Д-р Светлозар Сардовски: В 90% изходът от кризата COVID-19 зависи от самите вас. | ПРОМЯНАТА

Споделено от  Д-р Светлозар Сардовски – кардиолог в МЦ „Аргомедика“ – София

МОИТЕ ПРЕПОРЪКИ за поведение при Ковид – предпазване, лечение и още нещо, разбира се базирани на медицинските доказателства, налични до момента и собствен опит. Започвам с най-важното:

1. Ако се появят симптоми на настинка, НЕ ТЪРЧЕТЕ ПО БОЛНИЦИТЕ, а се изолирайте вкъщи. Може да поддържате връзка с личния си или друг лекар, на който имате доверие, по възможност не с хирургична специалност (да ме прощават колегите..). Търсете СПЕШНА ПОМОЩ, САМО, ако се влошавате и особено, ако се появят тежки АЛАРМИРАЩИ ОПЛАКВАНИЯ като:

Прогресиращ задух (със спад на кислородна сатурация под 92-93%) и учестено дишане (над 22-25/мин в покой), значителна постоянна гръдна болка, нарушение на съзнанието- обърканост, тежко повръщане и/или диария с невъзможност за поемане на течности, възобновяване на тежки симптоми след първоначалното подобрение.
И без това не може всички да се прегледате, а и няма нужда, защото над 80% прекарват вируса леко, а и все още надеждно лечение няма, но пък иначе ще претоварите системата и ще отнемете ресурси, и като персонал, и като консумативи в ущърб на наистина нуждаещите се. Рисковите фактори за усложнено протичане са: с нарастване на възрастта (най-вече над 70 год.), затлъстяване, диабет, сърдечна недостатъчност, онкологични заболявания и особено комбинациите от тях. Тези пациенти е желателно да се (само)наблюдават постоянно, включително и от лекаря си.

2. Спазвайте елементарните препоръки за незаразяване на околните с използване на индивидуални санитарни средства.

ЕТО И ПО-ПОДРОБНА ИНФОРМАЦИЯ ЗА КОВИД и МОИ ПРЕПОРЪКИ, базирани на наличната научна медицинска информация до момента и моя опит, вкл. върху жена ми, близки и пациенти:

COVID-19 е инфекциозно заболяване предизвикано от нов вирус от семейство Coronaviridae. Основните клинични прояви включват:
· обща отпадналост;
· мускулни болки
· втрисане с повишение на температурата до 38,5(8) най-често;
· суха кашлица;
· главоболие
· загуба или промяна на вкус и мирис
· лека хрема
· задух;
· диария в единични случаи.

За разлика от грипа, при който подобните симптоми се развиват много бързо за няколко часа и кашлицата е почти от началото и с храчки (има по-често хрема и гърлобол), при Ковид тези симптоми се развиват постепенно, най-чессто по описания ред и относително по-бавно за 1-3 дни, и рядко има фебрилитет над 39.
Ако има съмнение и за грип в сезона (още не е настъпил) има комбинирани бързи теста за двата вируса, което има значение тъй като за грипа има лечение (оселтамивир), което убива вируса, а за ковид няма.

В тежки случаи пациентите бързо прогресират до синдром на остър респираторен дистрес синдром, коагулопатия и полиорганна недостатъчност.

I. КЛИНИЧНА КЛАСИФИКАЦИЯ НА БОЛНИ С COVID-19.
1. Леки клинични форми.
Клиничните симптоми са леки и при образна диагностика няма характерните промени или са ограничени под 10-20%.

2. Средно тежки клинични форми.
Наличие на фебрилитет и респираторни симптоми с рентгенологична находка показваща „интерстициална“ пневмония, засягаща над 25% белите дробове

3. Тежки клинични форми.
Наличие на описаните от мен по-горе алармиращи симптоми

II. ЛЕЧЕНИЕ НА БОЛНИ С COVID-19.
1. Мястото на лечение е определено от тежестта на клиничната картина.
1.1. Потвърдените случаи с лека клинична форма не се нуждаят от болнично лечение и трябва да бъдат изолирани и лекувани в домашни условия при спазване на правилата на карантина. Няма нужда от кръвни изслевдвания.
1.2. Потвърдените случаи с тежка клинична форма, трябва да бъдат изолирани и лекувани в болнична обстановка с ефективни условия за изолиране, защита и превенция. Вероятните случаи трябва да се лекуват изолирано в самостоятелна стая. Потвърдените случаи могат да се лекуват в една и съща стая.
Средно-тежките са под (само)наблюдение и при алармиращи симптоми са за болнично лечение
1.3. Критичните случаи трябва да бъдат приети в интензивни отделения за лечение възможно най-бързо.

