От 18 април до 6 септември 2018 година планетата Сатурн ще обърне своето движение и ще премине в своята ретроградна фаза.

Планетата Сатурн е символ на мъдростта и отговорността. Тя ни преподава уроци, за това как да се трудим упорито и как да станем по – дисциплинирани и смирени с времето. Планетата ни показва много важни психологически процеси, за да може да научим своите уроци и да натрупаме богат опит.

Често хората свързват периода с това, че той носи само страдания и негативни преживявания. Но по-сензитивните и наблюдателни хора могат да оценят и позитивите на това време. Сатурн създава доста трудности и бариери пред нас, но именно там усвояваме едни от най-важните си уроци и така изграждаме своята личност и характер. Движението на планетата в знака Козирог е момент на силно влияние и взаимодействие, особено за хората, които са зодия Козирог, имат асцендент или луна в Козирог или някоя планета в този знак. За Сатурн е характерна строгост и дисциплинираност. Това ще ни помогне да изясним целите си.

По време на ретроградната фаза на Сатурн ще се насочим по – дълбоко към философските въпроси на живота. В този период трябва да разберем, че всички проблеми са предизвикани от самите нас, в резултат от нашата съпротива. Най – големите ни трудности винаги идват от това, че не искаме да приемем случващото се и упорито се противопоставяме. Колкото по-рано осъзнаем, че трябва да сме по-смирени, толкова по-навреме ще облекчим живота си.

Когато заобичаме Сатурн, тогава и той ще започне да обича и помага. Той градивен елемент нашия живот и най – големия учител, от който има какво да научим винаги.
По време на ретроградния Сатурн, представителите на зодиите Козирог, Рак, Овен и Везни ще научат най-много уроци.