, да си представи, че влиза и се разхожда из него, влиза в класна стая и т.н. Веднъж постигната релаксация, умът става свободен да се себеизрази.

Физическите заболявания също намират облекчение чрез релаксация. Лекарите успешно използват йога техники да лекуват високо кръвно налягане. Релаксацията намалява напрежението в хипоталамуса, чрез който се контролират несъзнателни функции, като кръвното налягане. Автогенната тренировка на Шултц, прилагана при рехабилитация при инфаркт на миокарда, е адаптация на йога техники. Стреса причинява сърдечен удар, а релаксацията е отсъствие на стрес. Ако пациента напусне болничното заведение и се върне към първоначалната стресираща го среда, сърдечния удар може да повтори. За това релаксацията е предписвана като база на неговата рехабилитационна програма. Лечебният потенциал на релаксацията е неограничен.

Физическата релаксация се измерва с нивото на мускулно напрежение. Когато мускулното напрежение нараства, нервното напрежение намалява. Информацията за тонуса на мускулите достига мозъка по два начина. Първият – директно предаване на информация за мускулното напрежение. Този начин е необходим за регулацията на мускулния тонус и става несъзнателно. Същевременно тази информация се предава в съзнанието чрез ретикуларната активираща система в мозъчния ствол на върха на гръбначния мозък, системата отговорна за осъзнаването. Така се стимулира бдителността и съзнателното възприемане чрез стимулиране на различни части на мозъка. Усещането за мускулното напрежение е доведено до полето на възприятие и човек става съзнателен за степента на мускулно напрежение. Първият процес става през денем и нощем. Ако човек спи, мускулното напрежение е още разпознаваемо за мозъка, но осъзнаването на мускулното напрежение, както при втория процес отсъства, защото ретикуларната активираща система блокира по време на сън.

Ефекта на йога релаксацията при лечението на високо кръвно налягане е представен като намаляване на прекомерната стимулация на хипоталамуса, от където автономните функции на вегетативната нервна система и ендокринната система са контролирани. Йогите отдавна твърдят, че практикуването на релаксация запазва прана (жизнена енергия). Биохимично, живителните ефекти от релаксацията са резултат от пониженото потребление на аденозин трифосфат (АТР). АТР молекулата осигурява енергия за биохимичните реакции в целия организъм. АТР е свързана с праничната енергия, която активира всички жизнени процеси.

Стрес
Организмът реагира еднакво на стреса. Мишка, след като види котка, ще повиши собственото си мускулно напрежение. Сърцебиенето ще се засили и дишането ще се учести. Енергийните източници са активирани, различни хормони са освободени в кръвта. В кратък период от време мишката се приготвя за интензивна физическа дейност (Комплексът, наречен „бий или бягай”). Тялото на човек под стрес в социална среда реагира по сходен начин. За пример: ако човек се ядоса в компанията на някой достоен за уважение, тялото ще премине през всички биохимични процеси, подготвяйки се за „бой”, ако е необходимо. Но в такава ситуация това е немислимо. Реакцията, за която тялото се е подготвило, никога няма да се случи. Този биохимичен и нервен стрес са често активирани в неразрешими емоционални ситуации в нашето ежедневие. Въпреки това, всички физиологически механизми асоциирани с тези емоции са готови за реакция. Ако този вид неразрешими ситуации бяха редки ситуации, нямаше да има негативни последици на физическо и ментално ниво. Въпреки това, такива ситуации са характерни за  модерното човешкото ежедневие. Със всяка една неосъществена реакция, телесните физиологически механизми се активират, изхвърлят се хормони и нервна енергия към тъканите и органите, допълнително стресиращи човешкото тяло. Не е изненадващо, че заболявания настъпват рано или късно.
Някои форми на антистрес действия са спешно необходими за модерния човек. Приемането на медикаменти, редуциращи стреса, не е решение. Хапчетата, приемани редовно, могат да доведат до зависимост, също така някои медикаменти имат вредни странични ефекти. Релаксацията се явява все по – често правилното решение на проблема. Физиологичните промени, настъпващи по време на релаксацията, са точно противоположните на стресовите реакции.  Сравнение между стрес и релаксация с ЕКГ показва, че мускулният тонус, кръвното налягане, сърдечното ниво, потенето и хормоналното секретиране се увеличават по време на стрес, а по време на релаксация спадат, както и бета вълните се увеличават, а алфа вълните намалят.

ways-to-relax

Как да релаксираме?
Всеки човек има вътрешната способност да се саморелаксира; трябва просто да му бъде показано как да го прави. Релаксацията е и физическа и ментална. В резултат на връзката ум и тяло, мускулната релаксация предполага появата на ментална релаксация. Менталната релаксация включва освобождаване на ума, за да изяви себе си. Какъвто и да е аспекта на йога практиката, релаксацията е зареждащата сила след нея.
Релаксацията е много прост и заедно с това приятен и здравословен метод. Широката общественост трябва да е наясно с това. Йогийската релаксация е концентрирана форма на почивка. Има незабавни ефекти върху човешката виталност и продуктивност по време на деня. Хора, които съм срещал, имат способността да останат отпуснати по време на целия ден. За пример: един от моите университетски преподаватели изглеждаше безгрижен и отпуснат до ниво на мързеливост. Изненадах се, след като разбрах от лекар, негов сътрудник, че той бил всъщност много високо продуктивен и активен човек. Днес осъзнавам, че е бил несъзнателно отпуснат/релаксиран.
Релаксацията не е само за малцина избрани. Всеки човек може да се научи да се отпуска. По време на курса човек узнава за много неща, които не е използвал.
Защо да не се научим да релаксираме? Не е ли нещо полезно в живота?

Източник:  http://www.yogamag.net/archives/1979/ajan79/relimp.shtml
Автор: Д – р Карел Неспор, Чехословакия
Yoga Magazine, January 1979

Ако искаш да релаксираш пълноценно, където и да си, опитай с Релаксация за здрав и хармоничен живот с Марияна!