Кога да се консултирате с психолог?

Животът рядко върви без предизвикателства. Има някои, обаче, които могат да бъдат толкова трудни за поемане, че ни изглежда невъзможно да продължим. Независимо дали става въпрос за смъртта на любим човек или за смазващо безпокойство, важно е да знаете, че има помощ за всеки проблем, който се появи на пътя ви.

Прочетете нататък, за да научите кои са едни от най-често срещаните причини да посетите психолог.

Загуба

Смъртта е неизбежна част от живота, но това не я прави по-лесна за справяне. Всеки се справя със загубата на любим човек — родител или домашен любимец — по различен начин. Явното или тихо скърбене е чест начин за справяне, но избягването реалността на загубата може да доведе до по-дълбоки, продължителни проблеми.

Един психолог може да ви помогне да намерите подходящи начини за справяне със смъртта на близък до вас човек.

Стрес и тревожност

Някои аспекти и ситуации на живота са стресиращи — от интервю за работа до проблеми във взаимоотношенията — и могат да ви накарат да се чувствате неспокойни. Стресът и безпокойството, ако се оставите да ви измъчват, могат да доведат до социална изолация, депресия и други проблеми.

Психологът може да ви помогне да управлявате стреса и тревожността, като откриете източника или причината за проблемите си, както и подходящите начини за преодоляването им. Прочетете повече за стреса и тревожността.

Депресия

Смазващите чувства на безпомощност или безнадеждност са общи признаци на депресия. Докато мнозина вярват, че хората просто могат да се „извадят“ от депресията, това рядко се случва. Тя е често срещано разстройство, при което хората губят интерес към нещата, изпитват умора и често имат проблеми с контрола на емоциите си.

Психологът може да ви помогне да намерите вашия източник на депресия — често това е първата стъпка към това да се почувствате по-добре.

Фобии

Страхът от височини и паяци са често срещани, но някои необичайни и неоснователни страхове могат да създадат значителни проблеми в живота ви. Например, ситофобията (страх от хранене) може да доведе до сериозни здравословни проблеми.

Опитен психолог може да ви помогне да започнете да преодолявате страховете си, за да можете да живеете без полифобия (страх от много неща) или с фобиобобия (страх от страх).

Семейни и други взаимоотношения

Взаимоотношенията, независимо дали са семейни, лични или свързани с работата, имат възходи и падения. Връзките ни с другите могат да бъдат едно от най-удовлетворяващите неща в живота, но те също могат да бъдат източник на стрес и проблеми.

Работата с психолог, индивидуално или в групова среда, може да помогне за изглаждане на проблемите, които могат да се формират и в най-здравите взаимоотношения.

Нездравословни навици и пристрастявания

Някои нездравословни навици — като пушене, пиене и употреба на наркотици — често се използват за избягване на по-големи проблеми или за самолечение.

Психологът ще ви помогне да се справите с тези проблеми, но също и с онези, които непосредствено застрашават вашето здраве, като:

пристрастявания
хранителни разстройства
управление на стреса
проблеми със съня

Подобряване на ефективността

Някои от най-успешните хора постигат своите цели, като първо ги визуализират. Атлетите често се подготвят психически за състезание също толкова интензивно, колкото физически тренират тялото си. Други използват тази техника, за да се подготвят проактивно за предизвикателствата, които им поднася живота.

Точно както репетирате реч, преди да я изнесете, психологът може да ви помогне да се подготвите за друго голямо събитие, за да можете да се справите по най-добрия начин, независимо дали става въпрос за олимпиадата или за интервю за работа.

Психическа яснота

Психологът може да ви помогне да подобрите психическата си яснота, действайки като безпристрастен набор уши. Често хората намират свои собствени решения, единствено чувайки се да говорят на глас в терапията.

Простото разкриване на проблемите пред някого помага на много хора да подобрят психическата си яснота, да бъдат по-способни да се концентрират и по-ориентирани към задачите. Психолозите са обучени да бъдат чудесни слушатели.

Психични разстройства

Понякога множество симптоми се дължат на по-големи проблеми. Психичните разстройства могат да се проявяват по няколко начина. Те често се прикриват като нещо друго и могат да бъдат открити само с помощта на специалист по психично здраве.

Някои психични разстройства с различни симптоми включват:

биполярно разстройство
тежко депресивно разстройство
шизофрения
посттравматично разстройство

Намирането на подходящата помощ

Психологът може да бъде полезен инструмент в поддържането на вашето здраве. Като ви помага да поддържате ясен ум и да управлявате стреса, тревожността, фобиите и други проблеми, с които се сблъсквате, един психолог може да ви помогне да извлечете максимума от живота и да останете свободни от симптоми на депресия и други психически проблеми.

Първата стъпка е намирането на местен психолог и започването на взаимоотношения, които са отворени, комуникативни и проспериращи. След това става дума за съвместна работа, с която да постигнете максимално психическо здраве, и да ви се помогне да живеете по-добре.

Източник: healthline.com , framar.bg

Марияна Стракова

Създател, Автор, Редактор, PR, Организатор събития, Йога преподавател, Ментор, Пътешественик

Все още няма коментари

Оставете коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван.

Присъединете се към нашия бюлетин

no image

Mobile: +359878450065
E-mail: info@change-life.eu

Благодарим Ви за доверието!

Харесайте ни във Facebook