Нарът – истински природен елексир

Нарът е мистичен плод, познат ни още от Библията, символ на плодовитостта. Според легендите той е расъл в Райските градини и от хиляди години се използва от народната медицина. Това е истинско чудотворно произведение на природата. В последно време е обявен за един от групата „супер-плодове”, които повлияват успешно симптомите на множество заболявания.

Наричан е още и „granatum”, от латински „зърнест“. Гранат се нарича и скъпоценен камък с типичния алено-червен цвят. Нарът е изграден от стотици малки семенца с красив червен цвят и с неповторим вкус и свежест. За негова родина се смята Персия или Афганистан. Едва ли има човек, който да е опитвал нар и да не е негов голям привърженик.

В една чаша сок от нар се съдържа около 40% от необходимата за организма дневна доза витамин С, поради което е силно тонизиращ и ободряващ за тялото и духа, подобрява работоспособността.

Чаша сок от нар съдържа 3 пъти повече антиоксиданти от чаша зелен чай или червено вино, което подобряват кръвообращението,  намалява  риска от сърдечно-съдови и злокачествени заболявания.

Нарът има богато съдържание на витамини С, В, Р, малко витамин А и минерали – калций, магнезий, фосфор, желязо, натрий, калий. Повишава хемоглобина и помага при лечение на анемия и различни възпалителни заболявания на храносмилателната система.

Нарът е най-мощният природен антиоксидант и антисептик, освен това има диуретично, противовъзпалително  и обезболяващо действие. Сокът от сладките сортове нар е доказано ефективно средство при възстановяване след инфекциозни заболявания и операции, бъбречни колики и стомашно-чревни разстройства.

Нарът е препоръчителен в здравословното хранене, но като се консумира разреден  с вода или с друг некисел сок, например от моркови, ябълка, целина. Ефективно разгражда мазнините в тялото.

Свързано изображение

Сокът от нар не се препоръчва за хора с повишена киселинност на стомаха, язвени заболявания на храносмилателните органи и панкреатит.

Нарът може да се използва и като ефективно средство за почистване на лицето и тялото, за избелване  на кожата на лицето,  премахване на старчески петна, акне и лунички. Освен това, той стимулира растежа на косата и укрепва ноктите. Може да си направите маска за подхранване на кожата като добавите към сметана сок от нар и нанесете върху лицето. След 10 – 15 мин. измийте с хладка вода.

От кората и белите преградки между зрънцата пък може да се приготви чай подходящ при кашлица, ангина, пневмония, анемии, температури, както и при безсъние и напрежение.

Сега вече не се чудете, дали да опитате! 😉

Марияна Стракова

Създател, Автор, Редактор, PR, Организатор събития, Йога преподавател, Ментор, Пътешественик

Все още няма коментари

Оставете коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван.

Присъединете се към нашия бюлетин

no image

Mobile: +359878450065
E-mail: info@change-life.eu

Благодарим Ви за доверието!

Харесайте ни във Facebook