10 неща, които да помните за отровните роднини

Предполага се, че семейството трябва да бъде нашият сигурен рай. Най-дълбоката мъка, обаче понякога откриваме точно там.

Едно е да оставим токсични приятели или гаджета да си тръгнат (или сами да се разделим с тях). Често можем да открием съвети как да ги „разкараме”, но как стои въпросът с отровните роднини?
Повечето от нас не са в позиция просто да си тръгнат. Не чувстват, че това е нещото, което искат или че е правилното. Какво да правим тогава, когато член от семейството буквално разрушава живота ни с неговата токсичност? Как да се справим с чувството на задължение, обърканост, измяна и мъка?
На първо място трябва да приемете фактът, че не всяко семейство е здраво или може да се разчита на него, не винаги можете да се обадите на роднините си или да ги посетите. Не всяка семейна връзка е изградена на базата на взаимно уважение, любов и подкрепа.

Понякога „семейство” означава просто кръвна връзка. Това е всичко. Някои членове на семейството ни помагат да се издигнем, други ни дърпат надолу.
Второ: вие трябва да разберете, че отровните хора от вашето семейство може би преминават през труден период в живота си. Те може да са болни, хронично тревожни или да им липсва любов и емоционална подкрепа. Такива хора трябва да бъдат изслушвани, подкрепяни, обгрижвани (каквато и да е причината за техните проблеми, все пак понякога е нужно да се предпазвате от техните вредни навици).
Това, което трябва да имате предвид е, че всеки случай с токсични хора в семейството е различен, но във всички случаи има универсални принципи, които трябва да помним, заради самите себе си:

1. Те може би не са напълно лоши хора, но не са правилните хора, с които да прекарвате време.
Не винаги в основата на токсичните семейни връзки стои пренебрежението или имат за цел да са мъчителни. Някои от тях включват хора, на които им пука за вас – хора, които имат добри намерения, но са токсични, защото техните нужди и начинът им на живот ви принуждават да правите компромиси със себе си и със своето щастие. И колкото и да е трудно ние трябва да се отдалечим достатъчно и да си дадем пространство да живеем. Просто не можете да се саморазрушавате ежедневно заради някой друг. Ваш приоритет трябва да бъде вие да се чувствате добре. Това може да означава да прекарвате по-малко време с някого, да обичате някого от семейството от разстояние, да го оставите изцяло или временно, да се отдалечите от болезнената ситуация – вие имате пълното право да напуснете и да си създадете здравословно пространство само за вас.

14005

2. Токсичните хора често хитро се скриват зад пасивната агресия

Пасивната агресия приема много форми, но може да бъде описана най-вече като невербална агресия, която се проявява като негативно поведение. Вместо открито да покажат какво чувстват, някои от тях правят умели, дразнещи жестове насочени към вас. Вместо директно да кажат какво ги разстройва, те си намират незначителни и дребнави причини да ви нападат, а вие им обръщате внимание и се разстройвате. Това е очевидна ситуация на токсични взаимоотношения. Това показва, че такива хора не комуникират открито и чисто с вас. Имайте предвид, че никое разумно човешко същество не би изпитало нуждата да демонстрира пасивна агресия към вас, ако чувства сигурност да изрази себе си. С други думи, никой няма да има нужда да се крие зад пасивно-агресивно поведение, ако чувства, че няма да бъде осъден или критикуван за това, което мисли. Така че, ясно покажете на роднините си, че ги приемате такива, каквито са, че те не са длъжни да са съпричастни към вашите идеи и мнение, но ще се радвате да имате тяхната подкрепа. Ако ги е грижа за вас, с удоволствие ще ви я дадат или поне ще направят някакъв компромис. Ако пък откажат и продължат да бъдат пасивно-агресивни може би нямате друг избор, освен да създадете някаква дистанция (както споменахме в т.1)