3. ЕТИОЛОГИЧНО ЛЕЧЕНИЕ СРЕЩУ ВИРУСА- НЯМА

4. ПАТОГЕНЕТИЧНО И СИМПТОМАТИЧНО ЛЕЧЕНИЕ.

4.1. Осигуряване на достатъчно питателна лесно смилаема храна = 1-3 цели плода (не фрешове), примерн: цитрусов плод (лимон) + още една ябълка+ банан, следене на водния баланс с достатъчно течности = под формата на поне ½ от чайове с доказан антимикробен ефект – мента, бъз, джиджифил, шипка, здравец, розмарин, липа, лайка с малко мед (препоръка – преценката на количеството течности е според цвета на урината, който трябва да е по-светъл до сламено жълт и не трябва да става по-тъмен, което става при обезводняване; наблюдение за алармиращите (виж, по-горе) жизнени показатели. Ако имате гадене и повръщане деган по 2-3 х 1 табл., 1 час преди хранене. Има и свещички, ако повръщате хапчето или инжекционна форма. Ако не можете да поемате храна може да се опита готова течна храна от рода на фрезубин, съдържаща – белтък, мазнини и захари = 200 ккал (трябват поне 5 /ден, ако не се храните въобще или 2-3 към храната, ако поемате храна, но недостаъчно). Ако имате повече от 2-3 диарични изхождания: ентерол 1-2 капсули на гладно и яжте туршии (най-добрия пробиотик) – кисели краставички, царска туршия, сок от кисело зеле (1-2 чаши, съдържа сол и микроелементи с/у обезводняване). Има и рехидратиращи разтворими соли в аптеката за тежки диарии.

4.2. Антибиотици – принципно НЕ, само при показания и преценка за наличие на вторична бактериална инфекция или коинфекция, което се случва изкл. рядко извънболнично. Ако си пускате изследвания: С-реактивния протеин и прокалциронин не са белези за такава при Ковид.

4.3. Приложението на нестероидни противовъзпалителни средства да става по преценка. Аз не препоръчвам рутинно да се използват, при непоносими фебрилитет над 38,5°С или главоболие, може да се прилагат антипиретици: парацетамол, аналгин, ибупрофен и т.н. – перорално или мускулно приложение;

4.4 Витаминотерапия – няма полза, освен ако не ядете плодове и зеленчуци, и ако имате дефицит на витамин Д и сте на заместителна терапия, ако не сте си изследвали вит Д и сте светли със сини очи и не почернявате, като се излагате на слънце, зимните месеци може да се налага да вземате вит Д по принцип. Обикновено 20 капки (вигантол) един път седмично след едно ядене са ОК, но зависи от стойностите на дефицита.

4.5 Микроелементи – цинк, селен, магнезий и т.н- нямат полза, при предозиране се изявяват системи на токсичност.

Запомнете: принципно е доказано, чрез проучвания върху доста хора, че витамините и добавките не само, че нямат полза, а може и да вредят, тъй като предозирането е даже по-вредно (чернодробна токсичност най-малко) и от недостига. Витамините имат значение само, ако не се храните пълноценно с разнообразна храна- принципно плодове и зеленчуци и при доказани дефицит, които са най-често за вит Д и Б12.

4.6 Ивермектин – има противоречиви данни за него. Намерих 2 проведени проучвания едно за профилактика в Бангладеш (като че ли намалява риска от заболяване) и едно в Индия за лечение – изводите са несигурни, има предполагаемо вероятно по-бързо изчистване от вируса, без да влияе на продължителността на основните симптоми, а знаем че усложнонията са не от вируса, а от реакцията на имунната ни система към него. Не съм го пил и не мога нито да го препоръчвам, нито да го антемосвам- знам, че някои колеги в БГ го прилагат. Трябва повече данни за него, ако някой има, но обработени, не просто собствено мнение, моля да сподели.

4.7. ПРОТИВОСЪСИРВАЩИ (антиагреганти – аспирин, клопидогрел; и антикоагуланти – нискомолекулни хепарини инжекционни и орални антикоагуланти). Принципно те са средство за профилактика и лечение на тежките и критично болни, които по правило се лекуват в болница. Рискът от тромбози, извън ковида – нараства основно с нарастване на възрастта над 65-70 г, при онкологични заболявания, при обездвижване (чието недопускане е най-важната профилактика на тромбозите), след големи операции, наличие на предходни тромбози, при затлъстяване и особено при съчетаване на повече от един от изброените. Самият ковид също увеличава риска от тромбози (по правило при пациентите на болнично лечение), поради възпалението, вкл. на кръвоносните съдове, което е по-значимо при по-твжките форми. По изключение, по лекарска преценка, могат да се предписват противосъсирващи и в домашни условия за пациенти, които имат ковид и висок придружаващ риск от тромбози, като трябва да се има предвид, че това трябва са става, само когато е преценено, че ползата от тях е по-голяма от риска им от кървене, тъй като кървенето е опасно като тромбозите.

