Йога на родителя

Представяме ви част от  интервю с Хала Куори – една от най-уважаваните йогини в света. Тя също така е една от основателките на Off the Mat, Into the World (Извън постелката, В света) и майка на две малки момчета.

Как открихте йога?

Хала: В спортния салон в близост до моя колеж. Учителят имаше толкова благородно излъчване и ръцете му лекуваха. Бях погълната от практикуването на йога, но все още пристрастена към чисто физическите тренировки в салона. Няколко години по-късно, когато ми откриха предраково заболяване, моето пътуване към здравето ме накара да се откажа от агресивното занимаване с физически упражнения и да открия предимствата на йога. Научих, че да бъдеш във форма не винаги означава да си здрав. А йога предоставя храна за тялото, за ума и за духа от която имах нужда. Това беше повратна точка в моя живот.

Какво означава йога за вас?

Хала: Йога е практика на цялостта. Да си „цял” означава да живееш в настоящето и да не позволяваш миналото да управлява всеки един  момент. Практикуването на йога ми помага да усещам тялото си като инструмент за балансиран, обичан и автентичен живот.

Как бихте описали „йога на родителя“?

Хала: Това е практика за адекватност,  независимо какво се появява в живота ти, и да го правиш с колкото се може повече състрадание и търпение. Точно както се борим да бъдем силни и гъвкави в позите на йога, йогата за родителя по мое мнение е в това да имаме ясни граници и ценности, докато позволяваме на децата си да са това, което са и да изразяват себе си дори. И когато ни накарат да се чувстваме дискомфортно с действията си  – ядосани,  разстроени и разочаровани, да не реагираме от това си състояние. Вместо това изучаваме чувствата си и им оставяме пространство, за да могат и те да направят същото. Децата са много чувствителни, раними и голяма част от това да си родител е да им позволиш да изживеят чувствата си – не да им ги отнемаш или да ги моделираш, а да ги наблюдаваш с любов и състрадание.

Hala KhouriКой е най-големият „йога-майка” урок на живота, който си научила до сега?

Хала: Че моите деца имат своя собствена индивидуалност и темперамент и не всичко в тях е отражение на мен и моите родителски грижи. Или с други думи – не всичко зависи от мен! Когато осъзнах това, мога да им дам повече свобода. Това, което са без моята нарцистична нужда да се чувствам като добър родител задушавайки тяхната същност.

Защо да започнем да практикуваме йога?

Хала: Практикуването на йога ни помага да чувстваме връзката между тялото и разума и ни учи да имаме съзнателна връзка със своето тяло.  Йога може да ни помогне да останем осъзнати дори по време на силни усещания. Йога ни дава кураж и е средство, което може да ни помогне да намалим страховете си.

Източник: http://www.mindbodygreen.com/0-3165/Q-A-with-Hala-Khouri-Yoga-of-Parenting.html

Марияна Стракова

Създател, Автор, Редактор, PR, Организатор събития, Йога преподавател, Ментор, Пътешественик

Все още няма коментари

Оставете коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван.

Присъединете се към нашия бюлетин

no image

Mobile: +359878450065
E-mail: info@change-life.eu

Благодарим Ви за доверието!

Харесайте ни във Facebook