Видове йога

Йога е наука за живота, изкуство, което ни помага да опознаем себе си и света, да осъзнаем вътрешната си красота и да я проявим в заобикалящата ни среда;  да обичаме и да бъдем обичани; да свалим маските и да извикаме: „Това съм аз и съм най-съвършеното и прекрасно създание във Вселената.“

Съществуват много различни видове йога. Общият им брой е над сто. Тези многобройни варианти възникват от модификации, предназначени за темперамента и вярванията на всеки, и в известен смисъл може да се каже, че има различна пътека в йога за всеки индивид, тъй като всяка личност е уникална.
Различните пътеки в йога водят към една цел. Често ги сравняват с различни реки, които се вливат в морето. Йога произлиза от санскритската дума „YUG” и означава „съюз, обединение, единство, сливане”. Основната цел на йога е осъзнаване, наслаждаване, развиване на вътрешната ни сетивност, поддържане на здраве, сила и гъвкавост не само в тялото, но и в ума, което води до пълна хармония, здраве и щастие.

Класическа йога представлява интегрална йога, създадена и преподавана от Сатянанда Сарасвати и Свами Шивананда. Като интегрална система включва в себе си елементи от всички видове йога, подходящи за всеки, съобразно нуждите на съвременния човек и динамиката на времето. Тя е съчетание от леки асани (пози), пранаяма (дихателни) техники, мудри, медитация, релаксация и др.
Особено важно е възпитанието в осъзнатост и наблюдение на тялото и дишането, както и пълното релаксиране или отпускане на тялото след всяко изпълнение на асани.

Хатха (Хата) йога представлява „азбуката” на системата йога, първото нейно необходимо стъпало. Тя е класическа система от асани, дишане и терапия, която най-точно отговаря на стила на живот и начина на мислене на съвременния човек. Сричката „ха” означава слънце или жизнената енергия, праната, вдишването, а „тха” луна, символизираща умствената енергия, съзнанието и издишването. За да се получи пробуждане на по-висши нива, трябва да има съединение на тези две сили и този процес се нарича Хатха йога. Двете срички „ха“ и „тха“ произнесени заедно означават силен, могъщ.  Чрез пречистване на тялото се постига  пречистване на съзнанието, баланс на физическо, умствено и емоционално ниво и комплексно самоусъвършенстване на личността.

Виняса флоу йога е съчетание от различни асани, подредени в логична последователност и синхронизирани с дъха. Думата „Виняса” означава „синхронизирано с дишането движение на тялото”, а думата „Флоу“ – поток. Тяхното съчетание назовава специфична хатха йога техника на преминаване през асаните с подходящо вдишване или издишване. Виняса комплексите се изпълняват плавно и динамично, при което асаните преливат една в друга, подобно на красив танц. Те са изградени на базата на различни вариации на слънчевия комплекс (Сурия Намаскар) и на триъгълниците (Триконасани) и могат да включват в себе си n на брой разнообразни асани в един безкраен поток от движение и дишане.

Йога нидра е лека и приятна практика за дълбока релаксация, която спомага за освобождаване от мускулно, емоционално и умствено напрежение, за изчистване, хармонизиране и възстановяване на цялото същество. В превод означава йогийски сън, но всъщност това е практика, при която съзнанието е будно, съсредоточено и обърнато навътре към себе си.

Практиката Йога нидра е естествено средство за успокоение, отпускане и стабилизиране на тяло, ум, емоции и за посяване на нови, позитивни мисли.
Нашето съзнание е изключително мощен инструмент, чрез който можем да подобрим физическото си и емоционално здраве, да освежим паметта, да трансформираме негативните си навици, да събудим творческия си потенциал.

Джапа йога или Мантра йога – Думата мантра може да бъде преведена като “звукова вибрация”. Буквално означава „инструмент на съзнанието”, „способ за контрол на ума“ или “силата, която освобождава ума от неговите ограничения и рамки”. Чрез мантра йога се балансира умствения  процес, получава се правилно разпределяне на различните прояви на ума и енергията в нас.

Мантрата е мистична енергия, затворена в звукова структура. Във вибрациите на всяка мантра и думите, които се влагат в нея се съдържа определена сила – затова те имат толкова мощна лечебна, освобождаваща и защитна енергия.

Мантрите буквално изчистват,  успокояват  и балансират ума, с което се балансира и цялото тяло. Те пробуждат нашата психика, звуците съответстват на отделните чакри и различните енергийни канали, зареждат дъха и енергизират ума и тялото. Мантрата въздейства върху тях, като по този начин влияе върху нашите емоции, интелект, мисли и поведение.

Джнана (Гяна) йога – йога на знанието, което еволюира в мъдрост, идваща отвътре. Това е пътят на запитването, на задаване на въпроси за естеството на живота и търсене на отговори чрез  лично осъзнаване и развитие. Този тип йога се занимава със силата на ума и обръщането на интелекта в интуиция.  Според нея основното нещо е да се култивира вниманието. Такива практики са мауна и медитация. Мауна означава мълчание, като се има предвид спиране на вътрешния диалог. Целта е успокояване на ума и достигане до отговора на въпроса “Кой съм аз?”. Истинската мауна е не – мислене, но се започва с не – говорене.  Медитацията е състояние на вътрешен мир и хармония при ясно и будно съзнание.

Айенгар йога  е създадена от Б.К.С. Айенгар, като форма на класическата хата йога. Най – разпространената негова книга е “Светлина върху йога”, която се смята за едно от най – пълните и добре разработени ръководства по хатха йога. За този стил е характерно прецизното подравняване на тялото при изпълнението на асаните и има изключителен терапевтичен ефект. Всички асани се представят постепенно, използват се помощни средства като блокчета, колани, чували, възглавници, въжета и др., които подпомагат по-лесното и коректно изпълнение на асаните Преподаването е ориентирано към плавно и устойчиво развитие, вместо към бързи и краткотрайни резултати. Като цяло комплексите са подходящи за хора с по – високо ниво на тренираност.

Хасия йога или Йога на смеха е създадена от Д-р Мадан Катария през 1995 година в Бомбай и е практика, която включва дихателни упражнения, йога, техники за разтягане  и всичко това съпроводено с безусловен сърдечен смях. Първоначално смехът се симулира като физическо упражнение, при което е важно да се поддържа очен контакт с хората от групата и да се забавляваме по детски, което естествено прераства в силен и заразителен смях. Концепцията се базира на факта, че човешкото тяло не прави разлика между имитирания и истинския смях. Йога на смеха е единствената техника, която позволява на възрастните да изпитат продължителен и заразителен смях, без това да изисква някакво специално умение. Тя разпуска интелектуалната система на човека, която нормално действа като спирачка на естествения смях.

Марияна Стракова

Създател, Автор, Редактор, PR, Организатор събития, Йога преподавател, Ментор, Пътешественик

Все още няма коментари

Оставете коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван.

Присъединете се към нашия бюлетин

no image

Mobile: +359878450065
E-mail: info@change-life.eu

Благодарим Ви за доверието!

Харесайте ни във Facebook