4.8. ДИХАТЕЛНА ГИМНАСТИКА – ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ВАЖНА за подобряване на дишането в най-често засегнатите задни сегменти на бял дроб и за отхрачване:
Поне сутрин и вечер, за 10-20 мин, но колкото повече толкова по-добре, заставате в колянно-лакътно положение с глава надолу и дупе нагоре, така че наклона на гърба да е надолу и започвате по-дълбоко дишане с гръдния кош и покашляне (то кашлицата се увеличава и сама) и ако има някой да ви потупва по гърба за 2-3 мин, което помага и за дренирането на белия дроб. Също когато лежите се въртете по-често на различни страни, вкл. и по корем.

4.9. ЕЛЕМЕНТАРНА ГИМНАСТИКА – за раздвижване на основните мускулни групи и ходене (в дома).

И сега, без да задължавам, ВИ ПРЕДОСТАВЯМ МОЯТА ТЕРАПИЯ, която приложих в/у себе си, „ЖЕНАТА“, близките и пациентите си- без усложнения досега( дай Боже и занапред):От самото начало на симптомите – антистенокардин 2 х 3 табл (антивирусен и противовъзпалителен ефект чрез увеличаване на интерферона), колхикум (противовирусно и противовъзпалително срещу цитокиновата буря, в момента има 2 големи проучвания с него в Англия и Канада, с очакван положителен ефект) 2 х 0,5 мг за 3 дни, след което по 0,5/ден след хранене за още 14 дни, ако сте под 60 кг направо по 0,5мг/ден а ако сте над 90 кг 2 х 0,5/ден. Само един път взех 500 мг аспирин след като 6 часа не ми спадна тенеперарурата от 38,8 на 3-ия ден, с постепенно спадане до 6 ден и край. Жена ми вземаше 4-5 дни болкоуспокояващи, тъй като имаше непоносимо главоболие, имаше и темпераура до 10-ия ден с белодробни промени установени от мен около 20%, което е средно тежка форма  (сега разбира за това!!!), а аз по-ограничени под 10% (лека към средно тежка форма). Имам досега 60 пациента. Само 3-ма нямат белодробни промени (общо взето, само който не си е направил скенер или ехо на бял дроб (като мен), той няма промени, на рентгена в повечето случаи, особено по-ранните няма нищо, освен при напреднали значими вече промени в белия дроб). 6-има от пациентите ми имаха възпаление около сърцето- перикардит. Антибиотици не сме пили, както и нищо друго, освен противоалергично (антихистаминово = ериус 5мг за 5 дни или подобно – зиртек, а от неселективните примерно може и дименхидринат или подобен, има и свещички (вомакур), ако повръщате и като противоповръщащо има ефект, но успива доста (та 3 в 1), както и АЦЦ 600/ден 2-3 дена след като започна кашлицата и стана по – честа.

Изследвания не сме си правили вкл. тестове за ковид (ясни симптоми за ковид имахме) изолирахме се вкъши за по 14 дни, аз се разболях чак на 15-ия ден от нейното начало, докато се „пазех“, но реших да се разболея и аз, след като тя оздравяваше вече. Ще ви кажа най-накрая как се пазех ефективно (писал съм го няколко пъти). На 23-ия ден си направихме тест за антитела – анти ковид антитела тотал и IgG количествено, които бяха разбира се положителни. Аз си пуснах и С- реактивен протеин, ПКК с СУЕ, чернодробни ензими, захар, вит Д, всички бяха в нормата, но не само заради ковид, а за ежегодните ми свързани с доскорошната ми работа с рентген.

5. ПРЕДПАЗВАНЕ – освен познатите ви маски, дистанция и хигиена, аз използвах и препоръчвам за профилактика следният разтвор, който e принципно моя идея, като се оказва от справката ми, че подобен разтвор е препоръчан от японското здравепопазване, още по време на САРСА, преди 10-ина години там:

Йодасепт 10% (йодсептадон или браунол) разтвор – 30 капки от него поставяте в 100 мл чиста (може минерална вода), т.е в концентрация около 0,15 %. Така направеният разтвор поставяте в шишенце от спрей за нос, закупен от аптеката, като изхвърляте разбира се съдържанието му – има доста такива по 20-30 мл (на олинт и други), само трябва да могат да се отварят и да се пълнят многократно и да са най – добре пластамасови (не се чупят) или тъмно стъкло, тъй като разтвора се поврежда от светлината. Носите си го постоянно с вас. Противопоказание е само съществуваща алергия към йодасепта (не към йод), което е изкл. рядкост. С този разтвор си впръсквате в носа и той убива ковида и повечето респираторни вируси, (грип, парагрип, риновируси и т.н.) на мястото, където те се захващат и преминават в тялото ни – през лигавицата на назофаринкса (задната част на носа и горната част на гърлото). Пробелмът е, че разтвора се отмива от секрета на носа за около 1-2 часа и трябва да се пръскате постоянно на 2-3 часа, ако сте постоянно сред хора или преди среща с много хора (обществен транспорт примерно), или преди контакт и веднага след случаен контак с други (и съмнително болни) хора.

