Сектор „Обучение, Знание, Самопознание“ се намира на СЕВЕРОИЗТОК. Тази зона отговаря за вътрешното усещане, медитацията, съсредоточаването, мъдростта, уменията, опитностите, знанията, ученето. Когато търсите мъдрост, когато искате по-добри резултати в училище за децата, когато търсите яснота е добре да подсилите този сектор в дома или на работното място.

Хубаво е в тази зона на стаята да е разположено бюрото на ученика и по него да има някакъв син елемент. Ако това е невъзможно, разделете самото бюро на сектори и в североизточната част сложете синя саксия с цветя или някакъв друг предмет, който да помогне на концентрацията.  Както във всичко свързано с фън шуй и тук важи правилото, че е важно намерението и личното възприятие. Правете нещата така, както ги усещате най-добре.

Globus
За усилване на успеха в образованието и обучението добри амулети се явяват глобусът, както и различните видове карти – географски, исторически или свързани с това, което учим. Тук е добре да бъде поставена и библиотека.

В североизточния сектор на стаята или на дома е добре да поставим енциклопедии, речници и друга справочна литература, свързана с учението ни. Тук всеки символ, който ни харесва и който свързваме със знанието, е добре дошъл. Картина, изобразяваща високи планини и река или водопад, поставена в този сектор, може да символизира вашия неограничен потенциал. Стъклени предмети, най-вече кристални, може да ви помогнат да установите по-близък контакт с вашия духовен аз.

Както и във всеки друг сектор, не трябва да забравяме, че доброто осветление и порядъкът също помагат на нашите цели.

Цвят – син. Други подходящи цветове – черен и зелен.
Елемент – земя.

По материали на инж. Елза Панайотова и инж. Банко Пиронков