За женското начало, приемането и как да привличаме всичко, което пожелаем

Какво представлява женската енергия? Защо е важно да бъдем жени не само на повърхността, но и дълбоко под кожата си, и да го излъчваме? Как да стане това и какво ни блокира?

Качествата на женската енергия не отговарят съвсем на идеалите на модерното общество, в което високо се цени действието, амбицията, неуморимият стремеж, т.е. все съответствия на мъжкото начало. Още от малки ни учат, че трябва да бъдем пробивни, да успеем, да бъдем независими и да успеем в живота, все прекрасни качества, разбира се, ако не са за сметка на загубата на женската ни идентичност. Не е учудващо, че повечето жени смятат, че собствената им женска енергия е „по-нисша” от тази на мъжете, така както е по-добре да си активен вместо пасивен, да отстояваш себе си, отколкото да отстъпваш. Много често чуваме фразите „Бъди мъжко момиче” или „Тя е силна жена”, без дори да се замисляме от натиска, който тези социални шаблони оказват върху жените и това, че тихомълком ги лишават от женската им идентичност. И не само, социалното чувство „вина” свива гнездо в женските души и държи затворени чувствата им, уязвимостта им, женските им инстинкти и нужди. Така например, току-що родилата жена се чувства притисната веднага да започне работа (Ян-принципът), вместо да се отдаде на грижата за детето си, което в конкретния период е истинската й задача. Ако ние, съзнавано или не, не се чувстваме комфортно в кожата си на жени, в пола си и тайничко желаем да бъдем мъже, как би могъл един мъж да се чувства комфортно в нашата енергия? Както и ако смятаме, че женствеността е по-скоро нещо, от което искаме да избягаме, нещо, което ни пречи да успеем в живота (по-точно в обществото), как да очакваме, че един мъж би искал да се задържи край нас?

Получава се така, че или не можем да получим това, което искаме, колкото и да се борим, или го получаваме, но все не ни е достатъчно. Оплакваме се от липса на истински мъже, които да ни накарат да се чувстваме ЖЕНИ. Не се чувстваме уверени в себе си и това се отразява на взаимоотношенията и социалните ни контакти. На моменти ни въвлича вълна от негативни емоции и цялостна неудовлетвореност, напук на професионалните ни успехи. За да ни напомни, че имаме нужда да се върнем… към себе си.

Женска и мъжка енергия

Според източните учения силите на Небето и Земята са двата основни принципа, които проникват във всичко. Индуиското учение ги нарича Шива и Шакти, даоизмът съответно Ин и Ян, а в Тибет те са известни като Яб и Юм. Така слизането на Ян-енергията от небето създава обърнатата навън форма на мъжкия полов орган, наричан в традицията лингам, а с изкачването нагоре земната енергия Ин създава обърнатата навътре форма на женския полов орган, йони. Женската и мъжката енергия всъщност са двете сили, движещи живота. Те се нуждаят една от друга, за да съществуват. Нито едната от двете не е повече или по-малко от другата, а се взаимодопълват. Много важно е да се уточни, че както в мъжа има Ин енергия, така у жената –Ян, но едната е преобладаваща.

Женската енергия или женското начало по същността си е пасивна, приемаща и взимаща. Нейни основни характеристики са пасивността, влажността, студът, водата и Луната. Жената носи в себе си един неизчерпаем източник на Ин енергия, която се активизира чрез сексуалната възбуда. Според Мейбъл Ям („Сексът и съвършеният любовник”), женският оргазъм укрепва жизнената енергия, подобрява здравето и удължава живота на жената.

Мъжката енергия от друга страна е свързана с действието, постигането на целите и даването. Мъжкото начало се асоциира с активността, денят, сухотата, Слънцето и огънят. Според Ям мъжката сперма е носител на мъжката жизнена енергия и физическо здраве и е нужно тя да бъде компенсирана с еквивалентно количество Ин енергия от жената, за да не отслабне. Така в удовлетворяващи сексуални отношения мъжът ще укрепи своята жизнена същност, а жената ще стимулира своята ин същност.

