Четирите шамански закона

Шаманизмът се определя като един специфичен комплекс от поведения и вярвания, засвидетелствани в средна Азия преди установяването на трайни европейски влияния там.
Вероятно това е най-древната система за лечителство в света.  Според историческите сведения шаманистките практики са по-стари от всички съществуващи религии и се появяват още в Неолита. В по-късните, организирани религии се срещат някои следи от шаманизъм, най-вече в мистицизма и символизма. Шаманизмът свързва традиционните древни вярвания и практики, които усъвършенстват уменията за диагностициране и лекуване на тялото и ума.

Шаманите са били едни от най-влиятелните хора за времето си. Шаманът се е явявал оракул, лечител и духовен съветник в едно. Те присъстват в културата на много древни народи още от праисторически времена. Смятало се, че те са способни да контролират климата, да предсказват бъдещето, да тълкуват сънища и  др. Основната характеристика на един шаман е била овладяването на енергията като средство за трансформация.

Системите на шаманизма, които помагат за извършване на  главната цел – ритуала за лечение на ума и тялото са: звуци от барабани и звънци, специфични танци, тематични песни и присъствие на дух-пазител, наричан още „животно-тотем“.

Философията на шаманизма носи в себе си много мъдрост, с която ще ви запознаем в следващите редове.

ПЪРВИ закон:

„Човекът, който идва в живота ни, е правилният човек“.
Това означава, че никой не идва в живота ни случайно. Всички хора около нас, които си взаимодействат с нас, са там за нещо, за да ни накарат да се научим и да продължим напред във всяка ситуация.

ВТОРИ закон:

„Това, което се случва е единственото нещо, което можеше да се случи“.

Нищо, но нищо, абсолютно нищо, което ни се случва в живота ни, не можеше да бъде друго, дори и в най-незначителните детайли.

Няма: “ Ако бях направил такова нещо, щеше да се случи такова нещо…“. Не!

Това, което се случи, беше единственото нещо, което можеше да се случи и трябваше да бъде така, за да научим този урок и да продължим напред. Всяка една от ситуациите, които ни се случват в живота ни, е перфектна, въпреки че умът и егото ни се съпротивляват и не искаме да го приемем.

ТРЕТИ закон:

„Всеки нов път, който започва, е в точното време“.

Всичко започва в точното време, не преди или след това. Когато сме готови за нещо ново, което да започне в живота ни, то е там и ще започне.

ЧЕТВЪРТИ закон:
„Когато нещо свърши, свършва“.

Просто така. Ако нещо приключи в живота ни, то е за нашата еволюция, затова е по-добре да го оставим, да продължим напред вече обогатени с този опит.

Марияна Стракова

Създател, Автор, Редактор, PR, Организатор събития, Йога преподавател, Ментор, Пътешественик

Все още няма коментари

Оставете коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван.

Присъединете се към нашия бюлетин

no image

Mobile: +359878450065
E-mail: info@change-life.eu

Благодарим Ви за доверието!

Харесайте ни във Facebook