Четирите елемента на живота ни

„Този, който знае какви сладости и добродетели се крият в земята, водата, растенията и небето и е наясно как да стигне до тези прелести, е най-богатият и най-величествен човек на света.“ – Ралф Уолдо Емерсън

Въздухът, земята, огънят и водата са четирите основни елемента, от които се нуждаем всички.

Въздухът е дъхът на живота. В много езици думите за „дъх”, „вдишване” и „душа” са едни и същи. Това е диханието, което Бог е вдъхнал през ноздрите на Адам, Прометей – на първия човек и т.н. Вятърът зад гърба ти, зад твоите крила ти осигурява енергията, която ти е нужна, за да продължиш напред и да създаваш живот.

Земята представлява храната, истинското „отглеждане” на човека. Нуждаем се от подходяща „храна”, която да ни дава сили, както всяко нещо има нужда от своите „корени”, за да продължи да се развива. Земята ни дава сила и стабилност, основа, на която да се задържим в трудни периоди и бурни времена.

Огънят осветява мрака. Човек не може да стои в дъното на пещерата и да чака Слънцето да изгрее – трябва да се опита самият той да се превърне в светлина и да освети пътя на другите. Огънят ни осигурява топлина и удобство, но има нужда от въздуха, за да се разгори.  Осигурява ни жегата на страстта, но и ни принуждава да се отдръпнем, когато стане прекалено силен и има опасност да изгорим. Без чувства и емоции престоят ни тук, на Земята, ще бъде безсмислен и няма да знаем как да регулираме температурата на живота си. На това ни учи огънят.

Водата ще утоли жаждата ни, когато преживяваме тежки, сухи времена. Тя може да загаси пламналия високо огън, да омекоти земята и да подхрани всички живи същества. И нещо повече, водата разпръсква живот във всяко ъгълче на сътворението.

Elements_of_Life

Всеки от четирите първични елемента може да те унищожи или да ти даде живот. Твоето предизвикателство е да се научиш да поддържаш баланса между тях.

Из „Балсам за душата” от Д-р Бърни Сийгъл

Марияна Стракова

Създател, Автор, Редактор, PR, Организатор събития, Йога преподавател, Ментор, Пътешественик

Все още няма коментари

Оставете коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван.

Присъединете се към нашия бюлетин

no image

Mobile: +359878450065
E-mail: info@change-life.eu

Благодарим Ви за доверието!

Харесайте ни във Facebook