Как да насърчим движението у децата

Продължителното стоене не е препоръчително не само за нас, но и за децата. Проучване, публикувано в американското научно списание Plos One, твърди, че тези от тях, които стават и се раздвижват през периоди на продължително седене, са по-здрави от онези, които пропускат това.

Д-р Травис Саундърс обяснява, че когато седим на едно място дълго време, нивото на захар и мазнини в тялото се увеличава, а с годините това може да доведе до по-високо кръвно налягане, наднормено тегло и диабет. Особено вредни са часовете, прекарани пред телевизора, които се свързват с повишен прием на храна при децата.

Но това не са всички причини, заради които да предотвратим заседналия навик у децата. Прекарването на продължително време в седене, когато сме малки, обикновено се запазва и занапред в ежедневието ни. Ето защо е добре да окуражаваме децата да се движат отрано, а за това има няколко начина, които с повече постоянство ще дадат резултат.

Ограничи времето пред екрана

Американската педиатрична академия съветва да намалиш времето, което детето ти прекарва пред лаптопа или таблета, на 2 ч. дневно, ако то е в предучилищна възраст. Децата под 2 години не бива изобщо да гледат телевизия, а когато пораснат, не дръж електронни устройства в техните стаи.

Определи време за игра навън

Изберете заедно час, в който да излизате и прекарвате време навън. Така движението навън ще се превърне в навик, който е по-вероятно детето да продължи в бъдеще.

Насърчавай и други форми на игра

Настолни игри, оцветяване и играта на магазин вкъщи могат да бъдат полезни. Д-р Саундърс смята, че дори детето да играе нещо, докато е седнало, това не е толкова обездвижващо, колкото стоенето пред телевизор или компютър.

Задавай периодични почивки

Учените не дават еднозначен отговор на въпроса на какво време трябва да си почиват децата, но колкото по-често, по-добре, съветва Саундърс. Ако забележиш, че детето ти се заседява, кажи му да ти помогне с някое домакинско задължение, извикай го при себе си, за да му покажеш нещо, или просто отиди при него, за го погъделичкаш.

Източник: edna.bg

Марияна Стракова

Създател, Автор, Редактор, PR, Организатор събития, Йога преподавател, Ментор, Пътешественик

Все още няма коментари

Оставете коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван.

Присъединете се към нашия бюлетин

no image

Mobile: +359878450065
E-mail: info@change-life.eu

Благодарим Ви за доверието!

Харесайте ни във Facebook