Когато мъжката Ян сила и женската Ин сила се обединят, те създават живота във Вселената.
Мейбъл Ям

Така докато женската енергия е пасивна, приемаща и обгръщаща живота като вода, мъжката енергия е активна, амбициозна и контролираща. Тези две жизнени енергии трябва да се балансират една друга, защото всяка крайност е разрушителна. Ако мъжът е с дебалансирана Ян енергия, той е обладан от стремеж за постигане на цели и амбиции, но никога не е удовлетворен. Това е стереотипът на работещият твърде много бизнесмен, който не може да се отпусне и да релаксира. От друга страна, при жената дебалансираната Ин енергия води до хедонизъм, присъствие в настоящето, но без цели и посока в живота. Например, двайсетгодишното момиче, пристрастено към купони, дрога и зависимо от хората около себе си.

Това, което не забелязваме все повече в себе си и около нас е всъщност размяната на доминантната енергия между половете, което създава други два модерни стереотипа: на „независимата работеща жена” и на „твърде емоционалният зависим мъж”. Работата на стереотипите всъщност е да ни контролират и да ни затварят в предвидими модели. Опитвайки се да отговорим на социалните очаквания към нас, ние пропускаме важни аспекти от себе си. Не-приемайки и не-развивайки личността си и изграждайки един Фалшив-Социално-Угоден Аз, не е учудващо, че не успяваме да изградим удовлетворяваща връзка нито със себе си, нито с другите.

Добрата новина е, че това е поправимо. По всяко време. На всяка възраст. Винаги.

Сексуална полярност

Всеки е чувал изразът, че противоположностите се привличат. А дали това е поредният стереотип? Естествено. По отношение на енергийния поток обаче съществува известно припокриване с истината. Във взаимоотношенията, мъжете, които са в хармония с Ян принципа се стремят и биват привлечени от жени, които са на другия полюс, т.е. „са различни от тях”. Това са жените с балансирана женска енергия. И обратното. Мъжете с дебалансирана Ян енергия ще изберат жена с преобладаваща Ян енергия или да бъдем по-точни, те ще чакат жената да направи първата стъпка и да ги избере. Това се отнася еквивалентно и по отношение на жените. Поради сексуалната полярност. Противоположностите в този конкретен случаи наистина се привличат. Полярността е от съществено значение за появата на сексуалния магнетизъм, с чиято енергия започва всяка връзка. Ако една жена е твърде в мъжката енергия или настоява прекалено „да се оправя сама“ (стереотипът на независимата жена), мъжът постепенно става не особено заинтересован. В последствие жената ще засили своята Ян и ще стане още по-настъпателна, а мъжът още повече ще се отдръпне и интересът му постепенно ще намалее драстично (стереотипът на страхуващия се от обвързване мъж). И това не е, защото мъжете са слаби или уплашени от т.н. „силни жени”, както в последните години е прието да се казва (може би благодарение на феминизма). Просто енергийно мъжете се привлечени от женствеността, както положителния полюс е привлечен от отрицателния. И това е в синхрон с естествения енергиен поток, както и със самата природа.

А дали между тази полярност има някакво средно положение? Това би звучало повече като приятелство без страст, романтика и сексуално привличане. Дали това е възможно по принцип, е много дълга тема, която не е обект на тази статия. Но по отношение на връзките, това ли е връзката, която наистина искаме? Това е по-скоро риторичен въпрос. Естествено, че не!

Какво се случва с женската ни енергия?

Повечето жени са забравили за своята женска сила или упорито отказват да я използват. И тук не става дума за т.н. стереотип какво е женственост (например, носене на рокли, високи обувки; бездейност, неинициативност и т.н.), защото това е крайност на преобладаване само на женската енергия у една жена, както споменахме по-горе.

