Източната медицина познава нашите емоции

Брилянтността на източната медицина е ненадмината! Традиционната китайска медицина е на повече от 2000 години и свързва всяко заболяване с емоциите и ума. В тази медицина се счита, че емоциите се образуват в тялото и се предават на Чи. Дисбалансът и емоционалният стрес могат да предизвикат напрежение в мускулите и проблеми с функциите на органите. Акупресурата е идеален инструмент за балансиране на емоциите и оттам за подсилване на благоденствието.

Емоции и меридиани

Всеки меридиан управлява един орган и обикновено е наречен на него. Всеки орган произвежда, задържа или разпръсква емоции. Ин органите и меридианите произвеждат, а техните Ян партньори разнасят емоционалната информация до останалата част на тялото и ума. Меридианите и органите натрупват както позитивни, така и негативни емоции.

• Черен дроб: Произвежда гняв, отчаяние, раздразнителност и нетърпимост. Отговаря за планирането и взимането на решения.

• Жлъчка: Изразява гняв и депресия (гняв срещу себе си). Отговаря за плановете и решенията на черния дроб.

• Бял дроб: Произвежда печал. Отговаря за границите (какво да приемаме, от какво да се освобождаваме).

• Дебело черво: Изразява печал. Поддържа границите.

• Бъбрек: Произвежда страх. Складира наследствената енергия или генетичния материал.

• Пикочен мехур: Изразява страх чрез реакцията „бий се или бягай“. Управлява генетичната информация.

• Далак: Произвежда тревога и замисленост. Отговаря за паметта и припомнянето.

• Стомах: Изразява тревога. Влияе на паметта, насърчава или пренебрегва грижата на човека за себе си.

• Сърце: Произвежда радост. Дисбалансът е прекалена радост (прекалена стимулация), тревожност и шок. Отговаря за това да знаете пътя си, страстта и духовния център.

• Тънки черва: Разнасят емоциите на сърцето. Асимилират информация.

• Защитник и сърцето: Защитава сърцето от прекалявания и шок. Защитникът е допълнителен меридиан, който няма конкретен орган, с който да се асоциира, но е свързан с перикардиума, мембрана, пълна с течност, която обгражда сърцето, защитавайки го от наранявания и инфекции. Счита се за втори меридиан на сърцето.

• Троен нагревател: Разнася емоциите на сърцето и информацията на тънките черва чрез трите нагревателя на торса. Тройният нагревател не се асоциира с конкретен орган, но е свързан с трите енергийни центъра и нервни комплекса на торса – брахиалния, слънчевия и сакралния.

Когато мислите за емоционален баланс, потърсете какво произвежда емоцията и как е изразена тя. Може да използвате тази информация, за да определите целебния си план. Например, ако сте разтревожени, определено проверете баланса на меридианите на стомаха и далака, когато съставяте плана си. И обратното работи – например, ако ви боли стомаха, може да се почудите за какво се тревожите. Свързването на болките в стомаха с емоция ще ви помогне да намалите напрежението, което ви е обзело, особено ако едновременно с това използвате акупресура или рефлексотерапия, за да балансирате меридиана или органа, който управлява емоцията.

Как мисленето влияе на Чи

Всяка мисъл, която ви минава през главата, предизвиква реакция в тялото. Ако чуете шум в мазето и си помислите, че е нападател, тялото ви произвежда страх. Страхът се разнася по него чрез порой от химически вещества, които изпращат послание до всяка клетка да се подготви за действие. Но почакайте, изведнъж си спомняте, че сте оставили прозореца отворен и онова, което чувате, е вятърът. Ох, в безопасност сте! Докато мисленето ви се променя, емоцията ви се променя на облекчение и вашето тупкащо сърце бавно забавя ритъм. Това е просто един пример за това как мислите влияят върху тялото ви, като предизвикват емоции.

Колкото сте по-осъзнати за това как мислите и емоциите ви предизвикват реакции в тялото, толкова по-голям контрол имате над благоденствието си.

Негативните мисли предизвикват емоции, които затрудняват потока на Чи, покачват кръвното налягане, водят до проблеми с храносмилането и подкопават имунната система. Положителните мисли отварят портите и позволяват на Чи да тече свободно и равномерно из тялото. Това води до здравословно функциониране на всички органи.

В източната медицина се вярва, че мислите насочват вашата Чи.

Натам, накъдето насочвате вниманието си, натам отива Чи. Ако винаги го съсредоточавате върху онова, което не работи, вашата енергия ще подкрепи неработещото. Ето един пример – Синтия има клиентка с високо кръвно налягане. Тя се тревожи за това колко е високо и го мери по няколко пъти на ден. Когато е високо, тя се притеснява, защото е високо. Когато е ниско, тя се притеснява, че ще се вдигне. Този вид притеснения повишават нейното кръвно. Това е пример за това как можете да насочите Чи с ума си и да предизвикате нездравослони ефекти По-добрият подход би бил да изпращате позитивни мисли за това как добре работи тялото ви. Това насочва вашата Чи така, че да подкрепя здравословното функциониране.

Усмихвайте се на органите си!

Една таоистка поговорка гласи: „Усмихването кара органите да отделят сладки вещества, а мръщенето ги кара да отделят горчиви вещества.“ Чудесно е да започвате всеки ден, като отделят пет минути за усмихване на всеки орган в тялото си. Опитайте! Може да останете изненадани.

„Много хора мислят, че приемът на „здравословни храни и хранителни добавки“ е начин да се допълни недостига. Те не са наясно, че най-добрият начин за допълване на дефицитите е да прочистят меридианите, тъй като меридианите, по които тече енергията са най-доброто подхранване.

Когато снабдителните канали (меридианите) в тялото са блокирани хранителните вещества и лекарствата не могат да стигнат до мястото, за което са предназначени. Когато пътят е тесен или има пътен инцидент, добавянето на повече превозни средства няма да помогне. Спешната задача е пътят да бъде прочистен.“ – Хончи Шао

Марияна Стракова

Създател, Автор, Редактор, PR, Организатор събития, Йога преподавател, Ментор, Пътешественик

Все още няма коментари

Оставете коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван.

Присъединете се към нашия бюлетин

no image

Mobile: +359878450065
E-mail: info@change-life.eu

Благодарим Ви за доверието!

Харесайте ни във Facebook