За пчелите, хората и течното злато наречено „Истински мед“

  • Honey

В най-златния сезон, този на есента, ще обърнем специално внимание на меда – течното злато, което ни изпълва с енергия и сили и прави живота ни по-сладък и лек!

От малки слушаме колко е полезен медът и колко са важни пчелите за цялото ни съществуване. Но знаем ли всъщност каква е истинската цена на това течно злато и колко е трудна мисията на пърхащите работнички, които ни го даряват?

Пчелите са едни от най-важните същества на планетата и съществуването им е от ключово значение за всички останали видове, включително и за хората. Те опрашват 1/3 от храната, която слагаме на масата си, като в замяна не искат нищо!

Интересен е фактът, че съществуват над 20 000 вида пчели, но едва 7 вида могат да произвеждат мед. Една пчела живее около 40 дни, посещава над 1000 цветя и за това време произвежда по-малко от 1 супена лъжица мед.

Лъжица течно злато, наричано така поради лечебните си и благоприятни свойства за целия ни организъм. Така например, само една лъжичка мед на ден е достатъчна, за да засили имунната ни система. Медът действа противовъзпалително, подобрява храносмилането и работата на червата, повишава нивото на инсулин и серотонин в кръвта като същевременно хидратира кожата и косата. Използва се още при болки в гърлото и като средство спомагащо за намаляване на мускулните крампи – схващания на мускулите. Ползите му са наистина безбройни!

honey bees

Дотук добре, лошата новина обаче е, че пчелите са в беда!

За последните 15 години близо 40% от тях са изчезнали в световен мащаб и популацията им е силно застрашена. А както е казал Айнщайн: Ако пчелите изчезнат, човечеството може да просъществува само 4 години след това.

Добрата новина обаче е, че всички ние, днес, имаме златната възможност да предотвратим това и да помогнем на пчелите да просъществуват!

За това как да го сторим и защо е толкова важно, ще си поговорим с едни Истински хора за една Истинска инициатива наречена „Истински мед“, чрез която всички ние заедно, можем да обединим сили в името на една общочовешка кауза.

А накрая, за награда, сме ви подготвили заедно една сладка изненада под формата на 13 изкушаващи рецепти с мед, с които да зарадвате любимите си хора!

А сега, приятно четене!

В: Здравейте и благодаря, че приехте поканата за този разговор. За начало, бихте ли споделили с нашите читатели, как и кога се роди идеята за „Истински мед“ и каква е мисията на самата инициатива?

О: Истински мед се роди като продължение на дългогодишната мисия на компанията Pollenity да подпомага развитието на пчеларството в света и опазването на пчелите. Нашата компания Pollenity (преди Bee Smart Technologies) е технологична компания, която разработва и предлага дигитални технологии за пчелари. honey teamПреди повече от 5 години стартира разработването на първите ни устройства и тяхното приложение на пазара. За всички тези години ние се запознахме с много пчелари в България и чужбина, като разбрахме че сектора има някои сериозни трудности не само в отглеждането на пчелите, но и реализацията на крайната продукция. Заради това много пчелари имат желание, но нямат възможност да прилагат технологични иновации в стопанството си, защото нямат финансови възможности. След като години подпомагаме българските пчелари с технология, през 2019 решихме да им помогнем в друг аспект на техния бизнес – реализирането на техния истински и качествен мед. Използвахме нашите умения в дигитални технологии и маркетинг, за да създадем модерна платформа за връзка между потребителите и пчеларите, от която всички печелят или както ние обичаме да казваме „пчелеят“ 🙂 Малко след това в края на 2019 пуснахме и програмата „Осинови кошер“, която се оказа изключително успешна.

В: Бихте ли описали с 3 думи „пчелите работнички“, които стоят зад инициативата?

 О: Млади, усърдни и пърхащи с ентусиазъм и оптимизъм!

В: Вие без съмнение сте посланици на Промяната. Какво е за вас Промяната и по какъв начин „Истински мед“ помага тя да се случва?

