Как да стигнем до правилните решения

“Животът е съвкупност от всички наши решения.” – Албер Камю

Взимаме решения всеки ден – всичко, което казваме или правим е резултат на решение, без значение дали то е съзнателно или не. Няма лесна формула за взимане на правилното решение – без значение дали става дума за нещо важно или дребно. Най-доброто, което можете да направите е да погледнете на проблема от колкото се може повече перспективи и след това да изберете подход, който изглежда разумен и балансиран в същото време.

Преди да започнете опитайте да дишате дълбоко. Това помага да успокоите ума така, че спокойно да оформите решение, вместо френетично да се притеснявате за резултатите.

Направете списък с възможностите. На пръв поглед може би изглежда, че има само един възможен начин на действие, но това в повечето случай не е вярно. Дори избора да е ограничен, опитайте се да направите списък с алтернативи. Въздържайте се от оценки на този етап – напрегнете ума си и запишете всяка идея, която ви хрумне, колкото и луда да изглежда. Винаги можете да я зачертаете от списъка по-късно, но тези луди идеи може да доведат до някои креативни решения, които в противен случай не биха възникнали. След това попитайте други хора за предложения. Бъдете конкретни и попитайте какво биха направили на ваше място. Понякога непознати хора могат да ви предложат най-креативните идеи, защото те не споделят вашите убеждения и предубеденост.

Преценете възможните резултати. За всяка възможност, направете списък с възможни резултати и ги категоризирайте като позитивни или негативни. Един от начините да се направи това е, като сложите плюс (+) до всеки позитивен резултат и минус (-) до всеки негативен. Тези, които са особено негативни или позитивни, може да бележите с два знака ( – – ) или (+ +) вместо един. Някои хора намират за полезно да си направят дърво на решенията, което отразява всяка възможност във визуален формат.
> За всеки сценарий, помислете дали най-добрият възможен резултат си заслужава да поемете риска на най-лошия възможен резултат. Ако най-лошият възможен резултат е напълно неприемлив за вас, (има се предвид никога да не можете да си простите, че сте го допуснали) тогава вие най-вероятно не би трябвало да взимате това решение.
> Отбележете сходността на всеки възможен резултат. Оценете всеки с проценти за вероятност (например има 80% шанс това да се случи и 20% шанс това да не се случи). Уверете се, че оценката ви се базира на опит и наблюдения. В противен случай вашите страхове или въодушевление може да попречат на правилната ви преценка за вероятности.
> Обмислете кой вариант ще срещне най-голяма съпротива и защо. Значителни трудности при прилагане на едно решение може да натежат повече от ползите от него. Но има и вариант, при който най-оспорваното решение води до най-добър резултат.

Допитай се до интуицията си. Трябва да се чувстваш комфортно с решението си. В своето дърво на решенията, отбележи тези възможности, които са възникнали по интуиция. Има няколко начина да разбереш кои са те:
Представи си идеалният себе си. Ако вече си човека, които искаш да бъдеш, какво би направил? Ако това е трудно за теб, тогава помисли за твоите примери за подражание или герой – хората, които те вдъхновяват. Какво биха направили те на твое място?

Фокусирай ума си чрез медитация или молитва. Избутай анализите от главата си и се довери и остави да те води нещо различно от твоя съзнателен ум, независимо дали е божество, вселената или твоето подсъзнание. Кое решение ти се струва правилно сега?

Представи си всеки възможен резултат в детайли. Ангажирай всички свои сетива, когато си представяш какво би се случило като резултат от твоето решение. Ако примерно се колебаеш дали да посетиш някое място – представи си, че вече си там. Гледките, ароматите, звуците и всеки един детайл. Може би така ще откриеш дали го искаш или не повече от колкото си мислел. Просто се увери, че си представяш всеки възможен избор в детайли, а не само най-добрите или най-лошите.

Бързо превъртане напред. Представи си, че вече си взел решението. От кое би се чувствал най-горд? Кое от тях би те накарало да се чувстваш по-добър човек или да те накара да почувстваш, че си направил света по-добро място? Ако беше на смъртния си одър, поглеждайки назад целия си живот, кое решение би те накарало най-много да съжаляваш?

Направи избор. Това разбира се е най-трудната крачка, но това надявам се е решението от твоя списък, което е подкрепено както от логиката, така и от интуицията ти. То трябва да има повече плюсове от колкото минуси и трябва да е одобрено от интуицията. Ако нещата не се изяснят категорично, попитай за съвет хора, на които вярваш. Това може да е добър подход.

Без значение какво решение ще вземеш, бъди готов да поемеш отговорност за всеки възможен резултат. Ако нещата не се получат, винаги е по-добре да си направил съзнателно решение, отколкото да бъдеш лекомислен. Най-малкото можеш да кажеш, че си направил най-доброто, на което си способен. Ако е възможно – направи си резервен план, като подготовка за всеки възможен негативен резултат. Мисли напред. Най-добрите във вземането на решения не са хората, които никога не правят грешки – това са хората, които се надяват на най-доброто и са подготвени за най-лошото.

desis_success

Осъществи решението си с цялото си сърце и с радост. Веднъж взел решение, осъществи го напълно. На този етап не бъди нерешителен, като мислиш за други потенциални алтернативи, които е можело да избереш.

Оцени решението си. Това е най-важната стъпка. Ако не оцениш решението си накрая не би научил нищо от него. Запитай се дали резултата е това, което си очаквал. Би ли го направил отново? Какво знаеш сега, което не си знаел преди? Как би превърнал този научен урок в съвет?

Чрез потапянето навътре в себе си и мъдростта от всяко взето решение, можеш да си сигурен, че всеки избор има поне един положителен резултат.

Източник:  http://www.wikihow.com/

Марияна Стракова

Създател, Автор, Редактор, PR, Организатор събития, Йога преподавател, Ментор, Пътешественик

Все още няма коментари

Оставете коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван.

Присъединете се към нашия бюлетин

no image

Mobile: +359878450065
E-mail: info@change-life.eu

Благодарим Ви за доверието!

Харесайте ни във Facebook