Игнажден е …

Игнажден е един от големите зимни празници, който предхожда Коледа. Другите названия на този празник са Игнат, Млада година.

На този ден имен ден празнуват Пламен, Пламена, Огнян, Игнат и др.

Според народното поверие на този ден е началото на новата година, затова в някои области на България го наричат Нов ден. И понеже е нова година, много важно е какъв човек ще влезне пръв в къщата, добър или лош. От това зависи каква ще е цялата година. Човекът, който пръв влиза в къщата, се нарича „полезник“. На него домакинята дава игнатово кравайче и той сяда начело на трапезата. Рано сутринта на Игнажден жените наклаждат огъня, слагат гърне с вариво и приготвят тесто за хляб, от което омесват колаци за всеки член на семейството и един колак, който оставят за Бъдни вечер. На Игнажден се приготвят също така малки гевречета („подкови“), поръсени със сусам. От Игнажден до Коледа младите и нераждали жени не работят, за да раждат по-леко. В различните краища на България съществуват различни обичаи, свързани с този празник. В Източна България например сутринта на Игнажден стопанката дава на кокошките кадено жито, което разпръсква в кръг. Според поверието през новата година кокошките ще се множат и няма да ходят по чуждите дворове.

На този ден не се дава нищо в заем, за да се запази изобилието и плодородието в семейството. Преди изгрев слънце на празника се почистват и комините на къщите. Саждите се хвърлят на кръстопът или на двора, за да няма бълхи през лятото. В Югозападните краища на България в огнището се запалва специално отрязано дъбово или крушово дърво, което трябва да гори до Йордановден (6 януари).

Усмихнете се и  благодарете  за този ден и всички позитивни неща, които ще видите, осъзнаете и направите. Вземете съзнателно решение да не се поддавате на мрачни мисли, а да  изпълните деня си с добронамереност, светлина и удоволствие.

Отворете днес най-съкровеният дом – сърцето си и го изпълнете с радост, прошка, благодарност, обич, вяра, надежда, вдъхновение …

Осъзнайте силата, красотата, любовта, куража, волята, упоритостта, искреността, чистотата, които носите дълбоко скрити в него. Отговорите на всичко истински важно и ценно за нас  са точно там. Способността истински да обичаме и подкрепяме другите, е възможна само, когато обичаме и подкрепяме себе си.
Оставете далече съмненията, страховете, чуждите примери и вярвания. Ние не сме това, което изглеждаме, нашата работа, притежания и постижения. Ние сме това,  което вярваме за себе си и начина, по който се чувстваме. Бъдете уверени в своята уникалност и необятност, радвайте се на малките неща и си дарявайте елексира на благодарността към всичко. Следвайте сърцето си и пазете ярка светлината на духа!
Красиви и споделени празнични дни!

Марияна Стракова

Създател, Автор, Редактор, PR, Организатор събития, Йога преподавател, Ментор, Пътешественик

Все още няма коментари

Оставете коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван.

Присъединете се към нашия бюлетин

no image

Mobile: +359878450065
E-mail: info@change-life.eu

Благодарим Ви за доверието!

Харесайте ни във Facebook