Йога е възникнала в Индийската цивилизация преди повече от 3000 години и от тогава печели популярност по целия свят. Думата „йога” произлиза от санскритската дума yuj, която означава „обединявам”.

Докато работите в залата за тренировки, можете да се фокусирате върху физическата активност, контрол на теглото, но определено се игнорира ума. Йога има способността да свързва ума и тялото заедно, което подпомага позитивното израстване на човешкото добруване.

Има няколко типа йога, които могат да се практикуват, за да се справим със специфични здравни проблеми:

Ащанга и силова (Power) йога са най-добри за тези, които търсят упражнения тип аеробика, където заставяте себе си да преливате от една поза в друга.

Бикрам йога (известна още като хот йога) класовете се водят в помещение затоплено до 37 градуса по целзий, където се практикуват 36 пози. Високата температура прави тялото по-гъвкаво и засилва освобождаването на токсините от него.

По-релаксираща форма на йога е Айенгар йога. Тази форма използва  пози, като при Ащанга йога, но с по-дълго задържане и с акцент върху правилното изпълнение.

Дживамукти (Jivamukti) йога се грижи за духовността с медитация, мантруване и четене на свещени текстове.

Кундалини йога усилва физическата, ментална и духовна дисциплина. Има за цел да събуди креативната духовност в човека чрез активиране на спиралата от енергия в основата на гръбнака.

Ананда йога фокусира върху изграждане на вътрешна осъзнатост и контрол на силата.

Без значение кой тип йога ще предпочетете и изберете да практикувате, всички те водят до една основна и фундаментална истина – вашите ум и тяло са двете страни на една и съща монета и те трябва да бъдат поддържани здрави с последователност и постоянство. Главната цел никога не е сваляне на килограми, въпреки че това е прекрасен и доказан резултат! Йога има за цел да подобри вашето дишане, вашата поза, вашите мисли и вашето хранене, за да постигнете по-здравословен живот.

Йога асани

Днес, когато почти всеки страда от някакво неразположение, йога е ефективен начин да се справите със своите проблеми. Медитацията позволява на ума и тялото да притихнат, контролира сърдечният ритъм, дишането и успокоява ума. Балансът е важен елемент от йога. Йога упражненията ви позволяват да преместите вниманието върху различни органи на тялото, позволявайки на кръвта богата на кислород да достигне до тях и да изведе от там токсините. Йога позите активират мускулите и помагат на тялото да заякне.

Има три системи, които помагат за освобождаване на отпадъците от тялото – кръвоносна, храносмилателна и лимфна – и разтягането, и дихателните упражнения в йога работят за всяка от трите системи.

Различни пози в йога помагат за подобряване перисталтиката и има такива, които помагат за извличане на токсините от лимфните възли.

Ето някои заболявания, при които йога може да помогне:

Астма
Ако страдате от астма, ежедневните занимания с йога могат да ви помогнат да я преодолеете и да предотвратите кризите. Дълбокото дишане, което се практикува в йога помагат на дробовете да поемат повече кислород и в същото време регулира ритъма на дишане.

Лошо храносмилане и стомашни неразположения
Практикуването на детска поза Balasana (Баласана) или на Pawanmuktasana (Паванмуктасана) помагат да се справим с лошото храносмилане, като подпомогнем перисталтиката на червата.

Мигрена и главоболие
Мигрената и главоболието са проблем за много хора в наши дни. Основната причина за атаките на мигрена е недостига на кислород в мозъка. Позата sirsasana (Сиршасана или стойка на глава) е известна с това, че повишава притока на кислород към мозъка.

Костни, ставни и мускулни болки
Tadasana (Тадасана или поза дърво)  има за цел да коригира стойката и да подсили долните мускули  на гърба и да помогне да се освободи всякаква болка. Разтягането на тялото, както в Surya namaskaras (Слънчев комплекс) е един ефективен начин да се справите със ставни болки и артрит.

Поздрав към Слънцето

Сърдечни проблеми
Bhujangasana (Бхужангасана или поза „Кобра”, помага да се разтегне гръдния кош и да се отворят гърдите, позволявайки на кръвта да циркулира към сърцето и така да го стимулира.
Kapalbhati (Капалбати) е дихателно упражнение, което е ефективно в борбата със сърдечни заболявания, тъй като подобрява усвояването на кислород в кръвта.

Диабет
Сурия намаскар, която е съставена от дванадесет стъпки за разтягане и дишане е много ефективна в контролирането на диабет, като спомага за повишаването на производството на инсулин от панкреаса.

Безпокойство и депресия
Дихателните техники от йога са ефективен метод, за да помогне на ума да се отпусне  и при преодоляване на депресия и високо кръвно налягане. Когато ума и тялото са в режим на паника, тялото се изпълва с така наречения хормон „борба или бягство”. Елементарно упражнение по йога дишане намалява нивото на хормона на стреса, релаксира ума и подпомага имунната система. Йога практиките, като дълбоко дишане, помагат сърцето да намали ритъма и дробовете да поемат повече кислород.

Животозастрашаващи болести
Интензивното лечение на СПИН и Рак може да бъде ужасно за пациентите. Практикуването на йога може да бъде използвано като подпомагаща терапия. Йога подпомага лечението на ума и тялото и също така е чудесен начин да се преодолеят зависимости като алкохолизъм или злоупотреба с лекарства, помагайки на тялото да изхвърли излишните дози  отрови и същевременно да отпусне ума.

Йога предлага по-здравословни и по-естествени решения от вашия личен лекар и постоянната зависимост от лекарства. Насочена е към тялото и ума чрез комбинация от техники за подсилване на всеки един орган.

Йога не само лекува много неразположения, но също така предотвратява възникването им. Не случайно всички известни личности в световен мащаб практикуват йога, за да успокоят нервите си и да се поддържат във форма. Всеки от Мадона през Гуинет Полтроу и Матю Макконъхи до Робърт Дауни Джуниър се кълнат в йога и нейните ползи.

Не изоставай!

Автор: Пужа Ганеривала
Източник: http://health.india.com/diseases-conditions/can-yoga-cure-diseases/