Силата на малките неща

Животът е велик! И всяко нещо в него е велико, неповторимо… Ние, хората, понякога казваме на определени неща големи и малки. Аз ще ви говоря именно за вторите – за малките неща в живота и за техния смисъл. Замислих се за тях още преди години по време на едно пътуване – на един билборд рекламираха нещо и отдолу пишеше: „Силата на малките неща“. Замислих се сериозно за тяхната сила и открих, че именно те са ме правели щастлива в цялото ми съществувание до сега.

Веднъж майка ми ми беше изпратила няколко цветчета по сестра ми – те толкова бяха увехнали, защото бяха изминали 300 км. път с автобус. Но като ги получих нямаше по-щастлив човек от мен на земята! Друг път, както си ходех по улицата, изведнъж отнякъде долетя един голям балон. Хванах го и му се радвах, но точно в този момент видях едно малко момиченце и реших, че тя повече ще му се радва и й подарих балона. Бях права – тя ми се усмихна широко и това беше най-щастливият ми момент за този ден.

Работила съм като операторка в увеселителен парк на една детска люлка. Помня всички „пакостници“, които ми се усмихваха, прегръщаха, целуваха… Най-голямата ми радост за цяло лято! За някои хора това не е кой знае какво… Но за мен е! Това е нещо велико – дете, същински ангел, да ти се радва и да ти се усмихва. Малко, но истинско!
Помня и когато моето дръвче си „показа“ листенцата. Някои от Вас ще си кажат: „Някакво си дърво и някакви листенца, какво пък толкова?“ Как какво пък? Ражда се един нов живот, радва хора – нима това е малко? На пръв поглед: ДА, но всъщност се случва нещо велико.

Прадядо ми е намерил вода на някакво много стръмно място и решил точно там да построи една чешма. Всички са били против това, защото си мислели, че е без смисъл. Според тях никой не минавал от толкова стръмно място и следователно нямало нужда от вода. Но той не се отказал: построил чешмата с помощта на един майстор и най-накрая седнали с него да обядват близо до чешмата, под сянката на едно дърво. Тъкмо майсторът го попитал какъв е смисълът да има чешма на това и от Бога забравено място, зачуруликала една малка птичка, кацнала и пийнала вода и тогава прадядо ми е казал: „Виждаш ли тази мъничка птичка колко беше жадна?! Ако я нямаше тази чешма, тя още дълго време щеше да се лута в търсене на няколко капки вода, а може би и нямаше да намери. Тази чешма вече си постигна целта, дори вече ни животни, ни хора да не пият от нея. Птичката може да е малка, може да е пила само няколко капки вода, но е живо същество като теб и мен и аз се радвам, че намери точно моята чешма и пи вода от нея. Сега и тя е щастлива, че вече не е жадна, и аз съм щастлив, защото успях да й помогна.“

Мога да Ви изброя още толкова много „малки“ неща, но страниците няма да ми стигнат. Оставям на Вас да допълните списъка и Ви пожелавам да се откъснете от забързаното ежедневие и да се радвате на малките неща от живота: на усмивката на детето на улицата, на цъфналото цвете, на работещата пчеличка, на това, което имате и на успехите си, колкото и малки да са те! Радвайте се на живота и точно тогава ще откриете, че и той Ви се радва! ОБИЧАЙТЕ!

Източник: Розичка

Марияна Стракова

Създател, Автор, Редактор, PR, Организатор събития, Йога преподавател, Ментор, Пътешественик

Все още няма коментари

Оставете коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван.

Присъединете се към нашия бюлетин

no image

Mobile: +359878450065
E-mail: info@change-life.eu

Благодарим Ви за доверието!

Харесайте ни във Facebook