Не трябва да забравяме влиянието на несъзнавано наследените модели в семейството. Например, моделът за това „каква трябва да бъде жената” получаваме, копирайки цялостното поведение на нашите майки. Това се отнася и за мъжете, които несъзнателно запечатват „мъжкия” модел от бащите си. Така ако майка ни е женствена (и не сме в конфликт на противопоставяне с нея) вероятно и ние сме в естествен контакт със Ин същността си. Ако сме получили от майка си модел с преобладаваща Ян енергия, вероятно това се е превърнало в стереотипа, който се опитваме да следваме в живота си. Има много вариации по отношение на половата идентификация. Например, има много случаи на жени, които са се идентифицирали с Ян енергията на бащите си или искат да бъдат мъже, за да запълнят неудовлетворен родителски копнеж за син и т.н. Примерните ситуации са много. Резултатът един – не сме в синхрон със себе си!

Можем ли да се доверяваме?

Ако някога сте танцували салса, кизомба, танго , валс или какъвто и да е друг танц, включващ мъж и жена, движещи се в такт и с определени стъпки, вероятно разбирате идеално за какво говоря. Можем ли да се оставим да бъдем водени? Можем ли да следваме посоката, която ни задава мъжът? Ако се опитваме ние да задаваме посоката или постоянно му правим забележки и се изнервяме от „непохватността му”. Ако ние повеждаме ръката му и инициираме вместо него поредната фигура или комбинация, ще разберем част от объркването, неразбирането и отчаянието, което изпитват партньорите в една енергийно небалансирана двойка. Можем ли да се доверяваме – на себе си, на мъжа до нас и като цяло на мъжете? Това е тема, която трябва да изследваме в дълбочина в себе си, ако искаме да си върнем обратно баланса и да позволим на мъжа да бъде такъв, какъвто е – мъж.

Всъщност това умение – да се довериш и да се оставиш да бъдеш водена, е едно от нещата, които мъжете жадно търсят в една жена. Представете си един „нормален” мъж, който иска да води във връзката, т.е. иска да бъде даващ, грижещ се, силен и т.н. Това означава, че жената трябва да бъде приемаща, да позволи на мъжа да я води, т.е. да бъде в съгласяваща се роля. Това в никакъв случаи не означава, че жената не трябва да има мнение или не трябва да изразява желанията и нуждите си. Напротив, това е изискване пред личностното развитие и развитието на двойката. Просто няма как и двамата да водят, тъй като вероятността да се отведат в съвсем различни посоки, в следствие на множество конфликти е твърде голяма. Съвсем природно и в унисон с енергийната комуникация, мъжът няма как да бъде привлечен от жена, която е точно като него, т.е. в Ян енергията. Така да се оставиш да те водят, да се довериш се базира на принципа на любовта, защото в съответствие с женския принцип ние знаем какво наистина е от значение в една връзка – не да бъдеш прав, а да бъдеш щастлив. И разбираме, че много често не можем да имаме и двете.

Можем ли да приемаме?

Както женствеността, така и уязвимостта, макар да звучи парадоксално, имат изключителна мощ. Мъжката енергия желае да защити и да обслужи женската енергия. Най-красноречиво това се изразява в факта, че мъжът иска инстинктивно да направи жената до него щастлива. Много често мъжът в желанието си да даде, т.е. да изпълни функцията Ян, иска да помогне на жената, да я отмени в някои по-силови действия, усещайки и искайки да бъде в услуга на жената. Но съвременната независима жена избира да не приеме неговата помощ, защото „може и сама”. Това полово противопоставяне понякога ненужно обърква взаимоотношенията, тъй като мъжът, чувствайки се перманентно ненужен най-вероятно ще намери друга жена, която ще оцени по-друг начин неговото желание да бъде мъж в Ян енергия. А от друга страна, жената се блокира като не изразява естествения си копнеж просто да бъде жена, която приема от мъжа, и съответно изпитва огромна неудовлетвореност. Но понякога убежденията, които имаме са толкова силни, че ни пречат истински да се отпуснем и да се оставим да бъдем жени. Това изисква допълнителна работа с блокиращите ни убеждения. Може да прочетете повече за това тук

Можем ли да обичаме безусловно?

