Позите, които не обичаме в Йога

Без значение, колко напреднала е нашата йога практика, със сигурност има асани, които избягваме. Известни йога преподаватели споделят, какво са научили от практиката на такива пози.

Ако някога сте изпитали негативни чувства или дори, ако смея да кажа, омраза към определени пози, не сте сами. Всъщност сте в една много добра компания. Много известни и утвърдени йога учители са провели своята борба с някои пози, включително и с някои основни асани.

Патриша Уолдън, една от известните Айенгар иструктори в САЩ години наред мрази „тази ужасна Маричиасана I“. Барон Баптис, който ръководи йога “лагери” в цялата страна, изпитвал огромно чувство на неудовлетвореност, когато изпълнявал Гарудасана, защото винаги, когато се опитвал да обвие единия крак около другия, губел равновесие.

И все пак, както и тези учители първи биха ни казали, именно позите, които недолюбваме, са едни от най-ценните за нашата практика. За щастие има много тактики, с които да улесним практиката на тези притеснителни асани, или да превърнем този опит в по-малко обезкуражаващ — а може би дори забавен. Ако прилагаме тези трикове и похвати, ще научим, защо е толкова ценно да работим с асаните, които ни затрудняват, ще осъзнаем защо мразим тези пози и ще открием, как да ги превърнем в нашите най-големи учители.

ВСЯКА ТРУДНОСТ НОСИ ЛЪЧ НАДЕЖДА!

Бихте попитали, защо да практикуваме пози, които не обичаме?

Най-напред тези пози често адресират наш физически дисбаланс; те изграждат сила и гъвкавост точно в зоните, в които най-много имаме нужда. Ако седим прегърбени пред компютъра по цял ден, огъването на тялото назад може да ни е трудно, но това са асаните от които нашето тяло има нужда. Или ако години наред сме се занимавали с тичане и имаме болки в прасците – не е изненада, че тогава вероятно презираме асаните с навеждане напред, но това са позите, които ще ни помогнат да напреднем в постигането на физически баланс.

В допълнение, изпълнението на позите, които физически ни затрудняват или ни плашат, може да бъде невероятен антидот на отегчението в нашата практика; вълнуващо е да приемаме нови предизвикателства. А дори и да не постигнем бърз резултат, често откриваме сладкото чувство на облекчение, когато се изправяме пред трудностите, а не ги избягваме.

Практикуването на пози, които бихме искали да избегнем, ни учи да култивираме самообладание в лицето на предизвикателството. Когато по време на йога практиката отделим време да наблюдаваме начина, по който се справяме с трудностите, можем да научим неща, които ще ни помогнат да се справяме с трудностите, с които се сблъскваме в други сфери на живота ни.

Shirshasana - Стойка на главаИгнорираме трудностите? Приближаваме ги плахо? Бягаме от тях? Оставяме се да ни победят? След като открием навици, които не са ни от полза, можем да започнем процеса, в който да спрем, да поемем дъх и да търсим по-ефективен подход.

Редовната практика на пози, които ни смущават, може да ни помогне да променим начина, по който възприемаме себе си — от неспособен на способен, или пък от плах на смел. Патриша Уолдън споделя, че стойка на глава е “силова поза” за много от практикуващите жени. По нейни наблюдения, овладяването на позата – повдигането и задържането в асаната изгражда толкова много увереност и умствена сила, че опитът често променя живота ни.

Автори: Nina Zolotow и Jason Crandell

По материали от: Yoga Journal

Марияна Стракова

Създател, Автор, Редактор, PR, Организатор събития, Йога преподавател, Ментор, Пътешественик

Все още няма коментари

Оставете коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван.

Присъединете се към нашия бюлетин

no image

Mobile: +359878450065
E-mail: info@change-life.eu

Благодарим Ви за доверието!

Харесайте ни във Facebook