3. Те ще се опитат да ви малтретират, ако им позволите

Непрекъснато чуваме за училищните побойници, но често много по-опасни са токсичните членове на семейството. Тероризирането никога не е ОК. Точка! Никой на тази Земя няма правото да ви напада, заради това, което сте като личност. За съжаление, някои хора просто няма да бъдат щастливи, докато не изравнят егото ви със земята и не го смачкат. Това, което трябва да направите е да имате дързостта да отстоявате себе си. Не отстъпвайте. Никой няма силата да ви накара да се чувствате малки, освен ако вие не му дадете тази сила. Изисква се голям кураж да се изправиш срещу враговете си, но още повече да се изправиш срещу семейството и приятелите си. Понякога малтретирането идва от невероятни места. Забележете как се отнасят към вас хората, които са най-близо до вас и внимавайте за удари под кръста. Когато е необходимо, опълчете им се, каквото и да ви струва, за да си дадете възможността да се развиете до това, което наистина сте.

4. Твърдението, че тяхното токсично поведение е ОК не е ОК.

Ако не сте внимателни, те може да използват лошото си настроение, за да получат специално отношение, защото… ами… просто изглежда по-лесно да ги успокоите, отколкото да слушате техните заядливи изблици. Не бъдете глупави. В такива ситуации краткотрайното спокойствие се равнява на дълготрайна болка. Токсичните хора не се променят, ако биват възнаграждавани за това, че не се променят. Точно в този момент трябва да решите да не се влияете от тяхното поведение. Престанете да се въртите около тях и да ги извинявате за тяхната непрекъсната враждебност. Не си струва да търпите непрекъсната драма и негативност. Ако някой от вашето семейство на възраст над 21 години не може да бъде отговорен, осъзнат, достоен възрастен, време е да стъпите твърдо на земята и да започнете да говорите.16d0930f9c31e5cc4052a25a42ce4f04

5. Не трябва да пренебрегвате себе си, само защото те ви пренебрегват

Грижете се за себе си ежедневно. Сериозно, ако ви се налага да живеете или да работите с токсични хора, тогава уверете се, че имате достатъчно време да останете сами, на спокойствие и да се възстановите. Ролята на „решителен, рационален възрастен” пред раздразнителния токсичен човек може да бъде изтощаваща и ако не сте внимателни токсичността може да ви зарази. Токсичните хора във семейството могат да отнемат съня ви, докато вие си казвате непрекъснато: „дали правя правилните неща?, наистина ли съм толкова ужасен, че те ме ненавиждат толкова много? Не мога да повярвам, че направи това! Толкова съм наранен!!” Мисли като тези, могат да ви измъчват със седмици, месеци или дори години. Понякога това е целта на този тип хора, да те подлудят и да те превърнат в единствения луд, защото много често те самите нямат идея защо се чувстват по определен начин и не могат да видят нищо друго, освен собствените си нужди ….. следователно техните действия и комуникация са безмилостни. Понеже вие не можете да контролирате това, което те правят, важно е да се грижите за себе си, да се поставяте в центъра, да се чувствате здрави и готови да живеете позитивно, изправяйки се срещу негативното, когато това се налага – предпазливостта, медитацията, молитвата и редовните упражнения вършат чудеса!

6. Ако тяхното отровно поведение прерасне във физическо, това е правен проблем, който трябва да бъде сигнализиран

Ако сте преживели яда от физическо оскърбление във вашето семейство и се опитвате да се примирите с нещата….. Ако сте простили и сте се преборили или дори ако при изразяването на огорчението ви се е стигнало до избухване, заради отровен гняв…… Ако сте прекарали години наред оповавайки  се на схващането за доверие и справедливост, макар да знаете в сърцето си, че тези красиви представи, върху които е изградена  стабилната любов, никога няма да се върнат……., особено ако вие ги поставяте като бариера пред насилник ……………… Вие сте ГЕРОЙ! Но сега е време да бъдете героят на вашето бъдеще. Достатъчно! Ако някой е физически насилник, той всъщност нарушава закона и трябва да поеме отговорност за последствията от своите действия.