Безусловната любов съответства на сърдечната чакра в Системата на чакрите. Както жените, така и мъжете могат да имат блокажи, които да възпрепятстват достъпа до този източник на светлина и приемане.
Жена, която е в синхрон със своята Ин енергия е тази, която може да обича безусловно. Не само мъжа до себе си, но и целия свят. Повечето жени обаче просто не го правят. Няма да е грешка да кажем, че светът страда от липса на женска Ин любов. Тя не е лесна за отдаване. Нужно е първо да се научим да обичаме сами себе си, да се отдадем сами на себе си и на собствената си природа, за да може, свързани с този неизчерпаем източник, да се отдадем на мъжа безусловно, на децата си и на вселената. Може да се каже, че една от основните роли на женствеността е да се отвори, да получи и най-вече да отдаде любов. Не винаги това е толкова лесно, колкото звучи. Много от нас не умеят нито да отдават, нито да получават любов. Отварянето за любовта е дълъг път, през който всеки ден учим себе си и другите чрез любовта си, която е наша естествена дарба и лек.

Женската енергия не е свързана с това как изглеждаш

Енергията не може да бъде видяна. Тя не е свързана с външната красота или с добре поддържания външен вид. Ако една жена с преобладаваща мъжка енергия се облече с рокля и високи токчета, това няма как автоматично да я направи женствена. Съществена тук е енергията и мъжете не могат да бъдат заблудени. Те ще усетят настъпателната Ян енергия на тази жена, например в леката агресия, с която говори и се движи. Те ще го усетят във всяка дума и в цялостното й присъствие. И ако една жена се чувства повече като мъж, това няма как да остане незабелязано. Така тя, играейки роля, която не й е присъща, вместо да се чувства в силата си като жена, ще се чувства изтощена, по-малко привлекателна и без контакт със себе си. Това неизменно рефлектира в способността й да привлече и задържи вниманието на противоположния пол.

И все пак, промяната на външния вид към по-женствен е една прекрасна първа крачка към по-голямата промяна – на приемане на женствеността като цяло. Всички знаем какво първо променя жената, когато се чувства неудовлетворена – прическата, маникюра, гардероба и т.н. Тя често започва от външния вид, защото малките промени отвън наистина започват да ни обновяват малко по малко отвътре. Това е нашето място за експерименти, но не като тези от тийнейджърството, които целяха да отговорят на въпроса „Кой съм аз?“ и си бяха чист бунт. Тези експерименти са с цел да открием какво точно ни харесва, какъв е нашия женски стил, какво е посланието на нашата женственост. Отговорът на въпроса какво точно представлява женственият външен вид, може би е различен за всяка жена, така както всяка жена има своите преливащи нюанси и уникална женственост. И по отношение на външния вид не трябва да забравяме, че ние сме флуидни реки и се променяме. Женствеността е излъчване, което идва от приемането на себе си, формите си, кожата, годините си и т.н., но най-вече от любовта към себе си и от радостта, че сме жени в този живот.
Тази радост не може да бъде изиграна, или я има, или не, така че нека искрено се порадваме на този скъпоценен дар!

Как да започнем?

