В търсене на баланс

Можем ли с йога да се радваме на хармония и равновесие – между динамика и покой, работа и почивка, вътре и вън? На следващите редове усещането за баланс и неговите проявления изследва Марияна Стракова

Марияна Стракова е сертифициран преподавател по йога и медитации, създател и автор на сайта „Промени живота си”, на интегрални практики „Женски сакрален кръг“, „Сладостта на прошката“ и „Силата на моите желания“, идеолог и организатор на фестивалите „Уикенд на промяната” и „Седмица на вдъхновението”, мениджър на Пловдивски културен институт.

Качеството на твоя живот зависи единствено от теб и от пълнотата на твоето собствено творение. Преминаваш през различни етапи, обучения, усъвършенстваш се като личност, търсиш духовно просветление, но преди всичко или може би най-важното е, да познаеш баланса или неговото отсъствие. Едно от най-ценните умения, които е необходимо да развиеш в себе си, е способността да намираш равновесие и стабилност между динамика и покой, работа и почивка, сигурност и неизвестност, рутина и промяна, постоянство и творчество, вътре и вън. Със сигурност нищо няма да те изпълни с  чувство на пълноценност и  щастие, ако не си в хармония със себе си. Следваш определени цели, поемаш отговорности, сбъдваш  мечти и във всеки един момент се стараеш да балансираш между себе си и другите, между различни обстоятелства и ситуации, между желания и задължения, пари и здраве, социални кръгове и духовно развитие. Може би не винаги ти се получава добре, но дори след всеки неуспешен опит ставаш  все по-добър в житейското жонглиране. И това изгражда твоя характер, емоционална интелигентност, стабилност, нагласи, вярвания и ясни позиции.

Колко често чувстваш напрежение, хаос или недостатъчно време за всички поети ангажименти? Осъзнаваш ли колко динамично и някак неусетно изтичат дните ти, точно както пясък между пръстите ти? Как след летните дни, изпълнени с настроение, пътувания, срещи, преживявания, ще се впишеш в обичайното си ежедневие без излишно напрежение и стрес?

Важно е да осъзнаеш, че никой освен теб не може да те дари както със щастие, така и с усещане за хармония и равновесие. Никой не може да създаде твоя план по-добре от теб,  да знае по-добре твоите нужди и какъв да бъде пътят към целите ти. Ти си този, който решава как и по какъв начин ще сътворява живот в баланс и удоволствие. Дали ще изпитваш щастие, радост, възторг или тъга, съжаление, болка – всичко това се корени в теб? Остави безнадеждните терзания и потърси безценното ярко присъствие сега!

Оцени живота си до тук

Като за начало, отдели си малко време и прецени как се справяш до момента, как се чувстваш, какво е състоянието на ума ти. Бъди  честен и напълно откровен със себе си. В какво влагаш най-много енергия, отделяш ли достатъчно време за всички сфери в живота си, как осъзнаваш грижата към самия теб?

Безспорно, когато приоритизираш едно нещо за сметка на друго – равновесието в твоето ежедневие е нарушено.

Време е за действие

Решението да поставиш нещата в ред задейства промяната. Животът не е нито само работа, нито само почивка, нито само забавление. Грижата към децата, семейството, приятелите няма как да бъде пълноценна и удовлетворяваща, ако липсва грижата към теб. За да даваш щедро и с лекота на другите, трябва да зареждаш редовно и достатъчно своята лична емоционална банка. Най-голямата сладост получаваш, когато всичко това присъства добре подредено в твоето ежедневие. Точно както чекваш изпълнените задачи от дневната си работна листа, можеш да отметнеш и  това, което правиш всеки ден за твоя добър тонус и настроение. Балансираният подход в личния ти график и ритъм създава ясна перспектива за целите, които следваш.

Огледай целите си

Остани реален в преценката  си и не забравяй, че все пак най-важната ти цел е да поддържаш равновесието в теб. Не превръщай в самоцел кариерата и финансите, а поддържай сладостта по пътя към тях. Постави в списъка си време сред природата, грижа за тялото и духа, йога, медитация, личностно развитие, забавление, пътешествия, срещи с приятели. Експериментирай и рискувай, без колебание. Само така можеш да изследваш и откриеш най-добре работещата формула за теб.  Никой по-добре от теб незнае как се справяш в даден момент и защо имаш нужда да направиш точно определено нещо.

Поддържай своята креативност

Всеки ден си изправен пред избори. Промените, които желаеш в живота си, изискват творецът в теб да бъде буден, адекватен и креативен. Колкото повече експериментираш, толкова повече разширяваш познанието си за живота. Това до голяма степен се отнася до начина, по който най-често се чувстваш. Ако зацикляш в дадена емоция или преживяване, прояви своята креативност и направи нещо, което ще ти помогне да се освободиш от усещането за тежест или напрежение. Не е нужно да направиш голям скок в очакване на драстична промяна. Важно е да предприемаш всеки ден малки съзнателни стъпчици с увереността, че  създаваш и живееш своята собствена творба.

