Колко време отнема формирането на нов навик?

Всички ние бихме искали да включим по-здравословни практики в ежедневието си. Например, може да искате да се откажете от пушенето, да започнете да се храните здравословно или да тренирате редовно. Въпреки ентусиазираното начало на всяка подобна дейност обаче, само след няколко дни губите мотивацията си и се отказвате от начинанието.

За да формирате навик, трябва да положите усилия. Трябва да накарате тялото и рутинните си практики да се адаптират към новата дейност. Ето защо ключовете за формиране на нови навици са последователност и постоянство. Това са най-добрите ви оръжия срещу изкушението да се откажете, когато нещата станат трудни.

Първата стъпка към формирането на навик е да изясните целта, която сте си поставили. Ако това е нещо, което наистина искате и се чувствате мотивирани да постигнете, ще бъде много по-лесно да започнете.

Колко време отнема формирането на навик?

През 60-те години пластичният хирург Максуел Малц пише в книгата си „Психокибернетика (техники за овладяване силата на подсъзнанието)“ пише, че за създаването на навик са необходими 21 дни. По-късните изследвания откриват, че невроните не могат напълно да асимилират новите дейности в този времеви период. Ако разчитате само на 21 дни като основа за формирането на навик, то е много вероятно да се провалите.

В по-късните проучвания, провеждани в University College London, изследователите са открили, че всъщност се нуждаете от 66 дни, за да създадете нов навик и да го превърнете в част от рутинните си дейности.

За да формирате навик, в началото трябва да го практикувате често, като времето, което му отделяте, зависи от същността на дейността, както и от това дали е нова за вас. Имайте предвид, че ако се захващате с нещо ново и различно, ще трябва да отделите повече време.
Как да запазим навика

Първото нещо, което трябва да направите, е да разработите план за действие, съдържащ вашите краткосрочни, средносрочни и дългосрочни цели. Малките победи ще подобрят устойчивостта ви, ще ви мотивират и ще ви помогнат да вървите уверено напред. Планът трябва да включва и часа от деня, в който възнамерявате да практикувате този навик. Добре дефинираните и добре организирани планове ще бъдат много по-лесни за следване.

В края нещо много важно: трябва да имате ясен отговор на въпроса защо искате да формирате определен навик. Визуализирането на вашето бъдеще след достигане на крайната цел или на някои положителни промени, до които ще доведе новият навик, може да ви мотивира. Визуализирайте промяната всеки ден. Така със сигурност няма да забравите какво ви е накарало да решите да поемете по този нов път.

Не допускайте отлагането да обрече мисията ви на провал. Всеки път, когато си кажете, че оставяте за утре това, което трябва да направите днес, вие рискувате да се провалите. Колкото по-постоянни и последователни сте, толкова по-скоро ще постигнете целта си. Формирането на навик изисква постоянна дисциплина и работа, но можете да се справите, стига да го искате достатъчно силно!

Източник: exploringyourmind.com
Източник: framar.bg

Марияна Стракова

Създател, Автор, Редактор, PR, Организатор събития, Йога преподавател, Ментор, Пътешественик

Все още няма коментари

Оставете коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван.

Присъединете се към нашия бюлетин

no image

Mobile: +359878450065
E-mail: info@change-life.eu

Благодарим Ви за доверието!

Харесайте ни във Facebook