Закон за физическата активност

„По своето въздействие движението може да замени
всяко лечебно средство,
но всички лечебни средства на света не могат да заменят
въздействието на движението.“ – Тисо

Законът за физическата активност е първият от трите ФИЗИЧЕСКИ ЗАКОНА на съвършеното здраве, изведени от личния опит на Грег Андерсън.

Дори при най-добрите намерения да се извърви пътят към Съвършеното здраве, не бихме стигнали много далеч без Закона за физическата активност.
Едва ли някой би се заел да оспорва Закона за физическата активност: от детската градина до старческия дом, през целия ни живот, получаваме все едно и също послание: трябва да се играе гимнастика!

Редовната физическа дейност:

• Тонизира мускулите
• Подобрява фигурата и стойката
• Увеличава енергията
• Увеличава капацитета на сърцето и белите дробове
• Пречи на загубата на костно вещество
• Облекчава стреса
• Изгаря калориите и намалява апетита
• Помага да се намалят нараняванията и ускорява оздравителните процеси
• Регулира свръхтеглото
• Подобрява настроението
• Подобрява познавателната способност
• Кара те да се чувстваш по-млад
• И изглеждаш по-млад….

Ако фармацевтичната индустрия можеше да бутилира Закона за физическата активност и да постигне поне част от изброените ефекти, светът би приветствал откриването на панацеята – лекарството срещу всички болести.

Законът за физическата активност поставя само едно условие: гимнастиката трябва да се прави редовно, поне 20 минути всеки ден; да стане част от начина ни на живот. Законът за физическата активност се превръща в реалност само, ако стане част от всекидневието ни, макар че не е никак лесен за прилагане.

Когато за първи път ми поставиха диагнозата „Рак“, започнах да интервюирам оцелели. Гимнастиката беше задължителна част от техния комплекс за възстановяване.

Накупих сума уреди и се зарекох: „Поемам по пътя на доброто физическо и психическо състояние.“
Но пропастта между „купувач“ и „потребител“ се оказа огромна. След първоначалния ентусиазъм спортните съоръжения потънаха в прах. Накрая ги отнесох в гаража на един съсед и ги продадох на безценица. Бях убеден, че нищо повече не мога да направя.

Всъщност, можело е: да проумея девиза на Nike „Просто го направи.“

Nike

За мен отговорът беше в ходенето. Не ми бяха необходими скъпи съоръжения. Не ми трябваха сложни формули, за да поема максимално кислород или за да изгоря повече калории. Дори не ми беше необходимо да разбирам разликата между анаеробичен и аеробичен метаболизъм.

Да ходя! Беше просто, лесно и можех да го правя навсякъде. Първите 5 минути ходех бавно, следващите 20 – малко по-бързо, без да се задъхвам, и последните 5 – отново бавно. Това беше моята програма.
Не ми бяха необходими атлетични умения, скъпа екипировка и фитнес зали. Нужни ми бяха само удобни обувки и личната ми ангажираност: „Просто го направи!“ Постепенно включих допълнителни упражнения преди и след ходенето. Но ходенето остана задължителната, основната част от моята програма. Ходенето може да се упражнява всеки ден, без изключение, защото не зависи от нищо друго, освен от чифт обувки и собственото ни намерение.

Законът за физическата активност е неоспорим. Приемете го и го приложете.

От хилядите хора, с които съм работил през последните години, само двама заявиха, че физическата активност им е харесала от самото начало. Другите трябваше да свикнат с нея. Трябваше да свикват с нещо, което им е присъщо по рождение, което бяха правили с удоволствие през детството и от което неусетно бяха се отказали като възрастни.

Какво е необходимо: да намерите удобния си стереотип. Само след няколко дни или седмици физическата активност ще се превърне в необходимост и ще започне да ви доставя удоволствие, да ви носи радост.

Последиците от неспазването на Закона за физическата активност са страшни. Ако не използваш тялото си, ще го изгубиш. Никой, който обича живота, не може да си позволи да пренебрегва Закона за физическата активност.

Бавно и последователно – това е разковничето. И още: в девиза на Nike „Просто го направи.“ Но го направи така, че да носи радост.

Законът за физическата активност ще се задейства само, ако е в действие Законът за одухотвореността, според който радостта, която изпитваш, е живот.

Из „22 неоспорими закона на съвършеното здраве“ от Грег Андерсън

Прочети още:
Закон за одухотвореността
Закон за личната отговорност
Закон за единното цяло
Закон за умереното хранене
Закон за минималната лекарска намеса
Закон за устойчивост на стреса
Закон за емоционалния избор
Закон за еволюционната мотивация
Закон за човешкото достойнство
Закон „Аз печеля – Ти печелиш“
Закон „Живей Тук и Сега“
Закон за съсредоточеността
Закон за съзидателността
Закон за непрестанното развитие
Закон за мисията в живота
Закон за предназначението да служим
Закон за доброто стопанисване
Закон за прошката
Закон за благодарността
Закон за вътрешния мир
Закон за безусловната любов

Марияна Стракова

Създател, Автор, Редактор, PR, Организатор събития, Йога преподавател, Ментор, Пътешественик

Все още няма коментари

Оставете коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван.

Присъединете се към нашия бюлетин

no image

Mobile: +359878450065
E-mail: info@change-life.eu

Благодарим Ви за доверието!

Харесайте ни във Facebook