Дивали – източният празник на светлината

И светлината в мрака свети,
и мракът я не обзе.
(Йоан 1:5)

Всяка година на Новолуние в края на октомври или началото на ноември източният свят отбелязва празникът на светлината – Дивали. По традиция се чества не само в Индия, но и в други страни от Югоизточна Азия – Сингапур, Малайзия, Мианмар, Шри Ланка и мн. други.

Дивали или още Дипaвали е източният празник на светлината, равносилен на християнската Коледа.

Името му произлиза от санскрит – Deepavali и е съчетание от две санскритски думи: Deepа- светлина; Аvali – ред/редица, тоест “редица от светлини” . Дивали е известен като “фестивал на светлината” и е един от най-важните празници в Индия, който е в зависимист от лунния календар. Индусите използват и думата Дипавали – „огнен дъжд“, символ на победата на светлината над тъмнината, на доброто над злото.

На този празник хората украсяват домовете си с множество свещи и кръгли лампи, дори ограждат пътя към дома си с тях. И държат прозорците си отворени, за да пуснат вътре доброто, надеждата, познанието и благополучието, символизирани от светлината. Дивали е в най-тъмната есенна нощ и затова  празникът се отбелязва със запалването на стотици хиляди свещи. Освен тъмнината, тяхната светлина е символ на прогонването на злото, отчаянието, невежеството и недостига. Честванията на празника започват два дни преди новолунието и продължават два дни след него. Дивали се празнува пищно – хората обличат най-хубавите си дрехи, ходят си на гости и си подаряват подаръци.

Индусите най-често свързват празниците с управлението на цар Рама, мъдър държавник, извел народа си от духовен мрак. По време на петте дни на тържествата домовете са украсени със свещи, също магазините и улиците. Хиляди лодки с огньове се спускат във водата по реки и езера. Всяка вечер милиони светлини огряват небето, земята и водите в Индия.
Обикновено във всички региони и градове на Индия празникът е посветен на съпругата на бог Вишну – богинята на богатството и плодородието Лакшми. Традиция е домакините грижливо да почистят къщите и да запалват осветителните тела в тях, тъй като богинята не обича тъмнината. Отправят се молитви, като на богинята се поднасят купички с мляко, в които се поставят монети.
В Южна Индия хората намазват телата си с кокосово масло – церемонията се смята за равностойна с изкъпването в свещената река Ганг. Индийците вярват, че по този начин се очистват от зли духове и тъмни сили.
В източната част на Индия празникът е посветен на черната богиня Кали, която олицетворява култа към силата. Молитви към нея се отправят в продължение на 10 дни, а след това изображенията й се потапят в реката.

Обикновено Дивали се празнува в продължение на пет дни:

Първият ден – Дхантерас, се свързва с появата на бога лечител Дханвантари. На този ден индийците се молят за здраве и благоденствие.

Вторият ден е Нарака Чатурдаши и е посветен на убийството на демона на хаоса Наракасура Кришна и Сатябхама.

Третият ден е Лакшми Пуджа и е в чест на раждането на богинята по време на изригването на млечния океан. В нейна чест и на бог Ганеша през нощта се палят хиляди фенери.

Четвъртият ден се нарича Говардха Пуджа и е посветен на съпружеските отношения. Омъжените жени поставят превръзка от червен плат на челото на съпруга си и се молят за неговото здраве, богатство и успехи. Платът замества т.нар. тилак – глина от свещената река, примесена със сандал и камфор. Поклонниците се отправят към храмовете, а някои се втурват към планината Говардхан, за да извършват свято поклонение. В храмовете на Вриндаван, Матхура и Говардхан на този ден се провежда церемонията анакут. На трапезата се сервират огромен брой ястия, заради божествата, които след това се раздават на вярващите безплатно.
Броят на угощенията в храмовете понякога достига 3000, тъй като някои от тях се състезават помежду кой ще предложи повече сготвени ястия и ще ги раздаде. На този ден в много храмове и къщи се правят копия на хълма Говардхан, като за целта се използват ориз и сладкиши. В някои градове на Индия задължителният елемент на празника е „превземането“ на хълма. След като главните церемонии приключат, местните, въоръжени с големи торби, ги пълнят с ориз от хълма и ги носят на съпругите си, които са в трепетно очакване до входната врата удома. В атмосфера на всеобщо забавление тържеството продължава до късно през нощта.

Последният, петия ден от празника, е познат като Бхау Бидж и е посветен на отношенията братя – сестри. По традиция индусите отиват на гости при сестрите си им носят скъпи подаръци – традиционни дрехи и сладкиши. Сестрите поднасят празничен обяд или вечеря и със специален ритуал им дават благословия чрез своите шакти – женски сили.Според легендата на този ден река Ямуна почита Луната като свой брат.

Въпреки че Дивали се празнува по различни начини и за празниците се носят различни легенди, смисълът му е единпобедата на светлината и знанието над тъмнината и невежеството.

Още за Дивали  – Празникът на божествената светлина

Марияна Стракова

Създател, Автор, Редактор, PR, Организатор събития, Йога преподавател, Ментор, Пътешественик

Все още няма коментари

Оставете коментар

Вашият e-mail няма да бъде публикуван.

Присъединете се към нашия бюлетин

no image

Mobile: +359878450065
E-mail: info@change-life.eu

Благодарим Ви за доверието!

Харесайте ни във Facebook