7. Колкото и да е трудно, не приемайте тяхното отровно поведение лично

Проблемът е в тях, не във вас. Трябва да знаете това. Токсичните ви роднини вероятно ще се опитат да ви внушат, че по някакъв начин вие сте направили нещо грешно. Тъй като чувството за вина е доста голямо у повечето от нас, дори и леко загатване, че може би сме направили нещо грешно може да нарани нашата самоувереност и да промени решенията ни. Не позволявайте това да се случи и на вас. Запомнете, че голямата свобода идва, когато не приемате нищо лично. Повечето токсични хора влияят зле не само на вас, но и на всички други, с които те общуват. Дори и когато ситуацията изглежда лична – дори и когато вие изглеждате директно засегнат – обикновено това няма нищо общо с вас. Какво те казват и правят, мнението, което те имат, са базирани единствено на техните собствени мисли.

8. Да ги мразите за това, че са токсични носи само повече отрова в живота ви.

Както казва Ганди: „Око за око“ само ще ослепи целия свят”. Въпреки омразата, с която действа вашият роднина, никога не позволявайте тя да превземе сърцето ви. Борбата с омразата чрез омраза, само ви наранява още повече. Решите ли да мразите някого вие автоматично започвате да копаете гробове: един за врага и един за вас. Изпълнените с омраза хора са тези, които настояват, че всеки им дължи нещо. Прошката, от друга страна е за тези, които са достатъчно силни и достатъчно умни, за да продължат напред. В крайна сметка, най – доброто отмъщение е да бъдеш по-различен от този, който те е наранил. Най-доброто отмъщение е да живееш добре, създавайки любов в сърцето си.

618x346

9. Хората се променят и някой отровни семейни взаимоотношения могат да се променят в дългосрочен план

Когато доверието е изгубено (което се случва във почти всяко семейство в даден момент) трябва да се осъзнае, че то може да бъде възвърнато. Това предизвиква и двете страни в тези взаимоотношения да направят най-трудното нещо за своето израстване. Всъщност, този момент е усещането, че основата на вашите взаимоотношения е разрушена, че ви е дадена възможността да захвърлите моделите на поведение един към друг, които не са ви били полезни. Това е болезнено време и тежка работа, особено ако вярвате, че изгубеното доверие не може да бъде възвърнато. Ако сте наясно обаче, че доверието има възходи и падения през целия живот, вие ще бъдете по-способни да намерите сили да търпите, да чакате и да израствате заедно. Не може да го направите сами, трябва да го направите двамата заедно.

10. За съжаление, понякога всичко, което можете да направите е просто да оставите нещата и това е за добро

Всичко останало е вашият живот. Не можете да контролирате всяко нещо, което вашите токсични роднини ви причиняват, но можете да решите да не се изтощавате заради тях. Може да вземете решението да не оставяте техните действия и мнения продължително да нахлуват в ума и сърцето ви. И преди всичко, вие можете да вземете решението кого да допуснете близо до себе си утре и кого да оставите днес. В един идеален свят ние щяхме да сме способни да поправим нашите отношения с токсичните роднини, но както знаете светът не е идеален. Направете усилие и направете каквото можете, за да запазите нещата „невредими”, но когато трябва не се страхувайте да постъпите така, както е правилно за ВАС.

Автор:
Източник: http://www.marcandangel.com/2015/05/03/10-things-to-remember-about-toxic-family-members/#more-840
Превод: Марина Маркова

Марияна Стракова

Създател, Автор, Редактор, PR, Организатор събития, Йога преподавател, Ментор, Пътешественик

3 коментара
  1. Много точно сте ги написали нещата! И най-вярното е, че такива хора трябва да се оставят, като не им се обръща внимаие. Много е трудно, много нерви ми костваше, но това е истината. Дори това да са твоите родители! Много боли, но по-малко боли, ако не им обръщаш внимание. Повярвайте ми!

  2. Много ми помогна тази статия. Разбира се, притеснително е, че токсините роднини винаги намират следващата жертва.

Оставете коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван.

Присъединете се към нашия бюлетин

no image

Mobile: +359878450065
E-mail: info@change-life.eu

Благодарим Ви за доверието!

Харесайте ни във Facebook