Фън Шуй – живот в хармония

Фън Шуй е древно изкуство и наука за създаване и поддържане на хармонична и балансирана среда в пространствата около нас.

Фън Шуй ни провокира да наблюдаваме, да осъзнаваме това, което ни заобикаля като ни дава специфични насоки, които да генерират здравословен енергиен поток в пространството, подредбата и предметите.

Китайските йероглифи „Фън Шуй“ означават „вятър“ и „вода.“
В Китайската култура нежният вятър и чистата вода се асоциират с добрата сполука. Те са символи за създаване на поток от енергия в нашата среда. Така, както кръвта и кислорода трябва да текат свободно и целенасочено в тялото ни, енергията и жизнената сила трябва да се движат свободно в средата, в която живеем и работим. „Добър фън шуй” означава хубав живот и успех, а „лош фън шуй” съответно несполуки и нещастия.
Няма древна култура, която да не се е вълнувала как се съотнася човек заедно с местообиталището си спрямо околната среда.

Легендата гласи, че началото на Фън Шуй слага Фу Си – император и покровител на китайските гадателски изкуства, който преди 4 хиляди години открива „магическия квадрат” върху корубата на костенурка, която изпълзява на брега на Жълтата река.
В зората на това изкуство великите майстори на Фън Шуй били незаменими съветници на китайските императори. Те ревностно пазели своите знания, а Фън Шуй до голяма степен се занимавал с откриване на благоприятни или щастливи погребални места за шепа привилегировани големци, за да могат живите максимално да се възползват от техния късмет в отвъдното, а също да получат благословията и подкрепата им – първоначално в битките, а след това и в мирния живот.
С течение на времето интересът се прехвърля към намиране на места, които да носят късмет, щастие и благополучие на живите. В имперски Китай било възможно човек да осъди съседите си за това, че нарушават правилата на добрия Фън Шуй. По време на британското управление в Хонконг били изплатени компенсации на стойност милиони долари на хора, които твърдели, че добрият Фън Шуй на дома им е повреден от държавните сгради и пътища.

Днес тази наука и изкуство намира все по-голяма популярност в съвременното общество. Все повече  хора използват източните мъдрости в търсене на спокоен, щастлив и хармоничен живот, а водещи международни компании прилагат тайните на това фантастично изкуство, за да увеличат печалбите си.
Домът на Фън Шуй продължава да бъде Хонконг, където още преди да се построи някоя сграда, в екипа от архитекти се включва специалист по фън шуй.

Feng_Shui_grafika

Фън Шуй като наука ползва сериозна научна основа, техники, изследвания, таблици и предоставя практически методи, за да се засили положителната енергия в заобикалящата ни среда, да превърнем  дома си в място, където да се чувстваме спокойни,  щастливи, здрави и мотивирани или да заредим работната среда със сили, енергия и креативност, за да реализираме с увереност и  ясна мисъл нашите стремежи.
Правилно приложени, методите на Фън Шуй  привличат щастливата съдба в дома, семейството или офиса, като създават баланс между материалния и духовния свят и предпазват от конфликти.

Фън Шуй е изкуство, тъй като чрез индивидуален и творчески подход помага да поощрим вътрешния си мир, благополучието, щастието, здравето, личните и професионални отношения. Когато живеем в хармония с Вселената, добрите преживявания естествено ще се влеят в живота ни.

Фън Шуй създава хармония и баланс между човешкото тяло, ум, дух и околната среда, но не бива да се концентрираме само върху физическия аспект. Преди да започнем да създаваме хармония извън нас, трябва да открием хармонията в себе си.

Не забравяйте – най-важно е намерението, с което правим нещата. Дори пространството около вас да не е в идеален баланс и хармония, бъдете добър човек, с положителна нагласа, с мир и хармония в душата.

Марияна Стракова

Създател, Автор, Редактор, PR, Организатор събития, Йога преподавател, Ментор, Пътешественик

Все още няма коментари

Оставете коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван.

Присъединете се към нашия бюлетин

no image

Mobile: +359878450065
E-mail: info@change-life.eu

Благодарим Ви за доверието!

Харесайте ни във Facebook