DSC_0076Марияна Стракова –  създател и автор на сайта „Промени живота си”, основател на Център „Промяна” Пловдив, идеолог и организатор на Фестивалите Уикенд на Промяната и Седмица на Вдъхновението, директор на Пловдивски Културен Институт. Организатор и партньор на събития в сферата на изкуство, култура, образование, духовно знание, самоусъвършенстване и др., автор и водещ на програми за себепознание, вътрешна трансформация и реализиране на творческия потенциал, лектор в редица форуми, фестивали, обучения и семинари за холистично здраве и личностно самоусъвършенстване. 

Сертифициран преподавател по Хатха йога, Виняса Флоу йога, Ин йога, Йога за деца, Йога терапия, Медитация. Личните й търсения през годините я отвеждат до Индия, Бали, Германия, Англия, Холандия, Ирландия и др., където среща различни учители и стилове, участва в редица събития в сферата на холистичното здраве, йога, психология, личностно развитие, мотивация, общуване и др.
Допълнителни интереси: философия, рейки, интегрална психология, НЛП, ТЕС,  фън шуй, астрология, енергийно лечение, ароматерапия, ангелска терапия  и др.
Визионер и създател на интегралните практики „Сладостта на Прошката“, „Силата на твоите желания“, Женски сакрален кръг и други. Редовен автор в популярни печатни и онлайн издания. Има издадени 2 авторски диска с Релаксация за здрав и хармоничен живот и Медитация „Силата на моите желания“.

Изследовател на самата себе си, вдъхновител за позитивна промяна, неуморен търсач на доброто във всеки и във всичко. С фин усет и добронамереност съчетава знания и лична опитност, древни техники и съвременни методи, с което ще ви подкрепи в преоткриване на най-здравата и пълноценна връзка със самите себе си и света около вас. Нейните класове и сесии са трансформиращо преживяване, дълбоко откровение, истинско вдъхновение и пътуване към най-дълбоките кътчета на душата и преодоляване на собствените граници.

С огромно удовлетворение и осъзнатост споделям с вас моя личен опит и натрупани знания в резултат от пътя, който извървявам с дъщеря си вече повече от 23 години. Едно от най-вдъхновяващото и трансформиращо училище за мен е това на собствените ми деца, в което продължавам с любопитство, търпение и много благодарност да се обучавам.
Изграждането на увереност, уважение и положителна нагласа, умението ни да общуваме със себе си, света и хората, които ни заобикалят определят степента ни на удовлетвореност, успех и щастие в личен, социален и професионален план. Всички ние се учим да общуваме, но понякога с цената на болка, разочарования, притеснения и силен стрес.
Когато дъщеря ми започна да изрича своите първи думички, все още не знаех, че ще има говорни съпротиви и изпитания. В последствие вече бях сигурна какво се случва – тя имаше не лека форма на заекване. Дълго време не исках да повярвам, внушавах си, че се заблуждавам, опитвах се да не мисля, но истината е, че никак не ми се получаваше. Колкото повече детето растеше, токова по-очевидни бяха последствията за психиката на детето, общуването и изявата в социалната действителност. Не бих искала да описвам безкрайните неприятни ситуации, сълзите и ужаса в очите й от присмеха на  различни хора, без значение от пол, възраст и професия. Борехме се ежедневно с чувството за вина, безпомощност, страхове от провал, отхвърляне, съмнения в себе си, неувереност, гняв… Съвсем естествено се оказвах в ролята на приложния психолог, приятел и спасител до детето си ежедневно във всякакви ситуации.

Работата ми, която изцяло и ежедневно ме свързваше с процеса на комуникация и същевременно бариерите, пред които беше изправено собственото ми дете, ме провокираха да се запозная и изучавам различни техники, практики и методи за постигане на емоционален баланс, усъвършенстване на комуникативните умения, поведенчески модели, нетрадиционни методи на лечение, подобряване на здравето, самоусъвършенстване, личностно и духовно израстване.

През 2005 година пътуване до Индия ме отведе към древното йога учение, което се превърна в най-вълнуващото и трансформиращо пътешествие към мен самата. Това разтърси цялата ми реалност до този момент, но и сякаш започна да сглобява картината на нашия житейски пъзел. Започнахме да практикуваме с дъщеря ми заедно и редовно йога, да прилагаме ежедневни холистични и терапевтични техники, да откриваме нови и интересни практики и споделени опитности. Всичко това промени и осмисли живота ни, отношението към самите нас и хората, изпълни дните ни с вдъхновение, светлина и любов към себе си, към всички и всичко. Получи се най-добрата симбиоза от познания, техники и лични открития, чрез които резултатът в цялостното израстване на дъщеря ми като личност и преодоляване на говорните пречки е изумителен. По този предизвикателен път израснахме заедно, изградихме най-здравата и красива връзка със самите себе си и споделяме най-доброто със света около нас. 

Разширих през годините своите познания в сферата на психология, медитация и визуализация, невро-лингвистично програмиране (НЛП), техника за емоционална свобода (ТЕС), рейки, нумерология, ароматерапия и в други области, които подпомагат самопознанието, самолечението, промяната в себе си и живота ни като цяло.  Продължавам да изследвам, да се обучавам и да практикувам ежедневно ученията и техниките на Луиз Хей, Лууле Вилма, Абрахам – Хикс, Джон Кехоу, Ронда Бърнс, Мел Гил, Дийпак Чопра, Дорийн Върчу и поддържам любопитството си към още нови и полезни неща и до днес.

Ако преди съм мислила, че е наказание всичко, което ми се случва, сега съм убедена, че това, което изричаме и начинът, по който реагираме на ежедневните ситуации и предизвикателства – каквито и да са те, са резултат от емоционалното ни състояние и най-вече от чувството за себеприемане и себеуважение. Вярвам в способността ни да градим  своята реалност, да създаваме и да променяме всичко, което пожелаем. Светът навън отразява светът отвътре и без съмнение живеем това, което чувстваме и вярваме за себе си.

Благодарна съм на всичките си прекрасни, вдъхновяващи и удивителни учители през годините и за всички получени уроци, които ме изградиха да съм това, което съм. Благодарна съм на децата си, семейството си и на хората, с които работата ме среща ежедненво.  Продължавам да се уча с любопитство всеки ден.
Сега мога смело да твърдя, че ние често поучаваме децата си и контролираме пътя им, но те много правилно ни показват посока, която изгражда и нас самите, моделира ни,  преоткрива ни и вдъхновява. Когато осъзнаем силата в себе си, започваме да проявяваме самоуважение към качествата и способностите си, да се харесваме и приемаме, за да пишем дневника на собствените си постижения и сбъднати мечти.

Цялостното ни израстване и изграждане като личности е път, който извървяваме ежедневно. Прекрасно е, когато се учим; великолепно е, когато го използваме и божествено е, когато го споделяме. Нашата увереност и силно желание да споделим натрупания опит, постави началото на сайта „Промени живота си” като виртуален дом за здраве, вдъхновение, мотивация и личностно израстване.
„Ти твориш живота си! Силата е в теб!” – това е, което искам повече хора да повярват и това, на което да учим децата си.”, споделя Марияна

Научете повече за:
–> Редовни йога класове с Марияна – График
–> Ваканции с Марияна
–> Още интересни и полезни събития

За своята ежедневна глътка вдъхновение и мотивация, последвайте:
Facebook:  Change your life with Mariyana
Facebook group: Change your life with Mariyana
Instagram: mariyana_sunlife