Тя е тук. Пролетта, изпълнена с толкова много нови емоции, очаквания и енергия, че съкаш ни се случва за първи път, а не е част от постоянен кръговрат.

Ето няколко забавни идеи за интересни места и активности на открито, защото стоенето вкъщи за тази година официално приключи.

Дендрариумът в парк Витоша (в близост до местността Златните мостове)

Дендрариумът е като „голям парк“ със засадена колекция отт различни растителни видове, групирани от систематичен, георграфски или екологичен принцип. Самата местност е разположена на доста голяма площ от 1400 дка и предлага истинско богатство от местни и чуждоземни дървесини, храстове и тревни видове. Общият им брой е над 350. Местността е особено впечатляваща с красиво офолмените алеи, две езерца, маси, беседки, пейки, шезлонги и детски информационно-размлекателен център д 3 площдки с различни съоръжения за игри. Изградена е и специална ботаническа алея за незрящи с 26 вида растения, описани на брайлово писмо, както и спортно-информационна алея за хора с увреждания и опорно-двигателния апарат.

За радост на децата, съвсем близо до Дендрариума са Музеят на мечката, Музеят на совите и Музеят на водното конче, така че забавата е гарантирана през целия ден.

Водопадът Докузак (до село Стоилово, Странджа планина)

Водопадът Докузак се намира само на 80 км от Бургас и е идеално място да прекарате един ден в разходки с любимите хора и да се отпуснете сред шума на пенливите му води. Името му ознава 9 извора, именно заради броя на непресъхващите му извори, а на мястото, на което се събират, се е образувало малко езерце. Освен красивата гледка по поречието на местността, ще откриете и специално изградени места за отдих и риболов, а до самия водопад има беседка с огнище.

Маршрутът й крие много изненади:

Игровото съоръжение горски снайпер, чрез който можете да се запознаете отблизо със 7 вида дървета и храсти, характерни за Странджа, горски ксилофон, на който можете да „посвирите“ по различните видове дървета, от които е направен; 550-годишен дъб, който е най-старото дърво в района, а накрая ни очаква и въжен тролей.

Село Гела (в сърцето на Родопите)

Само на 100 км от Пловдив (на около час с кола) се намира село Гела, което ще ви пренесе в напълно различния свят на Родопите. До него се стига от Широка лъка по виещ се в планината път, който сякаш огвежда някъде нависоко, където всекидневните проблеми отстъпват на заден план. Мястото е страхотно за семски туризъм: да се отдадете на дълги разходки из селото, което е пръснало своите къщи из склоновете на планината, или да изберете някой от планинските преходи с организиран пикник в сърцето на Родопите.

По-смелите могат да вземат първия си урок по конна езда или пък да се впуснат в неколкодневни преходи с коне по различни като трудност маршрути до Чаирските езера, Триград, връх Персенк или връх Перелик.

За тези пък, които са готови за преходи пеша в планината, има организирани туристически преходи до Широка лъка, връх Орфей, пещера Леденица и други, а могат да изберат и по-дълга разходка по някоя от екопътеките в района: Струилица или Каньона на водопадите. През месец август там се провежда големият Илинденски събор, който всяка година събира над 13 хиляди посетители.

Изживяването наистина е незабравимо: два дни, в които изцяло се отдавате на уникалното надсвирванес каба гайди и Голямото песенно богатство и автентичен фолклор на Родопите.

Източник: SoHealth