10 ползи от консумирането на домати

Доматите съдържат един куп полезни хранителни съставки, които могат да бъдат наистина полезни за вашето здраве. Те са особено богати на фибри, витамини и минерали и представляват отличен източник на витамини А, В6, С и К, фолиева киселина и тиамин. Освен това доматите са и добър източник и на калий, манган, магнезий, фосфор и мед.

Понижават кръвната захар

Доматите могат да представляват важна част от диетата на диабетно болните именно заради способността им да контролират нивото на кръвната захар. Те съдържат много малко въглехидрати, но са много добър източник на хром, който помага за регулиране на кръвната захар.

Подобряват работата на сърцето

Те свалят кръвното налягане поради високото си съдържание на калий. Комбинираното действие на желязото и витамин С, които се съдържат в доматите спомагат за синтезирането на хемоглобина и формирането на нови червени кръвни клетки, като по този начин помагат за предотвратяване или лечение на различни видове анемия.

Борят се с различни възпаления

Изследванията показват, че противовъзпалителният агент, които се съдържа в кожата на домата има много мощни противовъзпалителни свойства и е много полезен при борба с различни възпаления.

Неутрализират канцерогенните вещества 

Доматите съдържат хлорогенна киселина и кумарова киселина, които борят рака, възникнал от ефекта на канцерогенните вещества.

Поддържат костите ни здрави 

Съдържат витамин К и калций, както и антиоксиданта ликопен, които са доказали своята ефективност в повишаването на костната плътност.

Спомагат за доброто храносмилане

Това се дължи на голямото количество фибри, което съдържат.

Предпазват кожата от стареене

Освен това ликопенът, които се съдържа в доматите, подобрява способността на кожата да се предпазва от вредните ултравиолетовите лъчи.

Предотвратяват очни заболявания

Витамин А, флавоноидните витамини В комплекс, тиамин, фолиева киселина, ниацин и др. в доматите помагат в лечението на кожата и на очни заболявания.

Предпазват ни от развитието на тромбози

Кръвните съсиреци в кръвоносните съдове, или тромбозата, могат да бъдат контролирани чрез пиенето на сок от домати. Едно проучване е  установило, че хората, които пият всеки ден доматен сок, са по-малко застрашени от развитието на тромбоза.

Доматеният сок укрепва косата

Доматите съдържат витамини и минерали, които могат да подобрят външния вид на косата. Можете да приложите доматен сок върху косата, за да върнете живота в нея и по този начин ще премахнете и пърхота.

Източник: obekti.bg

Марияна Стракова

Създател, Автор, Редактор, PR, Организатор събития, Йога преподавател, Ментор, Пътешественик

Все още няма коментари

Оставете коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван.

Присъединете се към нашия бюлетин

no image

Mobile: +359878450065
E-mail: info@change-life.eu

Благодарим Ви за доверието!

Харесайте ни във Facebook