Тимусът: Седалището на човешката душа

Тимусът ни като че ли умира с възрастта. Можем ли да спрем това? Нашето физико-енергийно тяло се снабдява с жизнена енергия чрез редица основни и второстепенни чакри. Всяка от тях подхранва и регулира определена област от нашето същество. Една чакра, за която се говори по-рядко от най-често споменаваните седем основни, е тимусът или по-висшата сърдечна чакра. Той е разположен по средата между сърдечната и гърлената чакрая, зад гръдната кост. В литературата ще откриете, че е изобразяван в меко розово, синьо или бяло.

Физическият тимус
На физическо ниво, висшата сърдечна чакра, наричана още възнесена сърдечна чакра, е свързана с един интригуващ орган: тимусната жлеза. Последният е част от нашата лимфна система и се е заклинил между сърцето и гръдната кост. Неговата важна работа е да подкрепя нашия имунен отговор чрез производство на Т-левкоцити. Тези бели кръвни телца изпълняват две основни задачи. Първо, те разграничават безобидните клетки на тялото от вредните патогени.
Второ, те отблъскват патогените. Тимусът е най-активен по време на детството и юношеството, когато доставя на младия организъм пълния репертоар на Т-левкоцитите, от който ще се нуждае в живота. След това Т-клетките се разпределят в лимфната система, където очакват бъдещото им използване. Към края на пубертета тимусът достига своя максимален размер и тегло.
По време на зрелостта той възстановява производството на Т-клетки и върви към атрофия. След като престане да работи, обикновено към около петдесет годишна възраст, трябва да се справяме с каквото е оцеляло от Т-клетките в нашето тяло за борба с болестите. Когато достигнем старост, тимусната жлеза фактически се е разпаднала в околните тъкани.

Преодоляване на клетъчната деменция
Този разпад се нарича тимусна инволюция. Ние, хората, го изживяваме заедно с всички други гръбначни на планетата: бозайници, птици, земноводни, риби и влечуги. В резултат на това имунната ни реакция намалява с възрастта. Ставаме по-податливи на инфекции, рак и автоимунни заболявания, което се случва, когато недостатъчно проницателните левкоцити разрушават собствените ни клетки, защото ги приемат за патогенни нападатели.
Нашите Т-клетки изглежда имат нещо като клетъчна деменция. Очевидно производителността на тимуса зависи в голяма степен от хормоналната среда. Изследванията показват, че хормоналната екосистема на възрастния човешки организъм, която е различна от генерираната от детското тяло, причинява постепенна дегенерация на тимусната жлеза. Външните стресови фактори като недохранване, психологически кризи или внезапни травми могат да предизвикат тимусна инволюция, вероятно чрез хормоналните сътресения, които тези ситуации предизвикват.
Като се има предвид чувствителността на тимусната жлеза към хормоналните промени, някои течения в медицинските изследвания задават въпроса дали атрофията на тимуса може да бъде спряна или дори обърната чрез хормонална терапия. Въпреки това, малко се знае за дългосрочните ефекти и биохимичните последици от такива интервенции. Вероятно биха призовали повече дяволи, отколкото могат да се отърват.

Поддържане на тимуса
Интернет е пълен със статии, които твърдят еуфорично, че контролирането на тимусната жлеза е равносилно на притежаването на извора на младостта. Все още липсва авторитетно доказателство. Защо тимусната жлеза се отказва изобщо да служи, когато на пръв поглед би било най-добре да остане напълно активна през целия живот, е обект на обсъждане.
От една страна може да се твърди, че ако тимусната инволюция е била предпочетена от толкова много различни видове в животинското царство, трябва да има значително предимство, което науката просто още не е открила. От друга страна няма да бъде първият път, когато човешките същества подправят биологията си и удължават живота си чрез изкуствени средства. Може ли нашата тимусна жлеза да оцелее и да ни облагодетелства за по-дълго време, ако разберем как да й осигурим по-добра поддръжка?

