Съвременната наука доказва широкообхватните ползи от йога

Йога е практика на ума и тялото, която съчетава контрол на дишането, медитация и движения за разтягане и укрепване на мускулите. Това, което отличава йога от повечето други движенчески упражнения, е, че тя поставя толкова голям акцент върху психическата стабилност, колкото и върху физическата форма.

Науката бавно, но сигурно се опитва да навлезе в тайните на древната йога практика, като в различни институти се провеждат множество изследвания.

Йога може да помогне на хора с артрит, фибромиалгия, мигрена, болки в кръста и много други видове хронична болка. Проучване, публикувано в Annals of Internal Medicine, установява, че сред 313 души с хронична болка в кръста, седмичен йога клас увеличава мобилността повече от стандартната медицинска помощ за състоянието. Друго проучване, публикувано почти по същото време, установява, че йога е сравнима със стандартната упражняваща терапия за облекчаване на хроничната болка в кръста.

Мета-анализ на 17 проучвания, включващи повече от 1600 участници, стига до заключението, че йога може да подобри ежедневната функция сред хората с фибромиалгия, свързана с изкривяване на гръбначния стълб. Практикуването на йога също подобрява настроението и психо-социалното благосъстояние.

В проучване, публикувано в „Оксидативна медицина и клетъчно дълголетие“, изследователите установяват, че 12 седмици йога забавят клетъчното стареене. Програмата се състоеше от 90 минути йога, която включваше физически пози, дишане и медитация пет дни в седмицата в продължение на 12 седмици. Изследователите откриха индикации за по-ниски нива на възпаление и значително намалени нива на кортизол. Проучването също така установява по-високи нива на BDNF след йога програмата, което предполага, че йога може да има потенциални защитни ефекти и върху мозъка.

Проучванията показват, че йога може да забави вредното въздействие на хроничния стрес както на психологическо, така и на физическо ниво.

Проучвания, публикувани в European Journal of Preventive Cardiology, са установили, че йога може да има благоприятно въздействие върху множество рискови фактори за сърдечни заболявания – от високо кръвно налягане и нива на холестерол до излишно телесно тегло и голяма обиколка на талията.

Проблемите със съня обикновено се увеличават с напредването на възрастта, но проучване, направено върху възрастни на 60 и повече години, показва, че  ежедневна практика в продължение на поне две години, значително подобрява съня им и усещането за пълноценна почивка., в сравнение с такива, които не практикуват йога.

Но това не е всичко! Йога може също така:
• Сериозно да облекчи болките в долната част на гърба и дори облекчава болките при артрит;
• да намали нуждата от лекарства за диабет с до 40%;
• да подобри имунитета, като повиши нивата на антиоксиданти за борба с болестите в тялото;
• да задейства гени, които насърчават здравето – работи дори ако сте начинаещ;
• да намали депресията, хроничната болка и дори да подобри симптомите на ПТСР;
• да намали риска от падане и да ви помогнете да възстановите равновесието си, ако се спънете.

И дори може да забави появата на болестта на Алцхаймер и да предотврати възрастовите спадове в паметта чрез медитационните сесии в йога.

Всъщност йога има толкова много ползи за здравето, че проучванията показват, че хората, които се занимават с йога, използват по-малко медицински услуги, като спестяват значителни суми от лечение и  лекарства.

Изберете здравословна рутина и планувайте своя ЙОГА клас.

По материали от Harvard Medical School
Снимка: https://www.gaiam.com/

 

Марияна Стракова

Създател, Автор, Редактор, PR, Организатор събития, Йога преподавател, Ментор, Пътешественик

Все още няма коментари

Оставете коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван.

Присъединете се към нашия бюлетин

no image

Mobile: +359878450065
E-mail: info@change-life.eu

Благодарим Ви за доверието!

Харесайте ни във Facebook