Ползи от редовното практикуване на йога

 

Защо да изберете йога и какви са ползите от редовното й практикуване? Как йога може да подобри живота ви и да изпълни дните ви с хармония, здраве, красота и настроение?

Йога е стройна система от специално разработени и внимателно подбрани принципи, техники и практики, които носят изключителни ползи и целят практическо самоопознаване, поддържане на тялото, ума и духа в хармония и баланс.

 1. Йога укрепва мускулите и подобрява гъвкавостта на ставите. Силата в съчетание с гъвкавост прави тялото устойчиво и балансирано.
 2. Йога повишава нивото на хемоглобина и червените кръвни клетки, които пренасят кислород към тъканите. Усукващите и обърнати пози в йога стимулират потока на кръвта в тялото като изпращат повече кислород към вътрешните органи и системи. Стимулирането на лимфната система подпомага борбата с инфекциите, унищожава раковите клетки и извежда токсичните отпадъци от тялото.
 3. Йога спомага за укрепване на костите като намалява нивата на стрес хормона кортизол. Остеопорозата извлича калция и други минерали от костите и пречи на изграждането на нова костна тъкан, в резултат на което костите стават крехки и лесно чупливи. Високите нива на кортизола излагат на риск имунната система, повишават кръвното налягане и инсулиновата резистентност. Освен това е свързан с тежка депресия и безразборно хранене, когато сте разстроени или ядосани. Тялото отнема тези излишни калории и ги разпространява под формата на мазнини в областта на корема, които допринасят за наддаване на тегло и повишен риск за диабет и инфаркт.
 4. Йога практиката намалява тревогата и депресивните състояния и води до значително повишаване нивата на «хормоните на щастие» в тялото – серотонин и ендорфин. Това променя качеството на личния живот  като поддържа добро настроение и позитивно отношение към случващото се около вас.
 5. Редовното практикуване помага да стопите излишните калории, да изградите правилно отношение към храната и да подобрите хранителния си режим.
 6. Йога подобрява обмяната на веществата, регулира хормоналния и енергиен баланс, забавя процесите на стареене.
 7. Редовното практикуване на йога подобрява координацията, концентрацията  и паметта.
 8. Йога помага да се справите с редица заболявания – артрити, гръбначни изкривявания, белодробни заболявания, сърдечни проблеми и др.
 9. Редовното практикуване на йога намалява значително инвестицията ви в прегледи и лекарства за сметка на прекрасно здраве, добър тонус, здрав сън, спокойствие, личностно израстване, самоусъвършенстване и удовлетворение.
 10. Йога ви учи да изведете най-доброто от миналото и да осъзнавате настоящето.
 11. Йога е най-вълнуващият път към нашия чист, искрен и красив вътрешен свят – отдалечава ви от шума и суетата на съвременния свят и ви изпълва с вътрешно спокойствие, баланс и ясна мисъл.
 12. Йога развива вътрешната ви сетивност, подобрява интуицията и комуникацията ви.
 13. Йога повишава емоционалната ви сила, като ви освобождава от умствените обръчи на неудовлетвореност, съжаление, гняв, страх, вина и цялостната ни борба със стрес, депресии и безсъние.
 14. Йога  помага да преоткриете и заобичате тялото си, да повишите самоуважението, самоувереността и самочувствието си, да живеете с благодарност, любяща доброта, съпричастност и прошка.
 15. Йога ви мотивира да направите промени в живота си и това може да се окаже в действителност най-голямото предимство. Йога може да бъде двигателят, който да ви помогне  да  преодолеете инерцията, да излезете от ограничаващите общоприети матрици, да се освободите от проблемни навици и да предприемете мотивиращи действия към отдавна планувана, но отлагана промяна.
 16. Йога ви помага да развиете емоционална интелигентност и да подобрите социалните си взаимоотношения, да отдавате най-доброто от себе си и да работите за вашата добра карма.
 17. Йога е подходяща за всеки – независимо от пол и възраст и подходящият момент, за да започнете,  е винаги тук и сега. Освен добрия физически комфорт, йога изпълва живота ви с любов, вдъхновение, ценни приятелства и истински стойностни преживявания.

Автор: Марияна Стракова

 

Научете още за Ползите от Йога за Децата

Ако се съмнявате в нещо от изброеното по-горе, оставете скептицизма и събудете любопитството си.
Не вярвайте на това, което другите ви казват. Повярвайте на себе си чрез личния ви опит, преживяване и откритие.   🙂

Запознайте се с нашия редовен ГРАФИК и изберете подходящото време и клас за вас. Очакваме ви!

Място на провеждане:
ул. Иван Перпелиев № 5 
Пловдивски Културен Институт
За информация: 032/664433 или 0884 777 050 – Рецепция ПКИ

Пловдивски Културен Институт  НАЙ-ДОБРОТО от НАЙ-ДОБРИТЕ в сърцето на града!

logo (1)

Все още няма коментари

Оставете коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван.