Интересът към работата понижава умората

Как да преодолеем скуката, предизвикваща умора, безпокойство и чувство за обида?

Общоизвестно е, че нашата емоционална настройка в много по-голяма степен предизвиква умора, отколкото физическо напрежение. Но целият обмен на веществата незабавно се подобрява едва щом човек започне да чувства интерес към работата и да получава от нея удоволствие.

Ние рядко се уморяваме, занимавайки се с нещо интересно и привлекателно.

Например, неотдавна бях на почивка в Скалистите планини на Канада, край село Луиз. Няколко дни лових пъстърва в ручея Корал Крик. Налагаше ми се да се промъквам през храсталаци, по-големи от моя ръст, препъвах се в стволовете на паднали дървета и независимо от това, след осем часа такова пътешествие не се чувствах измъчен. Защо? Защото бях в добро настроение и чувствах, че успешно си бях провел деня: та аз бях хванал шест огромни пъстърви. Но да допуснем риболовът ми се стори скучно занимание, тогава, как мислите, би ли се отразило това на моето физически състояние? Аз бих се чувствал измъчен от напрегнатата работа на височина осем хиляди метра.

Ако се занимавате с умствен труд, вие рядко се уморявате от количеството извършена работа. Вие можете да се уморявате от работата която не сте успели да извършите. Например, вие навярно помните как веднъж миналата седмица непрекъснато ви отвличаха от работата. Вие не отговорихте на писмата. Набелязаните срещи не се състояха. Неприятностите бяха навсякъде. В този ден всичко вървеше с краката нагоре. Не ви се отдаде нищо да направите, обаче си отивате у дома измъчен и с главоболие.

На следващият ден в кантората всичко вървеше като по масло. Отдаде ви се да изпълните в срок повече работи от вчерашния ден. Върнахте се в къщи бодър и изглеждахте свеж. Случвало ли ви се е това? На мен също.

Какъв урок трябва да си извадим? Умората се предизвиква не от работата, а от безпокойството, отчаянието и чувството за обида.

Уйлям Джеймс ни препоръчва да действаме така, „като че ли“ сме смели и ще станем смели; да се държим така, „като че ли“ сме щастливи и ние ще се почувстваме щастливи и т н.

Дръжте се така, като че ли ви е интересно да работите. Отначало това ще бъде игра, а по-нататък у вас може да се прояви истински интерес към вашата работата. Това също ще намали умората, напрегнатостта и безпокойството.

Беседвайки със себе си всеки час от деня, вие можете да се научите  да управлявате своите мисли. Мислете за мъжеството и щастието, за силата и покоя. Беседвайки със себе си за неща, за които е трябвало да сте благодарни,  вие ще добиете кураж и вашата душа ще запее.

life_work

Настройте мислите си на положителна вълна и всяка работа ще ви се стори по-малко неприятна. Вашият началник желае да проявявате интерес към своята работа, тъй като от това зависи неговият доход. Но да забравим за това какво желае началникът.

Мислете само за това какво ще придобиете вие, ако почувствате интерес към работата си. Напомняйте си, че усещането ви за радостта на битието ще нарасне два пъти, защото около половината от активния си живот прекарвате в работата си. Напомняйте си, че заинтересуваността ви към работата, ще ви избави от безпокойство и в крайна сметка е напълно възможно да ви чака повишение или увеличение на заплатата. Даже ако това не се случи, то интересът към работата ви ще понижи вашата умора до минимум и ще ви помогне да се наслаждавате по-добре на часовете си от свободното време.

Из „Как да престанем да се безпокоим и да заживеем пълноценен живот“ от Дейл Карнеги*

*Дейл Карнеги е американски писател и лектор, създател на известни курсове за личностно развитие, умението да се привличат клиенти, корпоративен тренинг, публично говорене и междуличностни умения. Автор е на световните бестселъри с непомръкваща популярност  „Как да печелим приятели и да влияем на другите“, „Как да преодолеем безпокойството и да се радваме на живота“, „Как да се наслаждаваме на живота и на работата си“ и други. До днес са продадени над 30 милиона екземпляра от тях. Повече от 3 хиляди души седмично по целия свят се записват в курсовете на Карнеги, а 3,5 милиона души вече са завършили световноизвестните обучителни програми за самоусъвършенстване.

Марияна Стракова

Създател, Автор, Редактор, PR, Организатор събития, Йога преподавател, Ментор, Пътешественик

Все още няма коментари

Оставете коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван.

Присъединете се към нашия бюлетин

no image

Mobile: +359878450065
E-mail: info@change-life.eu

Благодарим Ви за доверието!

Харесайте ни във Facebook