Може да започнем този дълъг процес с няколко лесни стъпки, които може да правим всеки ден. Така малко по малко ще направим живота си по-цветен, по-смислен и по-щастлив. Много важно в процеса на осъзнаване на женската ни енергия да отделяме по половин час на ден за себе си и да правим това, което сърцето ни иска. Например:
· Движете се! Ин е плавно и постоянно движеща се енергия. Винаги променяща се и извиваща се. Не случайно танците са толкова вътрешно присъщи на жените. Ние сме създадени да се движим и да танцуваме! Чрез движението на тялото задвижваме енергията си и я усилваме.
Свалете панталоните! Панталоните и дънките, които толкова много обичаме всъщност затварят и ограничават женската ни енергия, чиято природа вече казахме, е едно постоянно движение. От друга страна, носенето на дълги поли и рокли ни помага да се свържем с енергията на земята и да увеличим жизнеността си и енергията си като цяло.
Поглезете се! Отпразнувайте своята женственост с парче шоколадова торта, дантелено бельо или с посещение на Pole Dance! Глезете вътрешната си Богиня редовно, за да може тя да разцъфти като цвете!

Правете си комплименти! Забелязвайте малките прекрасни промени, които се случват във вас и се поздравявайте за това, заслужавате най-доброто отношение… от себе си! Интересното е, че променяйки отношението към себе си към по-приемащо и любящо, постепенно ще усетим тази промяна и в отношението на другите!
Възхищавайте се на женствеността и на другите жени! Това е естествено последствие от приемането на собсjвената женственост и любовта към себе си! Ако приема Богинята в мен, аз приемам Богинята във всяка жена, защото ние сме Едно!
Прекарвайте време само с жени! Споделянето на приятно време с други жени презарежда енергийните батерии, позволява ни да бъдем истински, да споделяме, да даваме подкрепата и обичта си една на друга. И това е страхотно!
Оргазми-райте! Докато мъжете се изчерпват енергийно от твърде честото еякулиране, при жените е точно обратното. Ура!
Приемайте! Получавайки любов, енергия, внимание всъщност женската ни енергия се презарежда. Може да приемем енергия чрез секс, но и по много други начини, например чрез масаж, прегръдка или мил жест на някой, който ни обича. Или като приемем комплимент с усмивка, защото знаем, че го заслужаваме!
Свържете се! Жените се свързваме предимно чрез вербалната комуникация, което прави приоритет общуването за нас. Чрез него повишаваме енергията си!
·Създавайте! Творчеството ни помага да се свържем с непознати аспекти от себе си и да ставаме по-автентични и цялостни. Не е нужно да рисуваме или да пеем, може да построим къщичка за птици. Женската ни енергия ще ликува!
· Обичайте! Отделяйте специално време, в което просто да изразявате и дори да съзерцавате в себе си любовта към себе си, мъжа до вас и целия свят! Преставете си любимите хора и оставете енегията на любовта да изпълни сърдечната ви област и постепенно да залее цялото ви тяло!

Женската енергия е една от най-мощните сили на земята. Както не винаги този, който крещи, знае истината, така и женствеността притежава не толкова явна, но изключителна задвижваща мощ. Ако желаеш да привлечеш мъжа, съответстващ най-много на душата ти или ако желаеш да получаваш, просто ДА ПОЛУЧАВАШ от живота всичко, от което имаш нужда, тогава трябва да стъпиш върху източника си на женска енергия. Това означава на първо време да започнеш да приемаш, да обичаш, да бъдеш в Ин енергията. Да привличаш това, което искаш, без да правиш активно действие. Това естествено звучи невероятно, но защо не?! Естествено в повечето случаи ни предстои дълъг процес на осъзнаване и промени, на опознаване на собствената ни същност и природа.

Понякога този процес започва да изважда наяве страховете и травмите ни. Но резултатът си струва! Със сигурност!

Автор: Екателина Кьосева, психолог
Източник: https://thecycleofbliss.blogspot.bg

Диляна Петрова

Автор, Редактор, PR специалист, Дизайнер, Организатор събития, Пътешественик

1 Comment
  1. Прекрасна статия , много благодаря. Дори когато чета се чувствам прекрасно….както и виновна , че толкова дълги години съм проявявала мъжка енергия…

Оставете коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван.

Присъединете се към нашия бюлетин

no image

Mobile: +359878450065
E-mail: info@change-life.eu

Благодарим Ви за доверието!

Харесайте ни във Facebook