Енергийният тимус
От холистична гледна точка, човешкото здраве се отнася до повече от биологичните взаимодействия. Ние сме енергия, включително и нашите физически тела. Енергийно тимусът е свързан с висшата сърдечна чакра, която често се описва като „седалище на душата”. Тя представлява трансперсоналният аспект на сърцето, т.е. безусловната божествена любов. Безусловната любов е свободна от его, затова здравото висше сърце улеснява духовния растеж и дълбоката вътрешна трансформация.
Отварянето на нашата тимусна чакра увеличава нашата готовност да прощаваме и да проявяваме състрадание. Отключването й съответства на отварянето на прозорец, за да може душата ви да работи в материалния свят. Често хората, които влизат в контакт с възнесеното си сърце, ще желаят да споделят своите дарби с другите, защото, като съдове за божествена любов, те също усещат как това се излива от тях като вода от извор.
Всъщност актът на даване винаги произхожда от сърцето. Нашият език показва, че знаем това интуитивно, както показват фрази като „Аз ви давам това от цялото си сърце“. По този начин лечителската работа и други начини за даване на любов естествено се преследват от тези с отворено възнесено сърце. Материално даваме с ръцете си, които са енергийно свързани със сърцето. Ние използваме ръцете си, за да осигуряваме нашите близки, изработваме подаръци за тях, храним ги, утешаваме ги и ги галим.
В различни времена и култури са разработени многобройни методи за полагане на ръце за изцеление, а ръката е смятана за символ на божествената защита и благословия. Ръцете ни са най-използваният инструмент за разпространение на многобройните изрази на любов, идваща през сърцата ни от Източника.
Някои твърдят, че тимусната чакра реагира особено добре на звукова терапия, като се има предвид близостта до гръдната кост, която действа като звукова платка и усилвател на акустични вибрации. Ако погледнем назад към десетките хиляди години, през които костта е била предпочитан материал за производството на музикални инструменти, заради своите резонансни характеристики, можем да видим, че идеята има своя смисъл.
Тя е отразена и в различни народни приказки, които изглежда са се развили от един и същ основен сюжет: гръдната кост на младежа, който е бил удавен от брат си в състезание за любима жена, е превърната в арфа, която по-късно пее истината за извършено братоубийство. Тълкувайки приказката от метафизична гледна точка, можем да кажем: „Сърцето е вестоносец на Истината, способно да се издигне над машинациите на егото”.
Интересно е, че се твърди, че по-висшата сърдечна чакра съдържа запис на травматичните или болезнени събития, което добавя още едно очарователно измерение към подсъзнателното съдържание на този древен разказ. Нашето ежедневие също отразява връзката между сърцето и звука. Кой не е забелязал, че определено музикално парче докосва сърцето ни или влияе на настроението ни?

Пробуждане на тимуса
Слушането и правенето на музика са катарзисни за нашето емоционално състояние. Те събуждат спящите чувства от зимен сън, помагайки им да се преработят, да се изведат навън и да се пречистят. В световен мащаб лечебните заведения предлагат музикална терапия, за да накарат пациентите си да се свържат със себе си и да се отворят към обкръжението си чрез игриво акустично взаимодействие. Така че, за процъфтяваща тимусна чакра, слушайте музика, пейте, като че никой не ви чува, танцувайте като че никой не ви гледа или свирете на музикален инструмент.
Освен музикалната дейност или звуковата терапия, съществува голям избор от енергийно подхранващи практики, от които да избирате. Методи, съчетаващи движение, дишане и медитация, като йога, чи гун или тай чи, стимулират енергийния поток като цяло, но могат да бъдат фокусирани и върху специфични чакри. Същото се отнася и за енергийната лечебна работа като рейки, където практикуващият насочва жизнената енергия в тялото на реципиента – чрез ръцете си, за да разтваря блокажи и презарежда изчерпаните енергийни ресурси.
Рейки може да се приложи към цялата енергийна мрежа на клиента или да се концентрира върху избрани чакри при третиране на място. Списъкът на енергийните лечебни методи може да продължи безкрайно. Кое ще изберете зависи от вашите лични предпочитания и от практически съображения като наличност във вашия район и достъпност.

Физико-енергийна връзка
Как практиките за енергийно лечение са свързани с физическия тимус? Дали някоя от тях ще го предпази от атрофия с възрастта? Най-образованото предположение, което може да се направи е, че поне трябва да помага на организма ни да функционира по най-добрия начин, доколкото позволява биологията. Важно е да се помни, че копнежът на човечеството за вечен живот на земята не винаги е конструктивен, но може да се отклони в отчаяно налагане на егото.
Душата има други ценности и по-широко възприятие от нашето въплътено Аз, така че привързването завинаги към Земята може да не е това, от което се нуждае или желае. Всичко, което можем да знаем в този момент във времето, в края на крайщата трябва да се завърнем към Източника, а нашата биология отговаря на тази необходимост, като ни помага постепенно да преминем през процеса на стареене. Да се научим да разбираме биологичната смърт като естествен преход, а не като проява на обреченост, е културна задача, пред която сме изправени на лично и обществено ниво.
Осъществяването й би ни доближило до вътрешния мир, за разлика от някоя химическа или хирургическа намеса изобщо може. Метафорично, нашият тимус ни учи, че прегръщането на непостоянството е жизненоважна част от растежа и напредването през циклите на нашето съществуване. Растежът идва само с промяната, а промяната означава да пуснем, вместо да прилепваме. Трябва да разпознаваме кога водим справедлива битка и кога насилващо сграбчваме това, което не е наше. Това е предизвикателството на свободната воля.

Здраве на всички нива
В тази връзка най-висшата служба, която можем да отдадем на себе си, е да поемем отговорност за здравето си на всички нива. Подхранвайте и защитавайте физическото си тяло, емоционалното си същество, ума и духа си. Стремете се към оптимизация, вместо към съвършенство. Правейки това може и да не ви осигури вечна младост, нито да ви гарантира, че ще станете горд собственик на тимусна жлеза на тийнейджър в седемдесетгодишно тяло, но ще постигнете най-изпълнения живот, на който сте способни. Това не е лоша сделка.

By Suniva Snowe
Източник: https://upliftconnect.com/

Марияна Стракова

Създател, Автор, Редактор, PR, Организатор събития, Йога преподавател, Ментор, Пътешественик

Все още няма коментари

Оставете коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван.

Присъединете се към нашия бюлетин

no image

Mobile: +359878450065
E-mail: info@change-life.eu

Благодарим Ви за доверието!

Харесайте ни във Facebook