Видове йога

Йога е наука за живота, изкуство, което ни помага да опознаем себе си и света, да осъзнаем вътрешната си красота и да я проявим в заобикалящата ни среда;  да обичаме и да бъдем обичани; да свалим маските и да извикаме: „Това съм аз и съм най-съвършеното и прекрасно създание във Вселената.“

Йога е много лична практика и като уникални същества е добре да открием кой път и стил на йога най-добре ни подхожда.

Съществуват много различни видове йога. Общият им брой е над сто. Тези многобройни варианти възникват от модификации, предназначени за темперамента и вярванията на всеки, и в известен смисъл може да се каже, че има различна пътека в йога за всеки индивид, тъй като всяка личност е уникална.
Различните пътеки в йога водят към една цел. Често ги сравняват с различни реки, които се вливат в морето. Йога произлиза от санскритската дума „YUG” и означава „съюз, обединение, единство, сливане”. Основната цел на йога е осъзнаване, наслаждаване, развиване на вътрешната ни сетивност, поддържане на здраве, сила и гъвкавост не само в тялото, но и в ума, което води до пълна хармония, здраве и щастие.

Класическа йога представлява интегрална йога, създадена и преподавана от Сатянанда Сарасвати и Свами Шивананда. Като интегрална система включва в себе си елементи от всички видове йога, подходящи за всеки, съобразно нуждите на съвременния човек и динамиката на времето. Тя е съчетание от леки асани (пози), пранаяма (дихателни) техники, мудри, медитация, релаксация и др.
Особено важно е възпитанието в осъзнатост и наблюдение на тялото и дишането, както и пълното релаксиране или отпускане на тялото след всяко изпълнение на асани.

Хатха (Хата) йога представлява „азбуката” на системата йога, първото нейно необходимо стъпало. Тя е класическа система от асани, дишане и терапия, която най-точно отговаря на стила на живот и начина на мислене на съвременния човек. Сричката „ха” означава слънце или жизнената енергия, праната, вдишването, а „тха” луна, символизираща умствената енергия, съзнанието и издишването. За да се получи пробуждане на по-висши нива, трябва да има съединение на тези две сили и този процес се нарича Хатха йога. Двете срички „ха“ и „тха“ произнесени заедно означават силен, могъщ.  Чрез пречистване на тялото се постига  пречистване на съзнанието, баланс на физическо, умствено и емоционално ниво и комплексно самоусъвършенстване на личността.

Виняса флоу йога е съчетание от различни асани, подредени в логична последователност и синхронизирани с дъха. Думата „Виняса” означава „синхронизирано с дишането движение на тялото”, а думата „Флоу“ – поток. Тяхното съчетание назовава специфична хатха йога техника на преминаване през асаните с подходящо вдишване или издишване. Виняса комплексите се изпълняват плавно и динамично, при което асаните преливат една в друга, подобно на красив танц. Те са изградени на базата на различни вариации на слънчевия комплекс (Сурия Намаскар) и на триъгълниците (Триконасани) и могат да включват в себе си n на брой разнообразни асани в един безкраен поток от движение и дишане.

ИН йога е  насочена главно към съединителната тъкан на бедрата, таза и долната част на гръбнака.  Съединителната тъкан е свързана директно с меридианите на тялото (енергийните канали) и работейки на физическо ниво, ние стимулираме потока на положителната енергия и сила. Подходът в тази практика е доста по-дълбок, отколкото в по-динамичните практики. В ИН йога се правят както кратки задържания в една поза от порядъка на няколко вдишвания и издишвания, така и по-дълги, при които задържането в позата трае няколко минути.
Целта е максимално отпускане и приемане на позата, в която се намираме, като естествена форма на тялото. Тази практика ни отвежда към дълбокото вътрешно познание и приемане. Като форма на медитация, тя подпомага достигането на дълбока вътрешна осъзнатост и фокус на ума.