На вируса му трябва средно 30 мин., за да навлезе в клетките на носа (навлези ли край – заразени сте) и ако пръскате по-често се намалява тази вероятност или поне бройката на заразяване.

Ако някой има задух (и сатурация под 92-93%) и учестено дишане над 22/мин и не иска да ходи в болница, въпреки показанията за това и иска да „опита“ в къщи част от болничното лечение, може да започне кортикостероиди (КС): дексаметазон 6мг/ден или метилпреднизолон 32мг, или преднизон 40 мг, като нещата се подобряват до 5-и ден и се спира или се пие максимум до 10-ия ден. За тези, които имат финансова възможност, най-добре това да е съчетано с използване на домашен кислороден концентратор, който произвежда кислород и може да бъде закупен или взет под наем, но препоръчвам тези „опити“ да стават с компетентна лекарска помощ и на собствена отговорност. Наблягам, че от кортикостероидите има полза САМО, ако има нужда от кислород (т.е. при съчетание от задух и намалена сатурация) иначе вреди. В болницата лечението е същото (трябва да е, де…) като показанията за кислород и КС са същите, само че там има възможност за подаване на високи дебити кислород, може да се прилага и интубация с механична вентилация , не дай Боже, както и може да се менажират и други гадни животозастарашаващи състояния, вкл. и антибиотици, ако настъпят бактериални пневмонии, най-често от вътреболнична зараза.

6. АЛКОХОЛ (по настояване на интересуващи се) – едно малко качествено концентратче 30-40 мл или чаша вино, червено за предпочитане (вместо да се пие добавка резвератрол- „нема“ прилики, камо ли база за сравнение), не само че не вреди, но и релаксира най- малко и има положително въздействие в/у следващата точка.

7. ПСИХИЧНО ЗДРАВЕ
Отдайте се на себе си и близките си, но мислете за работата си или нова (временна) такава, защото без работа сме обречени, което и „отговорните“ трябва да имат предвид…

ЗАПОМНЕТЕ:
В света не съществува стрес, а само хора със стресиращи мисли.  Никой не е способен да предизвика в теб гняв или стрес. Само ти самият можеш да го сториш в зависимост от начина, по който възприемаш твоя свят.
д-р Уейн Дайър

Краткосрочният стрес засилва имунната система, но хроничният стрес има негативен ефект върху имунната система, което в крайна сметка допринася за изява на заболяване. Стресът повишава нивата на адреналина и супресорните Т-клетки, които потискат имунната система. Това потискане от своя страна УВЕЛИЧАВА РИСКА ОТ ВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ (и не само). Затова абстрахирайте се от негативните послания от медиите или ако не можете, просто не ги гледайте и слушайте. Те не се отнасят за мнозинството от Вас, да не говорим че са “изкривени“, за съжаление, вкл. и от „отговорни фактори“…. Защо, не мога да го проумея, но не забравяйте, че “ТУКА е ТАКА“… Тази фраза ще ви помогне много, за да нямате нереални очаквания от „отговорните“ и от здравната ни система.

Опитайте се да се занимавате с приятни неща – книги, музика, физическа активност, разходки, комедийки и т.н. Трябва да разчитате предимно на себе си и близките си и по-малко на „друго“, поради ограничените възможности на „другото“. Това се опитват да ви кажат “отговорните“, но не знаят как.

ЗАПОМНЕТЕ:
В 90%  ИЗХОДЪТ ОТ ТАЗИ КРИЗА ЗАВИСИ ОТ САМИТЕ ВАС.

ДАНО ВИ Е ПОЛЕЗНА ТАЗИ ИНФОРМАЦИЯ, може да я считате като Коледен подарък И ВЕСЕЛИ ПРАЗНИЦИ ВИ ПОЖЕЛАВАМЕ.

И споделяйте….. не само това писание, а по принцип….

 

Марияна Стракова

Създател, Автор, Редактор, PR, Организатор събития, Йога преподавател, Ментор, Пътешественик

Все още няма коментари

Оставете коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван.

Присъединете се към нашия бюлетин

no image

Mobile: +359878450065
E-mail: info@change-life.eu

Благодарим Ви за доверието!

Харесайте ни във Facebook