Психичната полза от фотографията

Противно на популярните твърдения, вместо да бъдат откъснати от настоящия момент, хората, които правят снимки, изглежда получават повече от преживяванията си – в повечето случаи. 

„Доколкото ни е известно, това е първото обширно изследване, което проучва как превенето на снимки се отразява върху удоволствието на хората от техните преживявания – пишат авторите. Ние показваме, че фотографията може да увеличи насладата от позитивните преживявания, като увеличи ангажираността.“

Изследователите провеждат девет експеримента, обхващащи над 2000 души. Някои са лабораторни, други – на терен. В един от тях хората участват в автобусна обиколка. Половината са инструктирани да правят снимки, другата половина – да не правят. Участниците, които правят снимки, определят преживяването като по-приятно в по-голямата част от времето.

„Улавянето на преживяването в снимки всъщност фокусира вниманието върху преживяването, особено към аспектите, които си струва да бъдат запазени. Като резултат, фотографията прави хората по-ангажирани с преживяването“ – пишат авторите.
Тези ползи може да са свързани с практиката на осъзнато внимание или mindfulness, която става все по-популярна сред психолозите като начин за подобряване на качеството на живота и психичното здраве.

„Щастието често се засилва от чувството на благодарност за това, което имаме – нещо, което често пренебрегваме в забързаното ежедневие. Един начин да се справим с това е да снимаме всичко, което е важно за нас като напомняне.“

Дори правенето на „мисловни снимки“ по време на преживяването може да помогне на хората да му се насладят повече. За нещастие учените са установили, че боравенето с масивна професионална техника изглежда намалява удоволството от преживяването. Още едно потвърждение, че дори и най-интересното занимание става по-малко приятно, когато се превърне в работа.

Източник: PsyBlog , Източник: obekti.bg


Марияна Стракова

Създател, Автор, Редактор, PR, Организатор събития, Йога преподавател, Ментор, Пътешественик

Все още няма коментари

Оставете коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван.

Присъединете се към нашия бюлетин

no image

Mobile: +359878450065
E-mail: info@change-life.eu

Благодарим Ви за доверието!

Харесайте ни във Facebook