Йога нидра е лека и приятна практика за дълбока релаксация, която спомага за освобождаване от мускулно, емоционално и умствено напрежение, за изчистване, хармонизиране и възстановяване на цялото същество. В превод означава йогийски сън, но всъщност това е практика, при която съзнанието е будно, съсредоточено и обърнато навътре към себе си.

Практиката Йога нидра е естествено средство за успокоение, отпускане и стабилизиране на тяло, ум, емоции и за посяване на нови, позитивни мисли.
Нашето съзнание е изключително мощен инструмент, чрез който можем да подобрим физическото си и емоционално здраве, да освежим паметта, да трансформираме негативните си навици, да събудим творческия си потенциал.

Джапа йога или Мантра йога – Думата мантра може да бъде преведена като “звукова вибрация”. Буквално означава „инструмент на съзнанието”, „способ за контрол на ума“ или “силата, която освобождава ума от неговите ограничения и рамки”. Чрез мантра йога се балансира умствения  процес, получава се правилно разпределяне на различните прояви на ума и енергията в нас.

Мантрата е мистична енергия, затворена в звукова структура. Във вибрациите на всяка мантра и думите, които се влагат в нея се съдържа определена сила – затова те имат толкова мощна лечебна, освобождаваща и защитна енергия.

Мантрите буквално изчистват,  успокояват  и балансират ума, с което се балансира и цялото тяло. Те пробуждат нашата психика, звуците съответстват на отделните чакри и различните енергийни канали, зареждат дъха и енергизират ума и тялото. Мантрата въздейства върху тях, като по този начин влияе върху нашите емоции, интелект, мисли и поведение.

Джнана (Гяна) йога – йога на знанието, което еволюира в мъдрост, идваща отвътре. Това е пътят на запитването, на задаване на въпроси за естеството на живота и търсене на отговори чрез  лично осъзнаване и развитие. Този тип йога се занимава със силата на ума и обръщането на интелекта в интуиция.  Според нея основното нещо е да се култивира вниманието. Такива практики са мауна и медитация. Мауна означава мълчание, като се има предвид спиране на вътрешния диалог. Целта е успокояване на ума и достигане до отговора на въпроса “Кой съм аз?”. Истинската мауна е не – мислене, но се започва с не – говорене.  Медитацията е състояние на вътрешен мир и хармония при ясно и будно съзнание.

Айенгар йога  е създадена от Б.К.С. Айенгар, като форма на класическата хата йога. Най – разпространената негова книга е “Светлина върху йога”, която се смята за едно от най – пълните и добре разработени ръководства по хатха йога. За този стил е характерно прецизното подравняване на тялото при изпълнението на асаните и има изключителен терапевтичен ефект. Всички асани се представят постепенно, използват се помощни средства като блокчета, колани, чували, възглавници, въжета и др., които подпомагат по-лесното и коректно изпълнение на асаните Преподаването е ориентирано към плавно и устойчиво развитие, вместо към бързи и краткотрайни резултати. Като цяло комплексите са подходящи за хора с по – високо ниво на тренираност.

Хасия йога или Йога на смеха е създадена от Д-р Мадан Катария през 1995 година в Бомбай и е практика, която включва дихателни упражнения, йога, техники за разтягане  и всичко това съпроводено с безусловен сърдечен смях. Първоначално смехът се симулира като физическо упражнение, при което е важно да се поддържа очен контакт с хората от групата и да се забавляваме по детски, което естествено прераства в силен и заразителен смях. Концепцията се базира на факта, че човешкото тяло не прави разлика между имитирания и истинския смях. Йога на смеха е единствената техника, която позволява на възрастните да изпитат продължителен и заразителен смях, без това да изисква някакво специално умение. Тя разпуска интелектуалната система на човека, която нормално действа като спирачка на естествения смях.

Доверете се на тялото и практикувайте с любов и грижа!

Автор: Марияна Стракова

Все още няма коментари

Оставете коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван.