Магията на цветята според Фън Шуй

Цветята са мощни източници на  положителна енергия според Фън Шуй. Те са не просто част от декора, а имат силата да поглъщат и неутрализират негативната енергия, спомагат за постигането на спокойствие и хармония в дома ни.

В градините на императорите винаги са присъствали божур, хризантема, бяла магнолия, бяла орхидея и лотос, което ги превръща в най-важните цветя на Фън Шуй.

Божурът е символ на богатство, на любов и на взаимно уважение. В историята на растението тясно се преплитат поетичността, романтиката и легендата. На китайски името на божура означава „най-красив” и всеки, който познава едрите ароматни цветове, ще се съгласи с това определение.

Божурите са сред първите култивирани растения, чиято красота е привлякла вниманието на човека. Те са отглеждани в Китай още преди 4000 години, а красивите им цветове са се превърнали в национален флорален символ на страната. Цветето се радва на голяма почит и на него е кръстен четвъртият месец от китайския календар – „Луната на божура”. Когато растението е пренесено в Япония, то бързо се превръща в част от културата на страната. И до ден-днешен божурът е символ на просперитет и присъствието му в градините се счита за богатство и благосъстояние.

Легенда разказва, че при пълнолуние в цветовете на растението се зараждат мощни сили, които могат да излекуват всяка болест, а семената на такива божури излъчват бледа светлина в тъмнината. Когато цъфти, предвещава голямо щастие. Според принципите на Фън Шуй божурът може да повлияе благоприятно на дадена връзка, ако се посади в югозападната страна на градината. Наличието на божур в къщата означава още, че в семейството има дъщеря за женене. Ако искате да оправите финансовото си състояние, посадете в двора си или на балкона си един божур. Когато той цъфне, финансите ви ще се стабилизират. Божурът помага и във вид на картина, свеж цвят или като украса върху спалното бельо.

Hrizantemi

Хризантемите символизират комфорта, хармонията  и удоволствието от живота. Същевременно се свързват с благородството и силата на характера. Те са перфектните цветя за подобряване на отношенията между съпрузи, като влияят жената да разгърне жетствената си същност, а мъжът да се превърне в истински рицар.

Една легенда за произхода на Япония обяснява любовта на японците към хризантемата. Нейната елегантност и благоухание са я превърнали в символ на императорската власт.

В древни времена в Китай управлявал жесток император. Той научил, че на един от близките острови има растение хризантема, от чийто сок може да се приготви жизнен елексир. Но цветето може да откъсне само човек с чисто сърце и добри намерения. Императорът и неговите придворни били хора грешни и след съвета на придворния лекар, изпратили 300 млади юноши и девойки да донесат цветето на острова, които повече не се върнали при жестокия император. Очаровани от природата на острова, те основали нова държава – Япония.
В Китай хризантемата е на изключителна почит и е символ на мъдрост и дълголетие, в Япония – на щастие, успех, късмет, а във Виетнам – на душевна чистота и бистър разум.
white_magnolia

Магнолията е символ на духовно пречистване. Това изумително красиво и ароматно цвете завладява с магнетизъм. В Китай, където цветето е на особена почит, хората вярват, че магнолията има своя история.

Легендата разказва за младо момиче от бедно семейство, което умеело да прави красиви хартиени цветя, които после продавало на минувачите. Един ден в стаята й влетял папагал, който обещал да й помогне да забогатее, ако се грижи за него. За да съживи хартиените цветя, стопанката му трябвало да дава капка от собствената си кръв за всеки нов цвят. Но тя трябвало да обещае, че каквото и да става, няма да даде последната си капка кръв. Така цветята оживявали в ръцете на момичето. Хората били омагьосани от красотата им и ги купували, а парите започнали да се трупат. Един ден обаче стопанката на папагала се влюбила в красиво момче, което за съжаление било много алчно. За да задоволи прищявките му, момичето трябвало да прави още повече цветя. Стигнало се до там, че то дало и последната си капка кръв и умряло, а от тази последна капка се родило цветето Магнолия.

Човек, в чиято къща има магнолия, започва постепенно да става по-добър към другите, а и към самия себе си. Магнолията най-добре влияе, ако е във ваза или е във вид на картини върху стената, препоръчително на бял фон. В Китай бялата магнолия се смята за символ на чистотата и истината.
orhidea

Орхидеята е символ на женствеността, естетиката и творческото начало. Историите и легендите за орхидеите са изпълнени с много приключения и тайнственост. Една приказка от остров Ява разказва за невероятно красива богиня, която отишла при хората, за да им предаде от своята доброта и взаимно разбирателство. Но била прогонена с присмех и презрение. Тогава тя се върнала уверена в неземните си сили и заплашила хората. Хората се уплашили и се разкаяли, а богинята великодушно им простила. На мястото, където тя пренощувала в гората, поставила нежно було. Когато вятърът го отнесъл, на земята и по дърветата израснали нежни, ароматни цветя с неземно красиви цветове. Така се появили орхидеите.

Има легенда, която разказва как прекрасната Венера, докато се наслаждавала на любовни игри, изпуснала обувката си и тя се превърнала във възхитително цвете, символ на сексуалността й. Това цвете било орхидеята.

500 г.пр.н.е. Конфуций определя аромата на орхидеята като Кралско ухание. Орхидеята е символ на пролетта, на изяществото и приятелството, символ на любов и любовното щастие, а според фънг шуй и носител на любов. Тя зарежда с мощен емоционален заряд, дарява с бодрост и креативни идеи, подтиква човек към активни действия. Ако трябва да постигнете бързо нещо, заобиколете се с орхидеи – живи цветя, картини или дори изображение върху екрана на монитора ви. Особено внимание се обръща на бялата орхидея като символ на чистота и съзидателност.

lotos

Лотосът в Китай се е почитал като свещено растение още преди разпространението на будизма. Той е символ на хармонията и любовта, на чистота и съвършенство. Наричат го още “Цветето на светлината” като израз на взаимодействието между творческите сили  на слънчевата и лунната вода. Лотосът е цветето на Богатството, Просперитета, Успеха и Положителната енергия.

Олицетворява чистота и целомъдрие, плодородие и свята сила. Това цвете развива духовното в човека, поощрява съзидателността, предразполага към философско съзерцание на околния свят, както и на вътрешното ни АЗ, помага да намерим необходимите отговори на най-трудните въпроси. В градината той символизира мира, чистотата, спокойствието и духовното извисяване.

Проявете творчество, прекрасна мисъл и вдъхновение. Украсете дома и градината си с очарованието и красотата на цветята. Грижете се за тях с любов и ще усетите благотворното им въздействие в живота си.

Марияна Стракова

Създател, Автор, Редактор, PR, Организатор събития, Йога преподавател, Ментор, Пътешественик

Все още няма коментари

Оставете коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван.

Присъединете се към нашия бюлетин

no image

Mobile: +359878450065
E-mail: info@change-life.eu

Благодарим Ви за доверието!

Харесайте ни във Facebook