О: Най-голямата промяна, която целим, е в разбирането и познаването на каузата на пчелите. Без тези малките насекоми и ние хората сме обречени на много по-сух и труден живот. Те безплатно правят възможно 1/3 от нашата храна да съществува и ние трябва да ги браним и защитаваме на всяка цена, защото те са ключов елемент за природния баланс.

За нас Промяната е повече хора да разбират колко са важни пчелите и с малки жестове като осиновяването на кошер да подпомогнат тяхната защита.

В: Тъй като пчелите са ваши верни другари, бихте ли ни разказали малко повече за техния живот, популация и актуалната ситуация свързана с тях по света и у нас?

О: В световен мащаб пчелите са в опасност. И то заради нас хората. От една страна нашата стопанска и земеделска дейност прави живота им много по-труден и опасен, а от друга заради некоректни търговски действия на определени държави самите пчелари са в опасност от изчезване. Наблюдаваме една тенденция на предлагане на фалшив мед в целия свят, който смъква цената на този безценен продукт неимоверно и прави невъзможно функционирането на производителите на мед. Препоръчвам всеки да изгледа първи епизод от сериала Rotten на Netflix, защото там този въпрос е много добре представен.

Повече за работата на пчелите може да прочетете и в една статия, която скоро публикувахме в нашия блог: https://istinskimed.bg

В: Освен пчелите, инициативата цели да подпомага и самите пчелари, които се грижат за тях. Как избирате точно кои пчелари да станат част от семейството на „Истински мед“? И кои са основните им „ритуали“ за добиването на натурален, чист и истински мед като този от едно време, който всички помним?

О: Пчеларството е традиционен занаят за българите. Пчели се гледат от стотици години и ние го наричаме занаят, защото макар пчеларите да са официално земеделски стопани, те са по-скоро покровители или пазители. Пчелите нямат нужда това да бъдат напътствани или контролирани, те имат нужда от правилните условия, за да правят „това, което си знаят“. Работата на пчеларите е по-скоро да разберат пчелите, да влязат в техния свят и да бъдат там, когато имат нужда от малко помощ, от защита от природните условия или грижа.

Пчеларството е „тънък занаят“.

Ние работим само с пчелари, които разбират значението на своя труд и го правят с мисия и любов към природата, а не само, за да спечелят от меда.

В: Бихте ли споделили с нас равносметката за постигнатото до момента от началото на проекта и как нашите читатели биха могли да ви подкрепят?

О: Искрено ще кажа, че всички сме много приятно изненадани от успеха на „Осинови кошер“. Всеки ден срещаме толкова много любов от хората, за което мечтаехме, но мислехме, че ще отнеме много повече време. Най-вече, защото живеем в свят, който е много забързан, изпълнен с много грижи и тревоги. За наша радост обаче, хората разбраха и припознаха каузата и вече над 800 семейства и над 20 компании са част от програмата. Може да разгледате и да се включите на Осинови кошер

В: Какви са бъдещите цели на „Истински мед“ и как си представяте развитието на проекта в следващите 5 години?

О: В следващите 5 години искаме да създадем една общност от пчелари и приятели на пчелите, която да се развива постоянно и да открива свои собствени начини, чрез които да служи и помага за опазването на пчелите. Насочваме поглед и към други държави, защото пчелите и природата не признават границите на хората и за всички нас е важно биоразнообразието да бъде запазено в цяла Европа и в света.

В: За финал, какво е вашето послание за читателите ни?
О: Обичайте природата, пазете пчелите и хапвайте истински мед! 🙂

А ето и няколко кулинарни идеи РЕЦЕПТИ с МЕД за това как да включите меда във всекидневното си меню.

Да ви е сладко!

Десислава Киркова

кулинарна вълшебница, пътешественик, автор на статии и хранителни програми, организатор на кулинарни работилници и пътувания

Все още няма коментари

Оставете коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван.

Присъединете се към нашия бюлетин

no image

Mobile: +359878450065
E-mail: info@change-life.eu

Благодарим Ви за доверието!

Харесайте ни във Facebook