Лунна Садхана – женска практика за синхронизиране с Луната

Вгледайте се в света около вас и осъзнайте съществуването на множеството ритмични цикли. Налице е 24-часовия цикъл на слънцето, създаден от въртенето му около земята – денят се превръща в нощ и нощта преминава отново в ден. Помислете за цикличността в смяната на сезоните: зимните снегове се топят, семената покълват, слънцето разпръсква лъчите си в топъл летен ден, а листата започват да съхнат, падат и с подухването на ветровете да отплават надалеч. Цикълът на живота и старостта също е ритмичен: от сладкото бебе, през амбициите на тийнейджъра и съзрелия възрастен, до съзерцателната природа на старите хора.

Аюрведа е практика на наблюдаване ритмите на природата и синхронизиране в съответствие с тях. Лягайки и събуждайки се в подходящите за това часове, ние всъщност почитаме цикъла на слънцето. Със започването на различни хранителни режими и диети, ние признаваме прехода от един сезон в друг. Почитаме фазите на живота с учене като деца, стремейки се към амбиции като зрели хора и отдадени на съзерцателно наблюдение като възрастни.
Бидейки жени, ние притежаваме допълнителни сетива за ритъм, които ни свързват с циклите на луната. Всеки месец тялото на жената има способността да се очиства и подмладява чрез менструацията.

thanksgiving

По време на новолунието, когато слънцето осветява само обратната страна на луната и тя е невидима за нас, е добре жените да обърнем поглед навътре към себе си. Вярва се, че в новолуние енергията на жената е в най-ниската й точка. За да опази жената благосъстоянието си се препоръчва да прекарва времето си в тишина, покой и размисъл.

Съответно при пълнолуние, енергийно жените сме в най-високата си точка. Това е препоръчителното време за външна експанзия, включване в социалната сфера, както и за завършване на дългосрочни проекти. Аюрведа учи, че тази цикличност на енергията съществува във всяка жена, за да я накара да се свива и расте между преживяванията на самостоятелно проучване, и взаимодействието с външния свят.

В Аюрведа, Шакти праната на всяка жена се намира в утробата – това е силата й, и тя и въздейства на всяко ниво от нейното здраве. Циклите, свиването и растежът, естественият емоционален поток на женствеността се считат за свещени. Аюрведа учи, че в ДНК на жената е кодирана характеристиката да бъде емоционално същество, което се колебае в емоционалните си преживявания. Тази емоционалност е това, което я прави красива и специална. Тя поражда нейната психическа природа, синхронизира я с космоса и е причина за нейната интуиция, и емпатия.

По време на новолуние, естественият период на менструация, жените сме поканени да се възползваме от свещеното си време за естествено пречистване като се отдръпнем и навлезем навътре, отдадем се на медитация, въздържаме се от интензивни дейности и си позволим почивка. Циклите, свиването и растежът, естественият емоционален поток на женствеността се считат за свещени Днешното модерно време изисква от повечето от нас да обърнем гръб на този красив процес. Интересното е, че благодарение на модерната култура най-истинното обстоятелство, което прави една жена свещена, се приема за неудобство. Това кара много млади жени да се срамуват и дори отвратят от естествените процеси в тялото им. Всичко това допринася за объркването по отношение на емоционалния ритъм, през който преминава една жена всеки месец.

Жената притежава уникалната естествена способност ежемесечно да освобождава токсини, емоционални и физически блокажи, които не са й необходими повече. С менструацията по време на новолуние, тялото й пречиства и подмладява себе си. Ако като жени не се възползваме от това време, застрашаваме жизненоважната Шакти прана, която се намира в нас. По този начин нарушаваме енергийните си нива и се отдалечаваме от синхрона с интелигентната, естествена природна хармония, която се опитва да ни води.

Пълнолунието също има своите енергийни предимства. То ни призовава за действие, нови проекти, преодоляване на препятствия и използването на външни енергии. Като се възползваме от тези естествени цикли на покой по време на новолуние и активност по време на пълнолуние, ние увеличаваме Шакти прана, и подобряваме вътрешната си хармония.

Общи практически съвети за лунния цикъл

Новолуние
Прекарайте допълнително време в тишина и спокойствие. Почивайте, яжте обикновени храни и се въздържайте от прекомерно готвене. Използвайте дневник и практикувайте самонаблюдение, задавайте си въпроси с поглед обърнат навътре. Новолунието е най-подходящото време за задаване на намерения за останалата част от месеца.

Периодът между новолуние и пълнолуние
В този период намеренията, самоанализата и вътрешните размишления осъзнати в новолуние, започват да се оформят с пълна сила. Всяка вечер луната нараства и всяко натрупване представлява различен аспект на божественото женско начало във всяка от нас. Смята се, че когато луната се напълни тя, а с това и тялото ни, притежава всички атрибути на женската енергия.

Времето между новолуние и пълнолуние символизира и пътуването на узряване на яйцеклетката. Ангажираните в практиката на наблюдение на луната жени ще открият, че техните менструални цикли се пренасочат към тези на луната – менструират с новолуние и овулират с пълнолуние.

Пълнолуние
Пълнолунието е кулминацията на външното, видимо изразяване на семената посети по време на новолуние. Ако е имало негативни натрупвания и впечатления по време на новолунието, сега е оптималното време за ритуалното им освобождаване. Това е и времето в което да изречете на глас писмените намерения, за да ги утвърдите. Според Аюрведа, пълнолунието е периода, в който енергията на жената е най-силно проявена, така че възползвайте се от това време максимално.

Автор: Monica Yearwood – Аюрведа специалист, собственик на Hamsa Ayurveda Lifestyle Center в Чикаго.

Марияна Стракова

Създател, Автор, Редактор, PR, Организатор събития, Йога преподавател, Ментор, Пътешественик

Все още няма коментари

Оставете коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван.

Присъединете се към нашия бюлетин

no image

Mobile: +359878450065
E-mail: info@change-life.eu

Благодарим Ви за доверието!

Харесайте ни във Facebook