Къпи се в тишина

Дарявай си абсолютна  тишина –  без телефон, медии и разговори. „Покоят е нещо, което можеш да бъдеш и да внасяш във всяка среща и във всяко събитие от будните моменти на живота си.“, споделя Уейн Дайър

Позволи си да навлезеш в пространство на душевна чистота и открий красотата на покоя. Развий осъзнаване за своя вътрешен свят, обливай се с изобилието, извиращо от твоята дълбока, истинска същност, вслушвай се в тялото си. Това общуване ще изостри сетивата ти навътре, ще развие твоята интуиция, ще те балансира и ще ти помогне да намираш правилните отговори. Тишината е изцеляваща за ума и сърцето, преодолява препятствията и мисловните ограничения, дарява мир, яснота, мъдрост и истина.

Вгледай се навътре

За да установиш силна и съкровена връзка с вътрешното си Аз, е много важно да я търсиш ежедневно. Опознай своята вътрешна необятност и виж колко недостигнати върхове има там, каква красота отвъд облаците все още остава неразкрита, какво съкровище не си забелязал. Невъзможно е да отричаш себе си, да не се харесваш, да стоиш в самосъжаления и тъга и да жадуваш балансиран живот. Приеми своята емоционалност и поддържай високочестотните нива на вибрации. Бъди добър към себе си – преоткрий се, заобичай се, повярвай си, подкрепи се! Животът тече с божествено съвършенство, когато се вслушваш, доверяваш и действаш според вътрешната си мъдрост. Прояви светлината на духа и цялата картина навън ще се озари. Погледът навътре отваря хоризонти навън. Това, което чувстваш навътре, това виждаш навън. Целият ти живот резонира в едно с теб самия.

Нахрани душата си

Да се храниш балансирано, за да поддържаш добър физически тонус  и настроение, е от изключителна важност. Но нито един хранителен режим или добавка няма да запълнят празнотата в душата ти. Подхранвай духа си, като се заобиколиш с хора, места и неща, които обичаш и ти носят усещане за спокойствие. Открий прекрасната храна за твоята душа и се грижи тя никога да не свършва. Това може да е просто нежна музика или вълнуващ филм с приятели, разходка в парка или медитация, мотивираща книга или красив залез, разговор с любим човек или редовната ти тренировка…  Играй на любимата си игра, танцувай, рисувай, пиши, смей се. Позволи на душата ти да танцува постоянно в лекота и наслада.

Опитай с йога

Йога е най-нежният и толерантен начин да се срещнеш с усещането за баланс. Времето на постелката ни центрира и пренарежда фино и дълбоко, изгражда стабилност и увереност, преодолява границите ни и балансира тяло, ум и дух в съвършена цялостност. Ако имаш колебание или вътрешна съпротива, можеш да опиташ и да наблюдаваш не как се чувстваш по време на класа, а как ще се чувстваш след него, какво точно се е променило, как ще реагираш на околния свят и на обичайните ти дразнители. Уверявам те, всичко е доста по-различно всеки път и много лесно ще разпознаеш удоволствието да бъдеш спокоен, стабилен и успешен във всичко, което правиш извън постелката.

Живей своето щастие! ( Баланс = Щастие)

Колкото повече майсторство развиваш, за да постигаш хармония и равновесие, толкова по-категорично слагаш знак за равенство между  баланс и щастие. В търсене на щастието сменяш ритъма, мястото, работата, режима, партньора, визията си, но всъщност всичко, от което се нуждаеш, е вътре в теб. Истината, която осмисляме във времето е, че всъщност щастието е себеприемане, стабилност, спокойствие и благодарност. „Щастието не е въпрос на интензивност, а на баланс, ред, ритъм и хармония.“ потвърждава Томас Мъртън

Всичко, което пожелаеш достатъчно силно, вече започва да съществува. Преосмисли убежденията си, промени нагласите си и дръж далече отрицанията.
Да живееш балансирано означава да чувстваш свободата, да уважаваш собствените граници, да се наслаждаваш на изборите си – от храната, която поемаш; вярванията, които носиш; целите, които постигаш, до всичко, което изричаш и оставяш след себе си.

Огледай ежедневието си, влюби се в живота, благодари за изобилието, в което живееш. Цени своя опит и вътрешна сила, грижи се за всичко, което те заземява, центрира, мотивира и успокоява.  И всичко това ще дарява пълнота на твоето човешко творение и присъствие!

Затвори очи, вдишай дълбоко и издишай всичко, което вече е! Пожелай си щастие! 😉

Автор: Марияна Стракова
Статията е публикувана в бр.8/септември-октомври 2018 на
сп. OM Yoga & Lifestyle.
Тази статия е обект на авторско право и може да бъде цитирана и споделяна само с изричното упоменаване на автора и поставяне на активен линк към оригинала. Благодарим Ви!

НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ за:
–> Редовни йога класове с Марияна
–> Ваканции с Марияна
–> Други събития с Марияна

За своята ежедневна глътка вдъхновение и мотивация, последвайте:
Facebook:  Change your life with Mariyana
Facebook group: Change your life with Mariyana
Instagram: mariyana_sunlife

Марияна Стракова

Създател, Автор, Редактор, PR, Организатор събития, Йога преподавател, Ментор, Пътешественик

Все още няма коментари

Оставете коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван.

Присъединете се към нашия бюлетин

no image

Mobile: +359878450065
E-mail: info@change-life.eu

Благодарим Ви за доверието!

Харесайте ни във Facebook